Vad kan man göra i Sollefteå?

Vad är Sollefteå mest känd för?

Sollefteå är kanske bäst känt för sin vackra natur och sitt spännande friluftsliv, men staden bjuder också på avslappning, viktig europeisk förhistoria och underhållning för barnen. En resa till Sollefteå placerar dig mitt i Ångermanlands vackra natur.

Vad händer i Sollefteå idag?

Evenemang

 • 3 nov. Västra Skogen, Remsle Halloweenpromenad i Remsle.
 • 3 nov. Höga Kusten Eldveckan i Höga Kusten.
 • 3 nov. Sollefteå Kommun Aktiviteter höstlovet 2022.
 • 3 nov. sollefteå MittLitt – en litteraturfest i Västernorrland.
 • 3 nov. sollefteå Ljuständningen 2022.
 • 4 nov. Ärtrik Eldkväll i Ärtrik.
 • 5 nov. …
 • 5 nov.

Hur är det att bo i Sollefteå?

En pärla i Höga Kustens inland Välkommen till den kraftfulla kommunen Sollefteå, en plats att älska 365 dagar om året. Sollefteå är en spirande tillväxtkommun med stora möjligheter att bo och jobba i. Dessutom finns vacker natur, spännande sevärdheter och unika smultronställen att besöka.

Hur många bor i Sollefteå 2022?

* Kommunens invånarantal per 2021-12-31 är justerat från 18 818 till 18 814 efter SCB:s rapport i februari 2022.

Vad händer i Sollefteå i sommar?

Vad händer i Sollefteå

 • Junsele djurpark. I Junsele djurpark finner du björnar, vargar kameler, lemurer och många fler intressanta djur. …
 • Hällristningmuseum. Museet visar en utställningar om hällristningar, hällmålningar och föremål med ristade och skulpterade figurer. …
 • Camping. …
 • Hallsta Ski.

När stängde BB i Sollefteå?

Region Västernorrland har sedan 2017, då Sollefteå BB lades ned, fått drygt 100 miljoner kronor i statligt stöd till kvinnosjukvården.

Vem äger Sollefteå kraftverk?

De 16 stora vattenkraftverken i Ångermanälven, Faxälven och Fjällsjöälven ägs alla av Vattenfall respektive Uniper förutom det sista kraftverket i Ångermanälven mitt i centrala Sollefteå som ägs av Sollefteå kommun. Sollefteåforsens AB ägdes ursprungligen gemensamt av Sollefteå kommun och Sydkraft (sedermera E. ON).

Vad heter älven i Sollefteå?

Sollefteå kommun domineras av Ångermanälven som rinner rakt igenom kommunen. Dess källflöden finns i Vilhelmina kommun, vid gränsen till Norge. Norr om Näsåker rinner Fjällsjöälven samman med Ångermanälven.

Vilka butiker finns i Sollefteå?

Butiker & Shopping Sollefteå

 • EAG Rental AB. Hågesta 244, Sollefteå …
 • Sollefteå Service-Center AB. Långgatan 21, Sollefteå …
 • Mats Elektriska AB. Långgatan 3, Sollefteå …
 • Olja & Sanitet i Sollefteå AB. …
 • Bodéns Handelsträdgård och Gardencenter. …
 • Nordsjö Idé & Design Åhmans Färg. …
 • ICA Kvantum. …
 • Erikshjälpen Second Hand Sollefteå

När öppnar Sollefteå camping?

Vi ändrar de bemannade öppettiderna på campingen! Öppet alla dagar 08.00-15.30.

Vart ska man inte bo i Linköping?

Bostadsområden i Linköping

 • Berga. Berga ligger i södra Linköping och det tar ungefär 15 minuter med cykel att komma till Campus Valla. …
 • Vallastaden. Väster om Linköpings stadskärna så ligger Vallastaden, det är en utav Sveriges mest innovativa stadsdelar. …
 • Ekkällan. …
 • Gottfridsberg. …
 • Lambohov. …
 • Ramshäll. …
 • Skäggetorp. …
 • Tannefors.

Är Södertälje en bra stad att bo i?

I tidningen Fokus årliga granskning över vilken kommun det är bäst att bo i hamnar Södertälje i botten. I förra årets ranking hamnade Södertälje på 278:e plats i rankingen av landets 290 kommuner – i år faller kommunen ytterligare till plats 287.

Var i Sundbyberg ska man bo?

I stadsdelen Duvbo finns det också en mängd vackra, pittoreska och spektakulära hus att gå och titta på och drömma om. I Sundbyberg är det heller aldrig långt till naturen. I Ursvik finns det en skog med både elljusspår och längre motionsspår utan belysning. Det är bara ett par kilometer hit från stadskärnan.

Vilket parti styr i Sollefteå?

Västrainitiativet Sollefteå Kommuns Bästa

01
Politisk positionTvärpolitisk
Röstandel18,60 %
Mandat9 / 45
Svensk politik Politiska partier Val

När grundades Sollefteå?

Sollefteås historia Sollefteå erhöll 1885 egna stadgar, bildade köping 1902 och fick 1917 stadsrättigheter; invånarantalet var då 2 500. Sollefteå har under 1900-talet varit en framträdande garnisonsort och serviceort för omgivande bygder.

Vilket landskap tillhör Sollefteå?

Sollefteå kommun är en kommun i landskapet Ångermanland i Västernorrlands län. Centralort är Sollefteå. En kraftfull kommun. Kommunen i länet.

Vad kan man göra i Långsele?

SevärdheterVisa alla

 • Döda Fallet – National Nature Forest. Naturskyddsområde. 4.5.
 • Mjösjö gård. Mötesrum. …
 • Matforsfabriken. Landmärke och historisk plats. 4.5.
 • Selångers Hembygdsförening. …
 • Skuleskogen National Park. Nationalpark. 420 gilla-markeringar.

Vad händer i Näsåker?

Näsåker-Edsele

 • Lokalisering och utformning. Mellan en ny transformatorstation söder om Näsåker och befintlig transformatorstation i Edsele planeras en ny 40 kV kraftledning för att binda ihop elnäten längs älvdalarna längs Ångermanälven och Faxälven. …
 • Förutsedd miljöpåverkan. …
 • Vad händer just nu?

Hur länge får man stanna på BB östra?

Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö. Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar.

Varifrån kommer BB?

Barnbördshus (BB) är en äldre benämning på de första kvinnoklinikerna i Sverige. I Sverige var de första barnbördshusen Pro Patria i Stockholm grundat 1774, Allmänna Barnbördshuset grundat 1775 och Barnbördshuset i Lund grundat 1823. I Göteborg grundades en barnbördsavdelning vid sjukhuset 1782.

När lades Södra BB ner?

Det kom att bli Södersjukhuset och påbörjades 1939 och togs i bruk 1943/44. Genom tillkomsten av Södersjukhuset lades Maria sjukhus och Södra BB ned våren 1943.

Vilka är Sveriges största vattenkraftverk?

De största vattenkraftsägarna i Sverige är Vattenfall (som är i särklass störst), Fortum, Sydkraft Hydropower, Statkraft och Skellefteå kraft. Det finns drygt 2 000 vattenkraftverk i Sverige. Av dem är drygt 200 större, med en effekt på 10 MW eller mer. Störst är Harsprånget i Lule älv på 830 MW.

Vilka är de största vattenkraftverken i Sverige?

Det finns drygt 2 000 vattenkraftverk i Sverige och 80 procent av elproduktionen från vattenkraften sker i Norrland. Det största vattenkraftverket är Harsprånget i Luleälven som har en maximal effekt som är nästan lika stor som ett kärnkraftverk.

Vilka är de tre största vattenkraftverken i Sverige och vart ligger dem?

Lista över vattenkraftverk i Sverige

NamnVattendragEffekt (MW)
PorjusLuleälven480
LetsiLilla Luleälven456
MessaureLuleälven446
TrängsletÖsterdalälven330

Vilken är den längsta älven i Sverige?

Vattendragens längd Göta älv är Sveriges längsta vattendrag och har en total längd av 746 kilometer. Dess källflöden finns i Rogenområdet i Härjedalen och den rinner sedan vidare genom Trysilelva i Norge och Klarälven till Vänern. Sveriges näst längsta vattendrag, Dalälven, är 557 kilometer långt.

Vad heter den största älven i Norge?

Glomma (även Glåma eller Glommen) är Norges och Skandinaviens längsta sammanhängande vattendrag med omkring 600 kilometers längd. (Göta älv–Klarälven är dock längre.) Avrinningsområdet är 43 030 km², varav 1 % i Sverige. Medelvattenföringen vid mynningen är ca 700 m³/s, vilket är högst i Skandinavien.

Vad finns det för fisk i Ångermanälven?

Området erbjuder fiske efter öring, röding, harr, abborre, gädda, sik och lake. I området får man ofta fin öring på spinn eller fluga. Området passar för fiske från båt. Det finns ett antal mindre tjärnar som är lättillgängliga inom området.

Varför finns outlet?

En outlet kan sälja många typer av saker, men till ett lägre pris än i ordinarie butiker. Detta för att outlets ofta köper in utgående eller gamla kollektioner av till exempel kläder, skor eller inredning. Det kan också vara en butik i direkt anslutning till en fabrik.

Vart ligger mall?

Du finner Westfield Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna, en helt ny stadsdel 7 minuter från Stockholm city, intill Solna station och Friends Arena. Centrumet invigdes den 12 november 2015 och erbjuder en unik kombination av internationella och exklusiva varumärken, matupplevelser och underhållning.

Var i Norrland bor de flesta människor?

Norrbotten ökar främst på grund av inflyttning och har större inflyttning än Västerbotten. Jämtland har svag inflyttning medan Västernorrland har relativt höga dödstal.

Var går gränsen mot Norrland?

Norrland sträcker sig från Gävle i söder till Tre- riksröset i norr, vilket är en sträcka på ca 100 mil. Om man sätter passarspetsen i Gävle når man på motsvarande sträcka Berlin i söder och nästan till Shetlands- öarna i väster och ett gott stycke utanför St. Petersburg i öster.

Var slutar Norrland?

Norrlandsterrängens gräns är en topografisk gräns mellan högland och slättland och liknar högsta kustlinjen. Den sträcker sig från norra Bohuslän över Mellansverige, parallellt med Norrlandskusten, där den möter vattnet söder om Sundsvall.

Får man bo på camping året runt?

Nytt för 2019 är att vi kommer ha campingen öppen året runt! Tidigare har endast våra självhushållsstugor varit bokningsbara efter 30 september, men nu kommer alltså hela campingen hålla öppet året runt. Vilket betyder att vi kommer erbjuda både ställ- och campingplatser för husvagn och husbil med eller utan ström.

När ska man vara tyst på en camping?

En generell regel på campingplatser är att visa hänsyn. Störande uppträdande är inte tillåtet. Mellan kl. 23.00 och 07.00 ska det vara tyst på campingplatsen.

Måste ha på camping?

Den tältutrustning som är absolut nödvändig är tält, liggunderlag och sovsäck. Därefter kan det vara bra med ett stormkök eller en friluftskniv för att göra upp eld om du ska laga mat, varma kläder i kyligare väder, pannlampa i mörkret etc.

Vilka kändisar bor i Linköping?

Inom musiken är kanske Lars Winnerbäck en av de mest kända från staden, men även Louise Hoffsten och bandet Ghost kommer därifrån. Komikern Anders Ankan Johansson, journalisten och musikkritikern Fredrik Strage, författaren Bruno K. Öijer och den liberala politikern Birgitta Ohlsson kommer från Linköping.

Är det dyrt att bo i Linköping?

Linköping har låga bostadspriser på bostadsrätter. En bostadsrätt i Linköping kostar i snitt 11 000 kr mindre per kvadratmeter än snittet i Sverige som är 46 660 Kr. För villor är det precis tvärtom. En villa i Linköping är cirka 6 000 kr dyrare per kvadratmeter än Sverigesnittet på 32 757 Kr.

Är Linköping en säker stad?

Sveriges smartaste stad – och en av de bästa att bo i I tidskriften Fokus årliga rankning ”Bäst att leva” 2019 hamnade Linköping på en andra plats bland Sveriges större städer, och i rapporten ”Samhällsbarometern” 2019 rankas Linköping som Sveriges smartaste stad.

Är Södertälje kriminalitet?

Södertälje har under åtminstone de senaste 15 åren varit drabbat av grov organiserad brottslighet med bland annat mängder av skjutningar, mord och en omfattande välfärdskriminalitet. Efter stora insatser och ett tätt samarbete mellan kommunen och polisen har det varit aningen lugnare på senare tid.

Är det farligt i Södertälje?

Problem: Brottsligheten i området påverkar hela Södertälje, enligt rapporten, men som värst är det just nu i Geneta, med problem med organiserad brottslighet. I huvudsak handlar det om narkotika- och vapenaffärer. Narkotikaförsäljning sker helt öppet och kokain har blivit allt vanligare.

Vilken kommun är bäst att bo i Stockholm?

När invånarna får säga vad de tycker om den kommun de bor i hamnar Täby i topp. Det visar resultaten från SCB:s medborgarundersökning för år 2020. I undersökningens tre olika delar ligger Täby topp fem bland Sveriges kommuner och på första plats i Stockholms län i två av områdena.

Är Sundbyberg tryggt?

Sundbybergs stad arbetar för att du som bor, vistas eller arbetar i staden ska känna dig trygg och säker. För att lyckas med det jobbar vi utifrån två perspektiv: Vi riktar åtgärder mot sådant som gör att vissa grupper eller personer begår brott.

Är det bra att bo i Solna?

Enligt flera mätningar är Solna i en rad olika avseenden Sveriges bästa kommun att bo och leva i. Dessutom har staden en väldigt låg kommunalskatt. Solna rankas som etta i Fokus årliga jämförelse av Sveriges kommuner: Bäst att leva 2019.

Är Sundbyberg Solna?

Från 1965 ingick Sundbyberg i Solna-Sundbybergs kommunblock. Någon sammanläggning genomfördes dock inte utan Sundbybergs stad ombildades vid kommunreformen 1971 till Sundbybergs kommun.

Vad är Sollefteå mest känd för?

Sollefteå är kanske bäst känt för sin vackra natur och sitt spännande friluftsliv, men staden bjuder också på avslappning, viktig europeisk förhistoria och underhållning för barnen. En resa till Sollefteå placerar dig mitt i Ångermanlands vackra natur.

Hur många bor i Sollefteå 2022?

* Kommunens invånarantal per 2021-12-31 är justerat från 18 818 till 18 814 efter SCB:s rapport i februari 2022.

Vad händer i Sollefteå i helgen?

Evenemang

 • 1 nov. Remsleskogen Halloweenpromenad i Remsleskogen.
 • 1 nov. Höga Kusten Eldveckan i Höga Kusten.
 • 1 nov. Sollefteå Kommun Aktiviteter höstlovet 2022.
 • 1 nov. sollefteå MittLitt – en litteraturfest i Västernorrland.
 • 3 nov. sollefteå Ljuständningen 2022.
 • 4 nov. Ärtrik Eldkväll i Ärtrik.
 • 5 nov. …
 • 5 nov.

När stängde BB i Sollefteå?

Region Västernorrland har sedan 2017, då Sollefteå BB lades ned, fått drygt 100 miljoner kronor i statligt stöd till kvinnosjukvården.

Vad kan man uppleva?

Högt över trädtopparna på Camp Adventure. Upptäck en av Danmarks nyaste attraktioner, utsiktstornet på Camp Adventure. Vandra upp längs en spiralformad träpromenad tills du kommer till toppen, och möts av en fantastisk utsikt över södra Själland. Skovtårnet ligger bara 50 minuter med bil från Köpenhamn.

Vad kan man göra i Kramfors?

Några måsten du inte får missa!

 • Klättring i Skuleberget.
 • Rotsidan.
 • Storsand.
 • Slåttdalsskrevan.
 • Högbonden.
 • Norrfällsviken.

Vad göra i Götene?

Uppleva och göra

 • Evenemangskalender.
 • Bibliotek.
 • Bio Göta Lejon.
 • Vårrundan Kinnekulle.
 • Vandringsleder och motionsspår.
 • Kinnekulleleden.
 • Höstrundan Kinnekulle.
 • Bibliotekskatalogen.

Vad finns det att göra i Söderköping?

Söderköping – 9 tips på saker att se och göra

 • Se på slussning vid Göta kanal.
 • Beundra konstverket Rabbit Crossing.
 • Äta glass i Söderköping – Smultronstället med flera.
 • Strosa i de mysiga Drothemskvarteren.
 • Kolla in Söderköpings kyrkor.
 • Bestiga Ramunderberget.
 • Prova öl på mikrobryggeri i Söderköping.