Vad handlar abdulrazak Gurnah böcker om?

Vad handlar abdulrazak Gurnah böcker om?

Abdulrazak Gurnah skildrar rotlösheten som ingen annan, och skuldkänslorna gentemot dem som inte också kunde fly. Det här är en roman som beskriver upplevelsen av att befinna sig mitt emellan förlust och frihet; den gamla och den nya världen.

Var utspelar sig Paradiset av Gurnah?

Gurnah introduceras nu på svenska med Paradiset, en historisk utvecklingsroman som utspelar sig i det muslimska Östafrika under nittonhundratalets början, då området står på randen till fullskalig europeisk kolonialisering.

Hur många böcker har abdulrazak Gurnah skrivit?

Gurnah har publicerat tio romaner samt ett antal noveller. I hela hans författarskap återkommer flyktingens erfarenhet av uppbrottet som tema. Han började skriva först som 21-åring i engelsk exil, och även om swahili var hans modersmål blev engelskan hans litterära språk.

Vilket språk skriver Gurnah på?

Det var när han kom till England som 20-åring som han började skriva, framförallt om minnena från tiden på Zanzibar. Hans modersmål är kiswahili, som var ett skriftspråk redan innan den europeiska kolonialismen, men hans romaner är alla skrivna på engelska.

Vilken bok är bäst av Gurnah?

Lästips: Gurnahs fem bästa romaner

  • ”Paradiset” av Abdulrazak Gurnah. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
  • ”By the Sea” av Abdulrazak Gurnah.
  • ”Desertion” av Abdulrazak Gurnah.
  • ”Afterlives” av Abdulrazak Gurnah.
  • ”Dottie” av Abdulrazak Gurnah.

Hur slutar boken Paradiset?

Det visar sig att Aziz inte är någon ”farbror” alls, för i själva verket är han en köpman som tagit Yusuf i pant för att täcka faderns skulder. Pojken tvingas arbeta under slavliknande former, och tillsammans med köpmannen har han att ge sig ut på en livsfarlig handelsresa.