Vad finns det att göra i Mjölby?

Vad finns det att göra i Mjölby?

SevärdheterVisa alla

 • Naturum Tåkern. Landmärke och historisk plats. 4.9.
 • Kinda Kanal. Båtturer. 4.9.
 • Tempelgården. Landmärke och historisk plats. …
 • Löfstad Slott. Landmärke och historisk plats. 4.8.
 • Motala, Östergötlands sjöstad. Landmärke och historisk plats. 10 tn gilla-markeringar.

Vad är Mjölby känt för?

Välkommen till Mjölby kommun Mjölby är störst, vår centralort och en känd knutpunkt. Skänninge är vår historiska pärla och en av landets äldsta städer. Mantorp är känt för sin travbana och motorbana. Vi har en mycket levande landsbygd med 6 000 invånare.

Vad har hänt i Mjölby?

Mjölby

 • Brand i verkstad med gastuber – öppna lågor. …
 • Cyklist körde in i uppspänd nylonlina. …
 • Livesände på Facebook – två gripna för mordförberedelse. …
 • Kvinna till sjukhus efter våldtäkt. …
 • Kvinna död i trafikolycka. …
 • Allvarlig olycka på E4 – lastbil och bil i krock. …
 • Man gripen för våldtäkt i bostad. …
 • Polis stoppade 14-årig bilförare.

Varför är det en potatis i Mjölby?

Eleverna har vun- nit många fina utmärkelser och kock-SM för gymnasieelever ett flertal gånger. Maten har alltså särskilt stor be- tydelse i vår kommun. För att symbolisera detta har vi valt att placera en King Edward potatis i en av våra rondeller.

Vad finns i Skänninge?

Utmärkande byggnader i Skänninge är främst Vårfrukyrkan, Stadshotellet, Rådhuset från 1700-talet, samt miljön kring torget och ner i “Gamla Skänninge”.

Vad kostade Mjölby potatisen?

Vi har fått det påtalat och kommer inte att göra så igen, säger näringslivschefen Eva Rådeström på Mjölby kommun. Potatisen kostade 118 000 kronor, ett belopp som är så pass lågt att det ger kommunen rätt att göra en direktupphandling, ett förfarande utan särskilda krav på anbud.

Vem styr Mjölby kommun?

Mjölby kommun styrs av folkvalda representanter, kommunpolitiker, som i allmänna val vart fjärde år får förtroendet att företräda kommuninvånarnas intressen. På en förvaltande nivå arbetar tjänstepersoner med att göra verklighet av de politiska besluten.

Är Skänninge en stad?

Skänninge är en av landets äldsta städer. När Skänninge blev stad står inte klart, men staden omnämns första gången 1178 i ett påvligt skyddsbrev.

Vem dog i Lambohov?

När Nurbo vaknade i onsdags hade han flera missade samtal. I tvättstugan, när han lassade tvättmaskinen full med kläder, fick han det ofattbara beskedet på telefon: Hans 34-åriga storebror hade under natten mördats i Lambohov. Vi träffar Nurbo två dagar efter mordet. Sorgen river i hans bröst, men han håller ihop.

Vad letar helikoptern efter?

Helikopter används för räddningsverksamhet eller när grova brott har begåtts, t. ex. för att följa gärningsmännens flyktväg efter ett väpnat rån. De används också för att exempelvis undsätta nödställda fjällvandrare eller för att övervaka demonstrationer.

Varför smäller det i Linköping ikväll?

Ett fantastiskt fyrverkeri bränns av. Det är nämligen Wiknings-Commissionens högtidsdag på sjusovaredagen den 27 juli. Allt startade år 1839 i Linköping. Mer om detta kan du läsa nedan.

Hur är det att bo i Mjölby?

Mjölby kommun är attraktiv och har lockat nya invånare 16 år i rad. Ökningen utgörs främst av inflyttande barnfamiljer som väljer att slå sig ned här. De flesta kommer från grannkommunerna eller andra kommuner i länet. Att kommunen är attraktiv syns också på villatomtskön som stadigt växer.

Vilka är de största städerna i Sverige?

Största statistiska tätorterna 2020

TätortBefolkning
Stockholm1 617 407
Göteborg607 882
Malmö325 069
Uppsala166 698

I vilket landskap ligger Mjölby?

Mjölby kommun (uttal (info)) är en kommun i Östergötlands län. Centralort är Mjölby. Kommunen i länet. Kommunen ligger centralt i landskapet Östergötland.

Vem tog hit potatisen?

Potatis potatis potatis! Det började år 1724 då Jonas Alströmer anlade den första svenska potatisodlingen för matbruk på sina ägor i Alingsås. Han upptäckte potatisens många fördelar efter sin skörd, exempelvis som dess rika näringsvärde och möjligheter att omvandla och använda den i matlagning.

När är Skänninge 2022?

Marknadsdagar är 3-4 augusti 2022 Skänninge Marken kommer att genomföras under 2022.

Vilken är den största marknaden i Sverige?

Kiviks Marknad är Sveriges största och mest välbesökta marknad. Mellan 120 – 150 000 personer besöker varje år vår anrika marknad.

Vilka sitter på Skänninge anstalt?

Anstalten har cirka 300 personer anställda, varav de flesta är kriminalvårdare.

Vilka partier styr över Östergötland?

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet bildar tillsammans majoritet och styr Region Östergötland under mandatperioden. Den politiska oppositionen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Vilka personer kallas för kommunalråd?

Kommunalråd. Ett kommunalråd är en politiker som jobbar hel- eller deltid med sina uppdrag i kommunen. Kommunalråden ansvarar för olika områden och är ofta ordförande i någon av kommunens nämnder. Det är kommunfullmäktige som utser kommunalråden.

Vilka är det som skjuter i Linköping?

2021: Fjorton skjutningar och fem döda

 • • 26 april – Skäggetorp: Skottlossning mot byggnad.
 • • 19 maj – Berga: En 20-årig man skjuts till döds i Berga.
 • • 8 juli – City: Skottlossning inne på restaurang i centrala Linköping.
 • • 5 augusti – Lambohov: Man misstänks jaga personer med ett vapen.

Vad hände i Motala?

Maken misstänks ha mördat tvåbarnsmamman – nu tänder Motala facklor mot våldet. Den 29-åriga tvåbarnsmamman älskade sitt jobb inom vården och drömde om att kunna ge sina söner en villa att växa upp i.

Vad gjorde polisen här?

En kvinna fördes med ambulans till sjukhus för kontroll. En förare anses vållande och misstänks för att ej anpassat avstånd till framförvarande bil. Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna.

Varför hovrar helikoptern?

En helikopter är en luftfarkost som flyger med hjälp av en eller flera horisontella motordrivna rotorer. En rotor kan liknas vid två eller flera roterande vingar och det är denna konstruktion som ger helikoptern dess mest unika flygegenskap: hovring, det vill säga förmågan att stå stilla i luften.

Hur många polis helikoptrar finns det i Sverige?

Polisens sju helikoptrar är stationerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden, och kan därmed användas för uppdrag över hela Sverige. De flesta uppdragen rör räddningsverksamhet eller grova brott där polisen vill: Färdas snabbt.

Kan man ringa polisen och fråga?

Telefonnumret till polisen i icke akuta ärenden är 114 14. Icke akuta ärenden kan till exempel vara anmälan eller tips om ej pågående brott, upplysningar om passfrågor, tillståndsfrågor, adresser och öppettider eller för att komma i kontakt med växeln eller en person som arbetar inom polisen.

Vad är det som luktar i Norrköping?

På sin sajt förklarar Norrköpings kommun följande: “Den stora gasklockan innehåller en flytande produkt med höga halter bensen. Lukten uppstår när produkten sugs bort och jorden, som är också innehåller bensen, grävs upp”, skriver kommunen. Vidare konstaterar man att “lukten inte är farlig, bara otrevlig”.

Vem sköts i Ekholmen?

Under gängkriget i Linköping har sex unga män skjutits till döds. Ännu så länge har ingen person dömts för inblandning i någon av dödsskjutningarna. Men polisen hyser förhoppningar om att det senaste mordet ska klaras upp. På morgonen den 28 januari sköts en 35-årig man till döds på Järdalavägen i Ekholmen.

Vem blev skjuten i Ekholmen?

Vid 06.30-tiden inkom ett larm om skottlossning i stadsdelen Ekholmen i Linköping. På platsen hittade polisen en skottskadad person som konstaterades vara avliden. – Det är en man i 35-årsåldern, en person som är känd av Linköpingspolisen sedan tidigare, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef.

Vilken är den äldsta staden i Sverige?

Till de äldsta städerna i det då egentliga Sverige räknas Sigtuna som grundades på 980–talet. Därefter på 1000–talet grundades Skara och Lödöse. Under sent 1100–tal grundades Visby och tidigt på 1200–talet Söderköping och Kalmar.

Vad är den minsta staden i Sverige?

Gränsvärdet för de tätorter som kan definieras som städer fastställs till 10 000 invånare. Kungsängen är enligt denna definition Sveriges minsta stad.

Vilken är Sveriges minsta by?

Österbymo är Sveriges befolkningsmässigt minsta kommunala (Ydre kommun) centralort med 923 personer.

Var rinner Svartån i Sverige?

Svartån är en å i som sträcker sig från Ormaryd i norra Småland till utloppet i sjön Roxen i Östergötland. Svartån rinner via sjön Sommen och fortsätter genom Boxholm, Strålsnäs, Mjölby och förbi Sya, varefter den rinner ut på östgötaslätten och slutligen mynnar ut i Roxen.

Hur är det att bo i Mantorp?

60 lägenheter uppförs i det helt nya kvarteret Kristallen intill Riksvägen, med planerad inflyttning 2023. Mantorp är en lugn och gemytlig ort, med goda pendlingsmöjligheter, som lockar allt fler invånare.

Hur många bor i Motala 2022?

Motala kommun

Areal, befolkning
– därav land983,01 kvadratkilometer
– därav vatten283,74 kvadratkilometer
Folkmängd43 853 ( 2022-06-30 )
Bef.täthet44,61 inv./km² (land)

I vilket land äter man mest potatis?

Det land i Europa som äter mest potatis är Vitryssland där varje invånare äter hela 337 kilo potatis per person och år, skriver norska Bedre Gardsdrift.

Hur mycket kostar 1 kg potatis på ICA?

ICA Potatis fast Detaljer

ProduktinformationInte tillgängligt
Grundmängdkg
Grundpreis2,90 €
IngredienserKeine Informationen gefunden
AllergiSe markerade ingredienser i innehållsförteckningen.

Är det bra att äta potatis?

Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.

År det Skänninge marknad i år?

Skänninge marken är en marknad som hålls den första onsdagen och torsdagen i augusti varje år i staden Skänninge i Östergötland. Denna marknad är Sveriges äldsta och största torg- och gatumarknad.

När stänger Skänninge marken?

Hej! Varmt välkomna till Skänninge marken 3-4 augusti 2022. Varför går det inte att googla fram nån info om marknaden? Finns bara info för knallarna…

Hur länge har Skänninge marknad funnits?

Möjligen förekom marknadsaktiviteter i Skänninge redan omkring år 1000. I varje fall beslöt man att fira 1000-årsjubileum av Skänninge Marken år 1997. En av de mest kända händelserna under Skänninge Marken var det s.k. Elefantupproret 1806. En fransman skulle förevisa en elefant på marknaden.

Vad finns det att göra i Motala?

Läs mer om vår omdömesmoderering.

 1. Motala Motormuseum. 187. …
 2. Vättern. Cykelleder • Vandringsleder. …
 3. Borenshults Slussar. Intressanta platser och landmärken • Natursköna promenadområden. …
 4. Godegårds Säteri. Specialmuseer. …
 5. Övralid. Historiska platser • Intressanta platser och landmärken. …
 6. Motala Hamn. …
 7. Rundradiomuseet. …
 8. Vätternakvariet.

Vad kan man göra i Ödeshög?

I Ödeshög finns ett stort utbud av besöksmål & aktiviteter för både stora som små, ung som gammal!…10 Måsten i Ödeshög

 • Ekopark Omberg. …
 • Tåkern. …
 • Alvastra Klosterruin. …
 • Hästholmens hamn. …
 • Rökstenen. …
 • Hjässan – Ombergs högsta punkt. …
 • Stora Lunds naturreservat. …
 • Ellen Keys strand.

Vad kan man göra i Linköping?

Topplista: 5 måsten i Linköping

 • Bergs Slussar, Göta Kanal – Linköpings egen oas. …
 • Linköpings Domkyrka – Sveriges bäst bevarade medeltida katedral. …
 • Flygvapenmuseum – Det svenska försvarets utveckling. …
 • Friluftsmuseet Gamla Linköping – Linköping för 100 år sedan. …
 • Stora torget – Ett pulserande cityliv.

Vad finns det att göra i Vadstena?

Att göra i Vadstena

 • Vadstena Slott. Vadstena slott är det bäst bevarade renässansslottet i Sverige från Gustav Vasas tid. …
 • Mårten Skinnares hus. …
 • Hospitalmuseét. …
 • Klostermuseét. …
 • Klosterkyrkan. …
 • Pilgrimscentrum. …
 • Gamla Teatern. …
 • Rödtornet.