Vad finns det att göra i Sölvesborg?

Hur många invandrare bor i Sölvesborg?

År 2019 var 1,5 procent av befolkningen i Sölvesborg (257 personer) födda i övriga Norden, 6,1 procent (1 057 personer) var födda i övriga Europa och 5,1 procent (891 personer) var födda utanför Europa.

Hur är det att bo i Sölvesborg?

I Sölvesborg, som faktiskt har medeltida anor, får du en perfekt kombination av hav, skog och charmig stadskärna. Den öppna mentalitet och trygga småskalighet som präglar kommunen gör att du snabbt känner dig hemma. I Sölvesborg bor det ca 8.000 personer och i hela kommunen drygt 17.000.

Vilka partier styr i Sölvesborg?

SoL-partiet styr Sölvesborgs kommun tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna efter valet 2018.

Vad ska man inte missa i Blekinge?

De populäraste sevärdheterna i Blekinge län

 1. Marinmuseum. 804. …
 2. Kreativum Science Center. Lärorika platser. …
 3. The Kungsholm Fortress. Militärbaser och -anläggningar. …
 4. Utvandrarmonumentet. Monument och statyer. …
 5. Strandpromenaden. Vandringsleder • Natursköna vägar. …
 6. Salmon House (Laxens Hus) …
 7. Ronneby Brunnspark. …
 8. Karlshamns Museum.

När öppnar killebom 2022?

Sölvesborg 6-9 juli 2022 Festivalen pågår under fyra dagar, från onsdag till lördag den 6-9 juli. Vad som händer på festivalen kommer du att kunna följa på Killeboms webbplats » www.killebom.se.

Hur många personer bor på Hanö?

På Hanö bor idag inte många personer året runt men befolkningen har varit över 250. I norr växer gräs på moränmarken, i söder tar svårgenomtränglig buskskog över.

Hur är det att bo i Blekinge?

I Blekinge finns allt inom nära räckhåll. Här njuter vi av det som finns runt omkring oss – och det är inte lite. Att vara här är att leva i nuet, att ta tillvara på alla de ögonblick, stunder, miljöer och platser som Blekinge rymmer. Blekinge är Sveriges näst minsta landskap.

Hur är det att bo i Karlshamn?

Karlshamn, staden med ett vackert läge vid havet. Här har vi ett rikt kulturliv där du har nära till allt så väl stadskärnan som naturen. I Karlshamn finns det spännande utvecklingsmöjligheter och pågående stadsutveckling runt om i kommunen.

Hur är det att bo i Karlskrona?

Karlskrona ligger vid havet och som Sveriges solsäkraste stad (i ständig kamp med Visby) råder ingen brist på badmöjligheter och aktiviteter till sjöss. Boverket huserar dessutom i lokaler på Sparregården – ett stenkast från Stumholmen där många boverkare tar sig ett lunchdopp när vädret tillåter.

Vad har hänt i Sölvesborg idag?

26 oktober 00:16, Försvunnen person, Sölvesborg En kvinna i 70-årsåldern har försvunnit från sin bostad i Sölvesborg. Kvinnan har en sjukdomsbild som gör att hon har svårt att orientera sig och kan uppfattas som förvirrad. Signalement: Polisen har sökt efter kvinnan under natten men behöver nu allmänhetens hjälp.

Vem är kommunalråd i Sölvesborg?

Louise Erixon, folkbokförd Louise Veronica Eriksson, född 7 april 1989 i Sandvikens församling i Gävleborgs län, är en svensk sverigedemokratisk politiker. Hon är kommunalråd i Sölvesborgs kommun sedan den 1 januari 2019. Hon är även kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

I vilket län ligger Sölvesborg?

Sölvesborg är en tätort och centralort i Sölvesborgs kommun i sydvästra Blekinge län nära den skånska gränsen….

Sölvesborg
Hästtorget
LandSverige
LänBlekinge län

Måste ses i Karlskrona?

De populäraste sevärdheterna i Karlskrona är:

 • Marinmuseum.
 • The Kungsholm Fortress.
 • Drottningskärs Kastell.
 • Amiralitetskyrkan, Ulrica Pia.
 • Utklippan Marina & Hostel.

Vilken är den största staden i Blekinge?

Den största staden Karlskrona ligger på ön Trossö, en strategisk placering för att manifestera maktpositionen nära Danmark och den europeiska kontinenten. Idag är örlogsstaden Karlskrona välbesökt för sin shopping, skärgårdstrafik, guidade turer och vackra arkitektur.

Var ska Willys bygga i Sölvesborg?

Etableringen kommer att innebära cirka 30 nya arbetstillfällen. Handelsområdet Kämpaslätten, där den nya Willys-butiken ska öppna, ligger strategiskt vid Sölvesborgs västra infart från väg E22, strax utanför stadens centrum.

Hur mycket kostar killebom?

Killebom 6–9 juli 2022 Låt barnen åka en tur med tuff-tuff tåget, besök någon av marknaderna och frossa i nostalgin som följer med de nyinköpta marknadskaramellerna. Festivalen har något för alla! Och det bästa av allt är att nästan alla arrangemang och programpunkter är gratis!

Vad betyder killebom?

Festivalen är döpt efter den södra stadsbommen som låg strax väster om nuvarande Sölvesborg-Mjällby Sparbank (hästtorget). Minnet av tullbommen lever kvar och gav upphov till namnet som betyder bommen vid källan. Sölvesborg är från början en Dansk stad, därav namnet (kille = källa).

Vad händer i Sölvesborg i sommar?

6 – 9 juli 2022, Sölvesborg Första veckan i juli fylls Sölvesborgs centrum av aktiviteter, för då drar den över 40-åriga traditionen Killebomfestivalen igång. Det blir fyra dagars festligheter med musik, tivoli, marknad, lokala och kända artister. Hela staden sjuder av liv, fest och glädje.

Får man campa på Hanö?

Föreskrifter. Du är välkommen att besöka Hanö, men tänk på att det inte är tillåtet att: skada mark eller bottnar, förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning. borra, hacka, spränga, rista, gräva, måla eller på något sätt skada berg, jord eller sten, eller att omlagra, flytta eller bortföra sten.

Vem äger Hanö?

Naturvårdsverket köpte Hanö 25 november 2016, och från 2017 är det ett naturreservat, Hanö naturreservat. Hanö har en yta av 2,14 km² och en högsta höjd av cirka 60 meter.

Vad kostar färjan till Hanö?

Båten M/F Vitaskär trafikerar sträckan Nogersund – Hanö och båtresan tar ca 25 minuter. I Nogersund och på Hanö finns vänthall och restaurang. Pris enkel resa: vuxen 60 kr, barn 30 kr. Två barn under 6 år åker gratis i sällskap med resenär med vuxenbiljett.

Hur gammal är Sölvesborg?

Sölvesborgs uppkomst De äldsta kända stadsprivilegierna utfärdades 1445 av Kristofer av Bayern och var en förnyelse av tidigare privilegier. Borgens storhetstid började under andra halvan av 1300-talet som ett administrativt centrum.

När blev Sölvesborg stad?

Den fick nya stadsrättigheter 1835 och blev stapelstad 1855. Staden blev en egen kommun, enligt Förordning om kommunalstyrelse i stad (SFS 1862:14) från och med den 1 januari 1863, då Sveriges kommunsystem infördes. Staden inkorporerade 1952 Sölvesborgs landskommun och uppgick 1971 i den nybildade Sölvesborgs kommun.

Har Hällevik?

Hällevik är det äldsta och och mest kända av Listers fiskelägen. Byn ligger vid en djup vik, vackert omfamnad av de två landtungorna Björkenabben och Kråkenabben – den sistnämnda en välkänd orkidé- och fågellokal.

Hur är det att bo i Lyckeby?

– Jag ville bo högst upp, men någon annan hade mer poäng. Då hamnade jag på femte våningen, det räckte mina poäng till, säger hon. – Jag tycker att det är jättebra alltihopa. Planlösningen är öppen och det kändes bra första gången jag kom in här.

Vad finns det att göra i Karlskrona?

12 Saker att Göra i Karlskrona

 • Besök Amiralitetskyrkan.
 • Åk till Kungsholms fort.
 • Sola och bada.
 • Besök Blekinge Museum.
 • Köp en glass från Glassbussen.
 • Besök Marinmuseet.
 • Se befästningstornet Godnatt.
 • Strosa runt i Brändaholm.

Vad har hänt i Karlskrona?

Karlskrona

 • Brand vid badplats. …
 • Person skadad efter bråk på skola. …
 • Två bilar i frontalkrock. …
 • Åtalas för medicinstölder. …
 • Lägenhet totalförstörd i brand – en till sjukhus. …
 • Skogsbränder misstänks ha anlagts. …
 • Storbrand på vårdcentral. …
 • Tre stugor i brand: “Brunnit ordentligt”

Vad händer i Sölvesborg Facebook?

Idag Kl 11 invigs Sölvesborgs nya pumptrack på Svarta Led Idrottscenter med en stor fest för alla. Bland annat bjuder Filip Svanberg, flerfaldig mästare i BMX och svensk förbundskapten i pumptrack på en uppvisning och ger tips. Satsningen har kostat Sölvesborgs Cykel & Sportklubb närmare 6,6 miljoner kronor.

Var brinner det i Karlshamn?

Ett flerfamiljshus har totalförstört i den kraftiga brand som bröt ut under natten mot onsdagen i Asarum i Karlshamn, rapporterar lokala medier. Trevåningshuset har två–tre lägenheter och en verksamhetslokal.

Vad har hänt i Blekinge?

Idag har 2 händelser rapporterats in från Polisen.

 • tisdag 1 november 2022. Rattfylleri Pojke blåser positivt, Lyckeby. 1 dag sedan · Lyckeby, Vedeby Gata, Karlskrona.
 • söndag 30 oktober 2022. Trafikolycka Två personbilar kolliderar på riksväg 27 i höjd med Ettebro. 2 dagar sedan · Ettebro, Ronneby.

Har Jimmie fru?

Jimmie Åkesson

Ledamot av Sveriges riksdag
Yrkepolitiker
PartnerLouise Erixon (2011–2020) Matilda Kärnerup (2022-)
Barn1
WebbplatsOfficiell webbplats

Är det Vattenförbud i Sölvesborgs kommun?

Är det bevattningsförbud i Sölvesborgs kommun? Nej, det är inte bevattningsförbud i Sölvesborgs kommun just nu.

Vad finns i Mjällby?

Tätorterna Lörby, Hällevik, Nogersund och Hörvik samt tätorten Mjällby med sockenkyrkan Mjällby kyrka ligger i denna socken. Utanför Mjällby i de gamla fiskeorterna talas den mycket speciella dialekten listerländska.

Hur stort är Ryssberget?

Den sträcker sig från Sölvesborg i söder till Jämshög i norr. Högsta punkt är 157 meter över havet och med sin bredd på cirka sju kilometer är Ryssberget ett omtyckt besöksmål. Bokskogarna här hör till de största i Sverige.

Vad göra på Sturkö?

SevärdheterVisa alla

 • Glasriket – Kingdom of Crystal. Landmärke och historisk plats. 4.7.
 • Vikingabyn Valshall. Landmärke och historisk plats. 4.6.
 • Saltstänk. Landmärke och historisk plats. 4.6.
 • Kronohäktet Karlskrona. Hotell/logi. 4.7.
 • Vånga 77.1. Mat och dryck.

Vad får man inte missa i Småland?

Guldkorn i Småland – 13 tips du inte får missa

 • Little Rock Lake, Sweden Zipline. Europas kanske häftigaste ziplinebana bjuder på nyfiket adrenalinpåslag. …
 • Garpen. …
 • Store Mosse Nationalpark. …
 • Ångaren Thor. …
 • Sladö & Hasselö …
 • Café Sergel, Lindshammar. …
 • Rälsbuss-luffa. …
 • Matstaden Växjö

Kan nås med färja i Blekinge?

Färjeförbindelse finns till Aspö med bilfärja från Karlskrona och med linfärja från Torhamn till Ytterön. Utanför Ronneby finns ett antal mindre öar, exempelvis Karön och Tjärö, och öster om Karlshamn finns Hällaryds skärgård, vars största ö är Tärnö. Öster om Listerlandet och söderut från Karlshamn ligger Hanö.

Vad finns det att göra i Ronneby?

Besöksmål

 • – & perfekta stopp längs vägen.
 • Susanne Demåne.
 • Äggaboden.
 • Kulturcentrum i Ronneby.
 • Café Mandeltårtan & Ronneby Brunn.
 • Brunnshallarna & Ronneby Brunn Hotell.
 • Vattenfallet & Direktörsvillan.
 • – längs Sveriges Golfkust.

Hur tar man sig till brändaholm?

Båtturen är 2 timmar lång med båten M/F Ljungskär. Det går utmärkt att hoppa av vid någon av bryggorna vi passerar och ta en senare tur tillbaka. Guidning på Svenska och engelska (digital) Dragsö och Brändaholm Båtturen avgår från Fisktorget i Karlskrona.

Vad är Karlskrona känd för?

Karlskrona – Ditt världsarv Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen! Kasta ankar i Karlskrona, staden som grundades 1680, då Karl XI beslöt sig för att anlägga landets nya marinbas här.

Vad har hänt i Sölvesborg idag?

26 oktober 00:16, Försvunnen person, Sölvesborg En kvinna i 70-årsåldern har försvunnit från sin bostad i Sölvesborg. Kvinnan har en sjukdomsbild som gör att hon har svårt att orientera sig och kan uppfattas som förvirrad. Signalement: Polisen har sökt efter kvinnan under natten men behöver nu allmänhetens hjälp.

När börjar killebom?

Sölvesborg 6-9 juli 2022 Festivalen pågår under fyra dagar, från onsdag till lördag den 6-9 juli. Vad som händer på festivalen kommer du att kunna följa på Killeboms webbplats » www.killebom.se.

Vad finns det att göra i Åhus?

Åhus i nordöstra Skåne bjuder på sevärdheter, historia, vackra stränder, naturupplevelser och härliga matställen….Häng med till mina tio favoriter!

 • Täppetstranden med Åhusbryggan. …
 • Äspet naturreservat. …
 • Absolut Home. …
 • Cykla på Sydostleden. …
 • Ålakusten. …
 • Medeltida Åhus. …
 • Äta glass. …
 • Sankta Maria kyrka.

Vad finns det att göra i Kristianstad?

Kristianstad – 17 saker att göra och uppleva

 • Stadsvandra i centrala Kristianstad.
 • Lär dig om djur och natur på Naturum.
 • Prova tapas på Borgmästargården.
 • Njut av en god middag på Kippers källare.
 • Frossa i korv på korvcaféet Sotnosen.
 • Upptäck charmiga Åhus.
 • Gå en guidad tur på Absolut Home.
 • Ströva längs Ålakusten.