Vad hände under Norrmalmstorgsdramat?

Vad hände under Norrmalmstorgsdramat?

En sommardag i augusti 1973 blev fyra personer som jobbade på Kreditbanken på Norrmalmstorg tagna som gisslan av en bankrånare. Dramat innebar en stor polisinsats och pågick under fem dagar. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media.

Vilka var gisslan i Norrmalmstorgsdramat?

En banktjänsteman lyckades larma polis som genast anlände till platsen. Några polismän tog sig in i banken men där besköts de och en av dem sårades i handen. Olsson, vars identitet i detta läge var okänd för polisen, tog tre kvinnor som gisslan; Birgitta Lundblad (31), Elisabeth Oldgren (21) och Kristin Enmark (23).

Vad gör Janne Olsson idag?

År 2006 återvände han till Sverige och anmälde sig själv till polisen. Han slapp dock åtal på grund av den långa tid som förflutit sedan brotten begicks. Olsson flyttade senare tillbaka till Sverige och har sedan 2019 en egen firma som bilhandlare, i Mörarp utanför Helsingborg i Skåne.

Vem gjorde Norrmalmstorgsdramat?

Norrmalmstorgsdramat i Stockholm är över, gisslan Kristin Enmark förs ut på bår från banken. Gisslandramat i samband med rånförsöket mot banken kom att utspela sig mellan 23 och 28 augusti 1973. Rånaren Jan-Erik Olsson steg in på bankens kontor beväpnad med en kulsprutepistol och tog fyra banktjänstemän som gisslan.

Hur lever Clark Olofsson idag?

Olofsson var enligt en Gallupundersökning i USA längre tillbaka sedd som en av Sveriges mäktigaste män. Efter att ha avtjänat drygt tio år i fängelse efter sin senaste dom (bland annat för narkotikasmuggling) är Olofsson sedan slutet på juli 2018 åter en fri man.

Hur gick det för gisslan i Norrmalmstorgsdramat?

Gisslan hörs försöka trösta rånaren Men inbrytning gick inte som beräknat. Efter att man sprutat in tårgas i valvet så hade man problem med att bryta sig in genom valvdörren och det tog så lång tid som 38 minuter innan man lyckades. Under den tiden hade rånaren mycket väl kunnat skada eller till och med döda gisslan.