Vad kan man göra i Chania?

Vad kan man göra i Chania?

Att göra i Chania

 • Den venetianska hamnen. Chania stad kännetecknas av den vackra, gamla venetianska hamnen med anor från 1300-talet. …
 • Arkeologiska museet i Chania. Det arkeologiska museet i Chania ligger ett stenkast från hamnen, i kyrkan i det venetianska klostret St. …
 • Monastery of Agia Triada.

Hur är det i Chania?

Staden är med sina cirka 65 000 invånare den näst största staden på Kreta och är ett perfekt resmål för den som vill kombinera stadsliv med en riktigt härlig sol- och badsemester. Här finns ett rikt nöjesliv, shopping-, café- och restaurangutbud och gott om andra aktiviteter som försäkrar att man aldrig får tråkigt.

Hur uttalar man Chania?

Chania stavas på tre olika sätt: Chania, Hania och Xania. Namnet uttalas ungefär som ordet “schack”, eller som det ljud som hörs när man harklar sig, betoningen ligger på sista stavelsen: Chaniá. Harkla dig och betona sista bokstaven så kommer du ganska nära det rätta uttalet.

Vilken ö ligger Chania på?

Chania (grekiska: Χανιά) är den näst största staden på den grekiska ön Kreta. Det är en gammal stad med mycket historia och är huvudorten för Chania-buktens alla sol- och badställen. Mycket av det som gäller för resten av Grekland gäller även här.

Är det dyrt i Chania?

Priserna på basprodukter i Chania är lägre än i Sverige. Du måste betala 1.28 gånger mindre för shopping i Chania än i Sverige. Den genomsnittliga boendekostnaden i Chania varierar från: 197 SEK (18 EUR) i Hostel till 916 SEK (84 EUR) i 3-stjärnigt hotell.

Var är det vackrast på Kreta?

Vackra Agios Nikolaos Ungefär en mil sydväst om Agios Nikolaos ligger den lilla byn Kritsa uppe i bergen. Många anser att det är den vackraste byn på Kreta, och det är trevligt att promenera längs de mysiga gatorna och njuta av de fina husen och den vackra panoramautsikten.

Vilken del av Kreta är finast?

Agia Marina. Kretas nog absolut finaste och mest kända strandområde, skulle vi säga är Elafonissi. Från Chania stad är det 65 km med bil och vägen dit går längs med smala och slingriga vägar, men det är helt klart värt det!

Kan man bada i Chania?

Chania bjuder på den perfekta kombinationen av stad och bad, med flera fina stränder i närheten av centrum. Här kan du läsa mer om vilka stränder som inte får missas under din resa i Chania på Kreta!

Hur långt är det från Rethymnon till Chania?

Det enklaste sättet att ta sig till Rethymnon är med en charterresa, och du kan flyga från flera flygplatser runt om i Sverige. Flygen landar antingen i Chania (1 timme bort) eller Heraklion (1,5 timme bort). Alla de stora charterbolagen arrangerar paketresor till Rethymnon.

Vad kostar buss från Agia Marina till Chania?

Från Agia Marina till flygplatsen 24 km, till Platanias 2 km och till Chania 9 km. Taxi Agia Marina–Chania ca 150:-. Buss till Chania ca 15:-. Det är enkelt och billigt att ta sig runt på ön med lokalbuss.

Hur mycket kostar det att åka buss på Kreta?

Öns huvudstad, Heraklion, nås med buss från den centrala busstationen, och restiden ligger på 2 timmar och 45 minuter. En enkelbiljett kostar 15,10 € per person. Varje timme fram till kl. 21.45 går en buss från Chania till Heraklion.

Kan man dricka vattnet i Chania?

Sv: Vatten? Ja det går alldeles utmärkt att dricka vattnet på Kreta. I Rethymno och Chania stad är det dock väldigt mycket kalk i vattnet pga gamla vattenledningar, det är inte farligt, men kanske inte så gott!

Hur lång tid tar det att köra runt Kreta?

Erfarna tar den långa rutten som tar mellan fyra och sju timmar. Oerfarna tar en lättare väg, från Agia Roumeli till “Järnportarna”, vilket tar mindre än en timme. Det finns även guidade turer genom ravinen som kostar cirka 40 euro, men inkluderar inte entré.

Vilken flygplats är störst på Kreta?

Heraklions internationella flygplats “Nikos Kazantzakis” (IATA: HER, ICAO: LGIR) (grekiska: Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”) är den största flygplatsen på den grekiska ön Kreta och även den näst största i Grekland, efter Aten-Elefthérios Venizélos internationella flygplats.

Vad kostar en öl på Kreta?

Till exempel, i Kreta du måste betala för: Flaska eller kartong med mjölk (1 liter): 11 SEK (1.00 EUR) Populär gul ost (1 kg): 92 SEK (8.50 EUR) En flaska öl från ett känt märke: 27 SEK (2.50 EUR)

Vilka flyg åker till Chania?

Några flygbolag med reguljära flyglinjer till Chania är Aegean Airlines, Olympic Air och Lufthansa.

Vad kostar en öl i Grekland på restaurang?

Priserna på restauranger i Grekland.

Måltid, billig restaurang109 SEK (65-217)
Inhemsk öl (0,5 liters djupgående)43 SEK (27-54)
Importerat öl (0,33 liters flaska)43 SEK (33-60)
Cola/Pepsi (0,33 liters flaska)19 SEK (11-33)
Vatten (0,33 liters flaska)5.40 SEK (5.40-11)

Vart ska man bo i Chania?

Det är aldrig långt till Chania stad oavsett var du väljer att bo, och det är absolut värt besöket. Kato Stalos och Kalamaki och Kato Daratso är avslappnade småstäder i närheten av Chania stad. Över Chaniakusten sträcker sig frodiga kullar och höga berg – perfekt för vandring och cykling.

Vad är bäst Rhodos eller Kreta?

Om du vill uppleva mycket på semestern och hinna se så mycket som möjligt av ön kanske en vecka inte räcker på Kreta. Fundera på om du kan resa två veckor istället och kombinera två olika resmål på ön för att få se alla olika sidor. Rhodos är betydligt mindre än Kreta så här är avstånden korta.

Vilken strand är bäst på Kreta?

10 stränder att besöka på västra Kreta

 • Elafonissi – den rosa stranden.
 • Balos strand och lagun.
 • Mytomspunna Preveli.
 • Stavros Beach.
 • Frangokastello.
 • Härliga Falassarna.
 • Komosstranden.
 • Agios Pavlos.

När är det som varmast i Kreta?

Vädret på Kreta I april börjar temperaturen att stiga och når normalt runt 20 grader dagtid med kallare nätter. I maj börjar den sköna sommaren med temperaturer runt 25 grader. Under högsommaren juli- augusti är det varmt med temperaturer runt 30-35 grader och knappt ett moln på himlen.

När är det som varmast på Kreta?

Vädret i Grekland är inte oväntat som varmast i juli och augusti. Då är det sköna dryga 30 grader på dagen i hela landet och i topp hittar vi Samos. Men värmen kommer redan i april och stannar till november på öarna Kreta, Rhodos och Kos.

När är det bäst att åka till Kreta?

Många är sugna på att åka till Grekland under hösten. Greklands största ö Kreta är ett bra resmål eftersom värmen håller i sig även under lågsäsongen i september och oktober. Kreta har högsäsong under juli och augusti, då både värmen och pulsen är som högst.

Finns det ormar på Kreta?

Kattormen är den enda orm på Kreta som har något gift överhuvudtaget, men dess pyttesmå huggtänder sitter i bakre delen av dess käft och den anses p g a detta vara ofarlig. Den här ormen specialiserar sig nästan uteslutande på att jaga och äta ödlor och dess gift används till att lugna ner bytet innan det sväljs.

Var ska man inte bada?

För följande badplatser gäller avrådan från bad

 • Maltesholmsbadet Ö, Mälaren Avrådan hel säsong: vattnet har fått klassificeringen dålig badvattenkvalitet (2022-06-15)
 • Smedsuddsbadet Ö, Mälaren Avrådan hel säsong: vattnet har fått klassificeringen dålig badvattenkvalitet (2022-06-13)

Måste på Kreta?

Sevärdheter på Kreta – 10 tips

 • Elafonissi – ett måste. Elafonissi, eller den rosa stranden, är ett måste om du är på Kreta. …
 • Besök Knossos. …
 • Agreco Farm. …
 • Ta båten till Loutro. …
 • Dagsbesök till Falassarna. …
 • Klättra ned till Seitan Limani Beach. …
 • 8. Bada i lugna Plakias. …
 • Häng på hippiestranden Matala.

Vad kostar taxi från Chania flygplats till Platanias?

Prislista från Flygplatsen till: Platanias 42€, med Mini Van to Platanias 70€. Chania 28€

Vad kostar taxi från Chania flygplats?

En taxiresa till eller från Chania kostar 30 €. Om du vill åka taxi till Heraklion får du räkna med att betala omkring 190 €. Boka din taxi på Chania Airport genom Taxi2Airport, en internetbaserad bokningsplattform där du kan boka pålitlig transport till rimliga priser.

Var blåser det minst på Kreta?

Är du på Kreta på hösten och det blåser i Chania och Rethymnon kan du åka hit till södra sidan där det då är betydligt lugnare och mindre vågor.

Vad kostar det att hyra bil i Chania?

Genomsnittspriset för en bil av typen Medel i Chania, Grekland är 407 kr. Den billigaste tiden att hyra en bil av typen Medel i Chania, Grekland är december.

Hur långt är det från Chania till Platanias?

Från Platanias till flygplatsen 26 km, till Chania 11 km.

Är Agia Marina bra?

Lång strand med aktiviteterStranden i Agia Marina är mer än två kilometer lång och har en härlig sand och fint vatten. Liksom många andra stränder i regionen är det väldigt långgrunt, vilket brukar uppskattas när barnen ska bada. Den östra delen av Agia Marina har den mest barnvänliga sandstranden.

Kan man dricka vatten på Kreta?

Kreta producerar exempelvis utmärkt flaskvatten och det är i princip samma vatten som i kranarna. Däremot finns det många ”torra” öar som inte har färskvattenkällor utan förlitar sig på vinterns regnvatten, som samlas i tankar, på avsaltningsanläggningar eller på tankbåtar med vatten.

Hur mycket kostar en middag i Kreta?

Det går att leva billigt När vi är i Grekland gör vi ofta av med 1 000 kronor om dagen (på två personer) En måltid på gyro pita och öl kan kosta så lite som fyra Euro per person. En riktig brakmiddag med fina viner på en gourmetrestaurang kan gå löst på över 100 Euro per person.

Vad ska man äta på Kreta?

Några av våra absoluta favoriter bland de kretensiska specialiteterna är:

 • saganaki – friterad ost.
 • stifado – köttgryta med goda kryddor.
 • tzatziki – yoghurt, gurka och vitlök.
 • dolmadakia – vinblad fyllda med ris.
 • tirokriketter – friterade ostkroketter.

Hur långt mellan Heraklion och Chania?

Ytterligare färdvägsinformation. Det kortaste avståndet (fågelvägen) mellan Heraklion och Chania är 103,57 km.

Har Kreta en vulkan?

Kreta använde de olika hamnstäderna som marknad i ett kommersiellt nätverk av handelsplatser. Geologerna menar att Thera har haft flera vulkanutbrott under de senaste 400 000 åren då vulkanen kollapsat och en kaldera eller jättekrater bildats i dess ställe.

Vad kallas en person från Kreta?

Kreta ligger cirka 160 km söder om det grekiska fastlandet. Den har en yta på 8.336 km2 och en kustlinje på 1.046 km. Regionen Kreta är en av Greklands tretton regioner med cirka 650 000 invånare (2020).. En person från Kreta kallas kretensare.

Finns det myggor på Kreta?

Myggbett är ett stort problem för några av våra sommargäster. Det bästa sättet att bekämpa dessa små surrande varelser är naturligtvis att stänga alla fönster och balkongdörrar på natten, köpa även någon av de olika elektriska alternativen som du sticker in i eluttaget, finns på alla supermarkets.

Är det farligt i Grekland?

Grekland är generellt sett ett tryggt resmål. Som i många andra europeiska länder förekommer väsk- och fickstölder. Demonstrationer är vanligt förekommande, framför allt i centrala Athen och Thessaloniki. Det händer att fredliga demonstrationer urartar och övergår i kravaller och upplopp.

Varför kan man inte dricka kranvatten i Grekland?

Kranvattnet i Grekland anses vara helt säkert, särskilt i större städer. Det kan dock ha en obehaglig bismak av klor. I avlägsna områden och på vissa öar, bland annat Kykladerna, bör man vara försiktig med att dricka kranvattnet.

Vad gör man på Kreta när det regnar?

Saker att göra rankas med hjälp av Tripadvisor-data, inklusive omdömen, betyg, bilder och popularitet….

 • Heraklion Archaeological Museum. …
 • Aquaworld Aquarium & Reptile Rescue Centre. …
 • War Shelter of Platanias. …
 • Greek National Football Museum.

Vad kostar det att hyra bil på Kreta?

Hur mycket kostar det att hyra en bil i en vecka i Kreta? I genomsnitt kostar en hyrbil i Kreta 1 936 kr per vecka (277 kr per dag).

Kan man resa till Kreta med körkort?

Tänk på att det bara är id-handlingar som utfärdats av nationella myndigheter som är giltiga. Körkort, skattekort eller andra slags id-kort är inga giltiga resehandlingar eller identitetsbevis.

Hur många flygplatser finns i Chania?

Hur många flygplatser finns det i Chania? Det finns bara en flygplats i Chania, nämligen Chanias internationella flygplats.

Hur är det att köra på Kreta?

I trafiken Det är sällan som man kör på en vägsträcka som känns säker nog att köras snabbare på än så. För det mesta kör man runt i hastigheter upp till 50km/h och det gäller speciellt bergsvägar och slingriga landsvägar. Andra fordonsförare på vägarna kör i betydligt vildare tempo än vad vi är vana i Sverige.

Hur stor är Chania flygplats?

Chanias internationella flygplats

RiktningDimensioner i meter
11/293 34745

Kan man pruta i Grekland?

Vilka ofta anser att man inte prutar eller alltid ska betala med kontanter. Och visst är det bra att ha kontanter i Grekland, även som Grek. Men inte livsavgörande. Ni ska få kvitton på allt ni köper, om det så är i en minimarket eller hos ett stort internationellt varuhus i Grekland.

Måste man ge dricks i Grekland?

Dricks i Grekland I Grekland brukar man dricksa upp till 10 procent om man känner sig nöjd efter måltiden. På enklare ställen som serverar snabbmat som gyros och souvlaki behöver du traditionellt sett inte dricksa.

Vilken tid äter man middag i Grekland?

Den traditionella dagen i Grekland börjar tidigt med en snabb frukost med kaffe, mjölk eller te med torkade skorpor eller rostat bröd, följt av en rejäl lunch runt 14.00-15.00. Middag serveras runt 20-22 med främst grekiska rätter.

Hur lång tid tar det att flyga till Chania?

I våra beräkningar har vi förutsatt att din flygning mellan Sverige och Grekland sker med en medelhastighet på ungefär 800 kilometer i timmen. Dessutom har vi lagt till ett antal minuter för att lyfta från Göteborg Landvetter Flygplats och landa på Kreta Chania Flygplats. Resultat: En total flygtid på Ca 4 timmar .

Hur lång tid tar det att flyga till Kreta från Göteborg?

3 timmar och 45 minuter är den genomsnittliga flygtiden från Göteborg Landvetter till Kreta Chania.

Finns det direktflyg till Kreta?

Flygresor till Kreta Det finns några olika flygbolag som flyger till antingen Chania eller Heraklion, ett populärt alternativ är att flyga med Norwegian. Med direktflyg till Chania kan du räkna med cirka 4 timmars flygtid, om du gör ett stopp så får du dock räkna med ett par timmar extra.

Vad ska man inte missa i Kreta?

Sevärdheter på Kreta – 10 tips

 • Elafonissi – ett måste. Elafonissi, eller den rosa stranden, är ett måste om du är på Kreta. …
 • Besök Knossos. …
 • Agreco Farm. …
 • Ta båten till Loutro. …
 • Dagsbesök till Falassarna. …
 • Klättra ned till Seitan Limani Beach. …
 • 8. Bada i lugna Plakias. …
 • Häng på hippiestranden Matala.

Kan man bada i Chania?

Chania bjuder på den perfekta kombinationen av stad och bad, med flera fina stränder i närheten av centrum. Här kan du läsa mer om vilka stränder som inte får missas under din resa i Chania på Kreta!

Kan man dricka vattnet i Chania?

Sv: Vatten? Ja det går alldeles utmärkt att dricka vattnet på Kreta. I Rethymno och Chania stad är det dock väldigt mycket kalk i vattnet pga gamla vattenledningar, det är inte farligt, men kanske inte så gott!

Vilken del av Kreta är finast?

Agia Marina. Kretas nog absolut finaste och mest kända strandområde, skulle vi säga är Elafonissi. Från Chania stad är det 65 km med bil och vägen dit går längs med smala och slingriga vägar, men det är helt klart värt det!