Vad göra i Trondheim?

Vad göra i Trondheim?

Hitta till Trondheim

 • Gamle Bybro. Den første broen på dette stedet ble anlagt ca. …
 • Kristiansten Festning. Festningen er et av de viktigste landemerker i Trondheim, med Donjonen synlig fra store deler av byen. …
 • Munkholmen. Munkholmen Läs mer. …
 • Nidarosdomen. …
 • Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. …
 • Trondheim By Boat. …
 • Trondheim kajakk.

När var Trondheim svenskt?

Länet var svenskt en kort period mellan 1658 och 1660 och omfattade då ungefär nuvarande Trøndelag fylke, delar av Møre og Romsdal fylke (Nordmøre och Romsdal) samt Jämtland och Härjedalen. Det inrättades den 26 februari 1658 efter freden i Roskilde då Sverige erhöll Trøndelag.

Vilken flod flyter genom Trondheim?

Nidälven (norska: Nidelva) är en 30 km lång älv som rinner genom Trondheim i Norge. Nidälven är en del av Nea-Nidelvvassdraget som har en längd av ca 160 km och rinner upp vid Sylarna vid gränsen till Sverige.

Hur många bor i Trondheim 2022?

Trondheims kommun (norska: Trondheim kommune) är en kommun i Trøndelag fylke i Norge med 210 496 invånare (2022). Centralort är staden Trondheim. Den 1 januari 2020 utökades stadsdelen Heimdal med tidigare kommunen Klæbu.

Var ska man bo i Trondheim?

De mest bokade hotellen i Trondheim den senaste månaden

 • Best Western Plus Hotel Bakeriet. Hotell i Trondheim. …
 • Chesterfield Hotel. Hotell i Trondheim. …
 • Hotel St. Olav. …
 • Comfort Hotel Trondheim. Hotell i Trondheim. …
 • City Living Sentrum Hotel. …
 • Radisson Blu Royal Garden Hotel, Trondheim. …
 • City Living Schøller Hotel. …
 • Thon Hotel Trondheim.

Vad heter Norges tredje stad?

Trondheim är Norges tredje folkrikaste kommun, men den fjärde folkrikaste tätorten, med 191 771 invånare 2021, om Stavanger räknas samman med Sandnes med flera grannorter. Staden grundades redan 997 av Olav Tryggvason och var norsk huvudstad fram till 1217.

Hur långt är Norge från norr till söder?

Längd: 1752 km. Största bredd: 430 km. Minsta bredd: 6,3 km.

Vad heter katedralen i Trondheim?

Nidarosdomen, egentligen Nidaros domkirke, är Nordens näst största domkyrka (efter Uppsala domkyrka). Den anses som den viktigaste kyrkan i Norge och var Norges kröningskyrka. Kyrkan är belägen i Trondheim och är säte för Nidaros stift, som täcker Trøndelag fylke.

Vad hette Trondheim förut?

Trondheim (tidigare även Trondhjem eller Nidaros) är en tätort och stad i Trøndelag fylke i Norge. Trondheim är huvudort i Trondheims kommun och säte för biskopen i Nidaros stift.

Vad heter Å i Norge?

Skillnader danska, norska och svenska

DanskaNorskaSvenska
æ, ø, åæ, ø, åå, ä, ö
bade, lampenbade/bada, lampen/ lampabada, lampan
have, giveha/have, gi/gjeveha, ge/giva
væg, top, hatvegg, topp, hattvägg, topp, hatt

Vad heter den största älven i Norge?

Glomma (även Glåma eller Glommen) är Norges och Skandinaviens längsta sammanhängande vattendrag med omkring 600 kilometers längd. (Göta älv–Klarälven är dock längre.) Avrinningsområdet är 43 030 km², varav 1 % i Sverige. Medelvattenföringen vid mynningen är ca 700 m³/s, vilket är högst i Skandinavien.

Hur är det att bo i Trondheim?

När du bor och jobbar i Trondheim kommer du märka att staden är livlig och nytänkande. Ett blomstrande teknisk samhälle som erbjuder många nya start ups. En bidragande faktor till detta är att Norges största universitet för vetenskap och teknik är beläget just här.

När var Trondheim huvudstad?

Historia. Trondheim grundades av vikingakungen Olav Tryggvason år 997 och var Norges huvudstad i 200 år.

Vad heter Trondheims framgångsrika fotbollslag?

Rosenborg BK Kvinner tidigare SK Trondheims-Ørn är en fotbollsklubb i Trondheim i Norge, bildad 18 maj 1917. Klubben är huvudsakligen känd för sitt damlag i fotboll, startat 1972, som spelar i Toppserien (Norges högsta serie i fotboll för damer) och som flera gånger blivit norska mästare.

Vad är Danmarks näst största stad?

En av de viktigaste städerna i denna region, är Aarhus, som också är Danmarks näst största stad. Staden är berömd för dess stora containerhamn, som är en av de största i norra Europa och var hälften av Danmarks containertrafik hanteras.

Vilken är Norges näst största stad?

“Fjordarnas hjärta” är ett av dem. Bergen är Norges näst största stad men har ändå en härlig småstadscharm. Bryggen in Bergen . Bryggen in Bergen.

Är Oslo större än Göteborg?

Lista

NrTätortYta km²
2Köpenhamn291,80
3Helsingfors638,37
4Oslo270,45
5Göteborg230,92

Är Norge rikare än Sverige?

OSLO Norge är rikare än Sverige även om de norska oljemiljarderna räknas bort. Det visar beräkningar som ekonomer gjort på grundval av en europeisk undersökning. Inte nog med att Norge är världsetta i FN:s statistik över mänsklig utveckling. Vårt broderland ligger också i Europatoppen för ekonomisk köpkraft.

Vad ska man inte missa i Norge?

Topp 10 resmål i Norge

 • Oslo med omnejd. Det är mycket på gång i den norska huvudstaden, som var Europas gröna huvudstad år 2019. …
 • Tromsø och det magiska norrskenet. …
 • Lofoten och Nordland. …
 • Bergen och fjordarna på västkusten. …
 • Geirangerfjorden och Nordvest. …
 • Stavanger. …
 • Trondheim och Trøndelag. …
 • Kristiansand och Sørlandet.

Vart är det finast i Norge?

8 vackra platser i Norge du inte vill missa

 • Loen. Loen är en liten ort vid Lobukta i Nordfjord. …
 • Gudvangen. Den vackra orten Gudvangen ligger i Aurland kommun i Sogn og Fjordane. …
 • Atlanterhavsveien. …
 • Geirangerfjorden. …
 • Jostedalsbreen. …
 • Trollstigen. …
 • Trolltunga. …
 • Steigen, Engeløya.

Vilken är Nordens största kyrka?

Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435 men torn uppfördes först senare under 1400-talet. De nuvarande tornspirorna är 118,7 meter höga.

Finns det Stavkyrkor i Sverige?

I Sverige finns en medeltida stavkyrka kvar, Hedareds stavkyrka, byggd omkring år 1500, på platsen för en äldre stavkyrka. Skaga stavkyrka i Karlsborgs kommun är förknippad med många legender.

Hur lång tid tog det att bygga Nidarosdomen?

Här fanns ett kloster redan på 600-talet, och den nuvarande kyrkan var ursprungligen en klosterkyrka. Vid 1100-talets mitt behövde den gamla kyrkan renoveras, och då började man uppföra den byggnad som i dag finns på platsen. Arbetet pågick även under 1200- och 1300-talen, under gotikens glansdagar.

Vad betyder Luremus på norska?

Luremus En så kallad luremus är en person man tror man ska få ligga med, men som mest bara är en flört.

Vilket är det äldsta nordiska språket?

Kan sägas vara “urnordiska” för det första för att det är det äldsta språket i Norden och alla de andra språken utom samiska och finska är besläktade med det. För det andra har skrivspråket inte ändrats mycket på tusen år.

Varför har Sverige AA och ö?

Svar: I det svenska alfabetet står å före ä och ö, och det beror på att å infördes mycket tidigare i svenskan än i danskan och norskan. I danska och norska alfabet är det placerat allra sist. Bokstaven å står för det nya å-ljud som uppkommit ur det gamla långa a-ljudet.

Varför heter det inte flod i Sverige?

Det finns inte någon entydig indelning av vattendrag, men man kan göra en viss indelning i fråga om storlek och strömhastighet. Flod brukar beteckna de största vattendragen. Älv används om floder i Sverige, Norge och Finland som oftast är större än en bäck eller å.

Vilken är Sveriges längsta å?

Göta älv är Sveriges längsta vattendrag och har en total längd av 746 kilometer. Dess källflöden finns i Rogenområdet i Härjedalen och den rinner sedan vidare genom Trysilelva i Norge och Klarälven till Vänern. Sveriges näst längsta vattendrag, Dalälven, är 557 kilometer långt.

Vad heter Sveriges största åar?

Inre vattendrag

NrNamnAvrinnings- område (km2)
1Vindelälven12 650
2Lilla Luleälven9 800
3Klarälven11 848

Vad heter Norges tredje största sjö?

Femunden är Norges tredje största sjö, och den enda stora norska sjön som inte är reglerad. Den breder ut sig över 200 kvadratkilometer och är nästan sex mil lång från norr till söder.

Vilken är Nordens äldsta stad?

Ribe ligger 7,5 km söder om Kongeån, och har 8 142 invånare (2013). Staden, som brukar räknas som den äldsta kvarvarande staden i Danmark såväl som i hela Norden, grundades omkring 710 efter Kristus, vid ungefär samma tid som Hedeby i nuvarande Schleswig-Holstein.

Vad heter Danmarks minsta stad?

Kungsbacka, eller Koningsbakkae som staden då hette, var under medeltiden en dansk gränshandelsplats och under en period Danmarks minsta stad. 1982 firade Kungsbacka fyrahundraårsjubileum som minne av att Kungsbacka fick tillbaka sin stadsstatus 1582.

Vad är Danmark mest känt för?

Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk… Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt.

Vad är dåligt med Norge?

Den här kostar dig en förmögenhet. Beställ en pizza i Norge och bli 200 kronor fattigare. Inte konstigt att norrmännen tröstäter fryst Grandiosa istället – så kallad ”grandis”. Enligt sajten Jobba i Norge äter norrmännen 4,7 kilo fryst pizza per person och år, mer än fyra gånger så mycket som svenskarna.

Vad har Sverige som inte Norge har?

Sverige är Nordens största land både till folkmängd och även till yta. Sverige omges av hav i sydväst, söder och öster. Skagerrak och Kattegatt på västkusten och på östsidan ligger Östersjön, Bottenviken och Bottenhavet. Sverige gränsar till Norge och Finland samt Danmark i sydväst.

Vem äger oljan i Norge?

Den norska oljefonden är en statlig norsk pensionsfond. Där läggs en del av pengarna från oljan in. Fonden startades för 23 år sedan.

Vilken är den minsta staden i Sverige?

Gränsvärdet för de tätorter som kan definieras som städer fastställs till 10 000 invånare. Kungsängen är enligt denna definition Sveriges minsta stad.

Vilken stad växer mest i Sverige?

Bland kommunerna hade Göteborg (+4 493) störst absolut folkökning, följt av Malmö (3 800), Uppsala (3 757) och Stockholm (3 219). – Den störst relativa folkökningen noterades i Knivsta. Där ökade befolkningen med 712 personer eller 3,7 procent.

Vilken svensk stad har flest invånare?

Stockholms tätort är Sveriges största. År 2020 hade den mer än 1,6 miljoner invånare. Den statistiska tätorten Stockholm sträcker sig över 12 kommuner. Samtidigt hade Stockholms kommun inte mer än knappt 980 000 invånare.

När var Trondheim huvudstad?

Historia. Trondheim grundades av vikingakungen Olav Tryggvason år 997 och var Norges huvudstad i 200 år.

Vad heter Trondheims framgångsrika fotbollslag?

Rosenborg BK Kvinner tidigare SK Trondheims-Ørn är en fotbollsklubb i Trondheim i Norge, bildad 18 maj 1917. Klubben är huvudsakligen känd för sitt damlag i fotboll, startat 1972, som spelar i Toppserien (Norges högsta serie i fotboll för damer) och som flera gånger blivit norska mästare.