Vem gjorde uppror mot Erik av Pommern?

Vem gjorde uppror mot Erik av Pommern?

Upproret började i Dalarna och spred sig sedan över Mellansverige men ebbade ut efter att Engelbrekt blivit mördad 1436. Midsommaren 1434 hade dalkarlarna fått nog av de höga skatterna och handelsblockaden. Under ledning av bergsmannen Engelbrekt startade de ett uppror mot Erik av Pommern.

Hur dog drottning Margaretas son Olof?

När sedan även hennes man Håkan Magnusson dog fyra år senare (1380) blev Olof vald till kung också i Norge, och även där regerade Margareta som sonens förmyndare. Lyckan varade dock inte länge för den 3 augusti 1387 dog Olof (17) troligen i lunginflammation.

Vad är Margareta känd för?

Drottning Margareta är den enda unionsmonark som det skrivits uppskattande om i historieböckerna alltsedan 1800-talet och framåt. Hon beskrivs som kvinnlig men viljestark och med förmåga att hålla ihop ett splittrat Norden. Margareta ville skapa ett enda rike av Nordens länder.

Vilken svensk kung blev pirat?

Erik av Pommern (cirka 1382–1459) var kung över Sverige, Danmark och Norge i olika omgångar, och unionskung från 1397. Sommaren 1424 var triumfens ögonblick inne för kung Erik. Vid 42 års ålder stod han på höjden av sin makt.

När hade Sverige en tysk kung?

Albrekt av Mecklenburg (ca 1340-1412), svensk kung 1364-1389. Albrekt var son till hertig Albrekt II av Mecklenburg och Magnus Erikssons syster Eufemia. Sedan morbrodern avsatts fördes Albrekt av rådet och med stöd av Hansan fram som kandidat till den svenska tronen. I februari 1364 valdes han till kung.

Vilken kung kröntes i Kalmar 1397?

År 1397 kröntes drottning Margaretas adoptivson Erik av Pommern (1382-1459) som kung av Danmark och Sverige. Kröningen ägde rum i Kalmar och det politiska samgåendet som blev resultatet kallas därför Kalmarunionen. Kalmarunionens tid blev dock en politiskt instabil period i Nordens historia.

Vem är kung Byxlös?

Fursten Albrekt av Mecklenburg blev vald till Sveriges kung 1364 av de svenska stormännen. Han förlorade sin makt över Sverige till Margareta 1389. Det var Albrekt som myntade hennes öknamn ”kung Byxlös”. Den nordiska unionen bildades i Kalmar 1397 och har därför kallats för ”Kalmarunionen”.

Vilken kung dog 1389?

Albrekt var kung av Sverige 1363/1364 till 1389 då han avsattes (han abdikerade formellt först 1405). Han var även hertig av Mecklenburg som medregent från 1379 då fadern dog och som regent från 1384 efter brodern Henriks död.

Vilket slott föddes Margrethe?

Prinsessan Margrethe föddes den 16 april 1940 i sina föräldrars residens Frederik VIII:s palats på slottsanläggningen Amalienborg, danska kungafamiljens huvudresidens i stadsdelen Frederiksstaden i centrala Köpenhamn. Hon var kronprins Fredriks och kronprinsessan Ingrids första barn.

Vilket smeknamn hade Margareta?

Margareta finns också i flera kortformer som Margit, Märta, Greta, Marit och Maarit. Margareta är ett av namnen i fruntimmersveckan. Margareta är ett av de fem vanligaste namnet bland Sveriges kvinnor.

Vad betyder 1412?

E 1412 – Distärkelsefosfat (övriga tillsatser)

Vad blev Engelbrekt mördad?

En natt i maj 1436 mördades den välkände upprorsmakaren Engelbrekt Engelbrektsson. Genom mordet blev denne frihetshjälte även martyr. På så vis tog både Engelbrekt och det uppror som fick bära hans namn, plats i historieböckerna.

Vad hette Engelbrekts far?

i slutet av 1300-talet, d. (mördad) troligen 4 maj 1436 (enligt Karlskrönikan 27 april) på en ö i Hjälmaren. Fader: frälse- och bergsmannen Engelbrekt Englikoson; om mödernet se släktartikeln ovan.

Vilken kung var Erik XIV äldste son till?

Erik XIV (1533-1577) var äldste sonen till Gustav Vasa och Katarina av Sachsen-Lauenburg. Erik var Sveriges kung 1560-1568 och en typisk renässansfurste – politiskt handlingskraftig och samtidigt kulturellt intresserad.

Varför kallades drottning Margareta för Kung Byxlös?

I mitten av 1300-talet styrdes Sverige av den tyska kungen Albrekt av Mecklenburg. I Danmark och Norge var det drottning Margareta som hade makten. Snart blev det en maktkamp mellan Albrekt och Margareta. Drottning Margareta hånades av Albrekt av Mecklenburg som kallade henne för kung Byxlös.

Hur gammal är Pommern?

Segelfartyget Pommern Pommern byggdes 1903 i Skottland och köptes av den åländska skeppsredaren Gustaf Erikson 1923. Innan dess ägdes hon av ett flertal tyska rederier. Pommern seglade aktivt i Gustaf Eriksons flotta fram till 1939.

Vilken nordisk Unionskung blir avsatt i Norge 1 juni 1442?

Kristofer av Bayern

Levde:ca 1416-1448 (ca 31 år)
Titel:Unionskung: Kung av Danmark 1440-1448 (7 år) Kung av Sverige 1441-1448 (6 år) Kung av Norge 1442-1448 (5 år)
Krönt:14 september 1441 (Sverige) 2 juli 1442 (Norge) 1 januari 1443 (Danmark)
Far:Johan av Pfalz-Neumarkt (1383-1443)
Mor:Katarina av Pommern (ca 1390-1426)

När dog svenska kungar?

Hur många kungar har dött på slagfältet? Efter Birger jarls makttillträde är det två: Gustav II Adolf, som inledde den svenska stormaktstiden, och Karl XII, som avslutade den. Gustav II Adolf stupade vid Lützen 1632 och Karl XII vid Halden under det norska fälttåget 1718.

Var stod slaget 1389?

Slaget vid Åsle (även känt som Slaget på Falan eller Slaget vid Falköping) utkämpades mellan Albrekt av Mecklenburgs och Margareta Valdemarsdotters trupper den 24 februari 1389 utanför Falköping i Västergötland.

När blev Norge norskt?

Norge hade en folkomröstning om att lämna unionen 1905, och 95 % av befolkningen röstade för att bilda ett självständigt land.

Varför ingick Sverige i Kalmarunionen?

Genom att förena de nordiska länderna hoppades drottning Margareta I av Danmark och Norge (1353-1412) kunna avvärja detta hot. När hon sedan kom i besittning av Sverige kunde hon skrida till verket och låta förena de nordiska länderna en union. Detta ägde rum under ett storpolitiskt möte i staden Kalmar år 1397.

Varför ville Sverige ta sig ur Kalmarunionen?

Drottning Margareta dör 1412 av en sjukdom – pesten. Trots det lever Kalmarunionen kvar med olika regenter, främst från Danmark. Länderna i Kalmarunionen har inte alltid lätt att hålla sams och unionen hotas ofta av splittring. I Sverige finns det många som är missnöjda med unionen och därför vill lämna den.

Vilken kunglighet blev Margaretas mentor i måleri?

Trädgård, fotografi och måleri Trots sina många förpliktelser lyckades kronprinsessan Margareta finna tid för kreativa intressen, som inspirerade henne som målning och trädgårdsarbete. Under uppväxten i England undervisades hon av Madeleine Fleury och inspirerades av hennes impressionistiska stil.

Vem tog över efter drottning Margareta?

Margareta saknade dock arvingar och för att säkra tronföljden valdes adoptivsonen Erik av Pommern till kung i Danmark, Norge och Sverige. Han kröntes 1397 i den svenska staden Kalmar. Allt detta befästes strax därefter genom bildandet av den s.k. Kalmarunionen. Erik av Pommern blev därigenom kung över hela Norden.

Vem regerade 1648?

År 1648 utnämndes Karl till överbefälhavare över de svenska arméerna i Tyskland (se trettioåriga kriget). Karl hade ingen arvsrätt till den svenska tronen.

Vad heter Danmarks drottning i efternamn?

Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, född 1940, är äldsta dotter till Frederik IX av Danmark och prinsessan Ingrid av Sverige, sedermera drottning Ingrid av Danmark.

Vad hände år 1389?

1389 hade de svenska stormännen fått nog av Albrekts ”förtyskning” och vände sig till drottning Margareta av Danmark. Hon sände trupper mot Sverige och i ett slag vid Falköping besegrades Albrekt och hans tyska allierade av styrkor från Danmark-Norge och svenska stormän. Margareta blev drottning även över Sverige.

Var regerande drottning i under 33 år?

Drottning Kristina var en svensk regerande drottning. Hon var regerande drottning i exakt 33 år.

Har sitt Trastfält?

Slaget vid Trastfältet var ett fältslag som utkämpades den 15 juni 1389 mellan Osmanska riket under sultan Murat I med vasaller och Moraviska Serbien under prins Lazar Hrebeljanović med allierade på Kosovofältet (”Trastfältet”), en långsträckt högslätt i nuvarande Kosovo.

Vilka cigaretter röker drottning Margrethe?

Men 81-åriga drottning Margrethe bolmar vidare – och uppges snitta på närmare två paket om dagen. Och det är inga light-cigaretter som hon röker direkt: För drottningen duger bara de grekiska cigaretterna av märket Karelia, som innehåller så mycket tjära att de varken får säljas i Danmark eller Sverige.

Hur är kungen och Englands drottning släkt?

Kungafamiljen i Sverige är släkt med kungafamiljen i Storbritannien. Drottning Victoria, som var drottning i Storbritannien på 1800-talet, var kung Carl XVI Gustafs farmors farmor. Kungen skriver också att drottning Elizabeth arbetade för sina länder med mycket engagemang och plikt.

Vart bor kungafamiljen i Danmark?

Amalienborg Slot består av fyra nästan identiska palats byggda runt en åttkantig slottsplats med den kända ryttarstatyn av Frederik V i mitten. Här bor en stor del av den danska kungafamiljen och när drottningen är hemma är flaggan hissad! Välkommen hem till drottningen!

Vad dog prinsessan Daisy av?

1920 dog Daisy i en blodförgiftning, 38 år gammal och gravid med sitt sjätte barn. Gusty gifte om sig tre och ett halvt år senare och blev änkling ännu en gång innan han dog 1973, knappt 91 år gammal. Daisy – det var den brittiska prinsessan Margareta av Connaught, 23 år gammal och barnbarn till drottning Victoria.

Vilka namn betyder pärla?

Lulu är ett namn med ursprung i swahili och hawaiianska, som kan betyda pärla, värdefull, lugn och beskyddad. Men i europeiskt sammanhang är det också en kortform av Louise (=inte ett pärlnamn).

Vem efterträdde Engelbrekt?

Med undantag av några ännu kungatrogna borgar hade rikshövitsmannan Engelbrekt åter riket i sin hand. Efter fortsatta oroligheter blev det 1436 ett nytt val, varvid Karl Knutsson Bonde valdes till Engelbrekts efterträdare.

Vad gjorde Engelbrekt?

År 1434 utbröt ett uppror i Dalarna som spred sig ner mot Stockholm och övriga landet. Det leddes av bergslagsmannen Engelbrekt Engelbrektsson som visade sig ha stor förmåga att leda de upproriska bönderna. Bondeskarorna gick segrande fram, brände borg efter borg och jagade fogdar på flykten.

Vilket gods besökte Engelbrekt?

Har alltid tyckt att det varit ett trevligt utflyktsmål att åka till Göksholm och ta en promenad ut till holmen och titta ut över Hjälmaren. Rekommenderar även att besöka det fina medeltida slottet Göksholm. Holmen där Engelbrekt Engelbrektsson blev mördad 1436.

Vad hände år 1435?

År 1435 kallades det till ett möte i Arboga där Engelbrekt Engelbrektsson utsågs till befälhavare över Sveriges väpnade styrkor. Mötet brukar kallas för Sveriges första riksdag därför att det var första gången som också bönder deltog i ett rådsmöte.