Vad är Tranås känd för?

Vad är Tranås känd för?

Tranås kallades tidigare “pälsstaden” och var under många år känd för sin skinn- och pälsindustri. Denna etablerades på 1800-talet och hade sin storhetstid på 1960-talet, då den sysselsatte cirka 2.500 personer i drygt 125 företag, vilket motsvarade 70% av marknaden i Sverige.

Vad finns det att göra i Tranås?

Läs mer om vår omdömesmoderering.

 1. Östanåparken. Cykelleder • Parker.
 2. Tranås Tursitbyrå Turistcenter. …
 3. Illerns naturreservat. Cykelleder • Vandringsleder.
 4. Romanäs Naturreservat. Stränder • Vandringsleder.
 5. Hultet. Specialmuseer.
 6. Naturum Sommen. Intressanta platser och landmärken • Lärorika platser. …
 7. Hättebaden. …
 8. Tranas stadshus.

Vad har hänt i Tranås?

Tranås

 • Arbetsplatsolycka: Man klämd mellan vagnar. …
 • Äldre kvinna död i lägenhetsbrand. …
 • Man till sjukhus efter bråk mellan familjer. …
 • Tolv års fängelse för mordbrand. …
 • Söker fynd efter Tove i bäck. …
 • Missing people fortsätter leta efter Tove, 21. …
 • 400 backar glassplitter på väg. …
 • Olycka på E4 – bil med husvagn körde in i räcke.

Hur många bor i Tranås 2022?

Tranås kommun

Areal, befolkning
– därav land402,57 kvadratkilometer
– därav vatten35,16 kvadratkilometer
Folkmängd18 896 ( 2022-06-30 )
Bef.täthet46,94 inv./km² (land)

Hur högt ligger Tranås över havet?

Småländska höglandet ligger 200 meter över havet, med sin högsta punkt vid Tomtabacken i Nässjö, som ligger 377 meter över havet. Även flera andra höjder når över 300 meter över havet. De kommuner som är belägna på Småländska höglandet är Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda.

När byggdes Tranås simhall?

Tranås simhall är byggd på 1970-talet och är rejält sliten, som Kurre Carlson (L) uttrycker det.

När är Tranås cruising 2022?

Tranås Cruising. Tranås Cruising & Rock´n Roll Event 13 Augusti 2022. TACK alla ni som besökte årets Tranås Cruising & Rock´n Roll Event. Många av er kommer tillbaka år efter år vilket glädjer oss extra mycket.

När är Sommen runt?

Vi ses på nästa lopp, den 27maj 2023 Sommen Runt är ett klassiskt cykellopp där du i egen takt tar dig runt den vackra sjön Sommen i gränslandet mellan Småland och Östergötland.

Hur långt är det runt Sommen?

Går via Trehörna, Mossebo, Boxholm (vätskekontroll), Malexander (vätskekontroll), Svalsjö, Pinnarp, Tidersrum, Norra Vi (vätskekontroll), Asby, Ramfall, Hestra och slutligen till Tranås. Sommen Runt, Torpön Runt och Mossebo Runt går samma sträcka fram till avtagsvägen till Mossebo.

Vem dog i Vetlanda?

En man i 40-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka på Samhall i Vetlanda i torsdags. Av oklar anledning hamnade mannen under en bil när städmaterial skulle lastas inför ett städjobb. Olyckan inträffade tidigt på morgonen i torsdags, på parkeringen utanför Samhalls lokaler i Vetlanda i Jönköpings län.

Var brinner det i Nässjö?

En brand utbröt natten till måndagen i en torvindustri öster om Malmbäck i Nässjö kommun. När räddningstjänsten kom till platsen var lagerdelen av byggnaden helt övertänd.

Vad händer i Jönköping blåljus?

20:44 Polisen larmades till riksväg 27 med anledning av en trafikolycka. En bilist hade kolliderat med en älg, detta inträffade mellan Horda och Rydaholm. Älgen ska ha sprungit från platsen. Polis åkte till platsen.

Hur gammal är Tranås?

Tranås var belägen i Säby socken och ingick efter kommunreformen 1862 i Säby landskommun. 1881 utbröts Tranås köping ur landskommunen, där senare 17 juni 1903 Tranås Kvarns municipalsamhälle inrättades.

När börjar skolan i Tranås?

VT 2023

TERMINSSTARTSTUDIEDAGARTERMINSSLUT
Åk 1-2: 9/1 (OBS! Studiedag)9/1, 3/2, 2/5, 12/69/6
Åk 3-4: 9/1 (OBS! Studiedag)9/1, 3/2, 2/5, 12/610/6

När blev Tranås stad?

Handelsorten Tranås blev köping 1881 med ca 990 invånare och 1919 stad tillsammans med intilliggande Tranåskvarns municipalsamhälle; invånarantalet uppgick då till över 5000.

Vilken Växtzon är Tranås?

Växtzon Tranås kommun I Tranås kommun så är det dessa växtzoner som gäller: Växtzon 4.

Hur många öar finns det i Sommen?

Sjöns karaktär Det bergiga landskapet har givit sjön en oregelbunden form, med många vikar och öar. Sjön har drygt 300 öar och enligt ett gammalt talesätt, ska det vara 365 öar, en ö för varje dag på året. Den största ön är Torpön.

När öppnar simhallen i Eksjö?

Fredagar klockan 7.00-07.50. Fredagar klockan 9.00-11.00. Börjar vecka 2 på vårterminen och vecka 35 under hösten.

När byggdes Eksjö simhall?

Det stora lyftet för simningen i Eksjö kom då simhallen stod klar hösten 1984. Tack vare simhallen kunde nu verksamheten utökas med både vattengymnastik, babysim och livräddning.

När är det cruising i Smedjebacken?

En film från VB Cruisers Augustifest Cruising Smedjebacken 2022-08-13. Filmat av Gabriella Leander.

När är cruisingen i Falköping?

Lördag vecka 30 = Folkfest i Falköping! Självklart gör vi ÄNTLIGEN comeback igen! Arbetet är igång med alla förberedelser inför en utav Sveriges bästa bilutställningar i Falköping och cruising på ett utav Sveriges längsta strög. Mer information för säljare finns här!!

När börjar Crusingen?

Rockbåten med alla raggarbilarna lämnar Värtahamnen lördagen den 4 juni för 2022-års Classic Car Cruise Parade.

Vad finns det för fisk i Sommen?

Förekommande fiskarter är ål, sjölevande öring, röding, sik, siklöja, nors, gädda, elritsa, mört, lake, abborre, sutare, gös, vimma, braxen, sarv, bergsimpa, gers, småspigg och benlöja.

Hur kommer man till torpön?

Privatägda linfärjan ”Viktoria” trafikerar sommartid det 200 meter breda sundet mellan Torpön och Blåvik. Överfarten tar ca 5 minuter. Ska man landvägen ta sig mellan färjelägena är avståndet 75 km. Färjan har kapacitet att ta 6 personbilar per tur och med sin maxlast om 16 ton kan den även ta normalstora bussar.

Hur gick olyckan till i Lindshammar?

Fyra killar i tonåren färdades i den personbil som i går eftermiddag frontalkrockade med en annan bil utanför småländska Lindshammar, på väg till Kalmar för att se en fotbollsmatch med AIK. Enligt Andreas Söderman, vice ordförande i bandyklubben Vetlanda BK, bodde alla fyra i Vetlanda.

Vad har hänt i Vetlanda?

12:11 En inringare hade observerat hur två män knuffade omkull en äldre kvinna och stal hennes väska samtidigt som hon hotades med ett vapenliknade föremål. Rånet skedde på Kantarellvägen i Vetlanda.

Vad har hänt i Eksjö?

Uppdaterad 16 augusti 14:20 16 augusti 10:21, Räddningsinsats, Eksjö Misstänkt farlig gas inne i badhus. 10:02 Polisen fick larm om ett misstänkt farligt utsläpp inne i ett badhus på Storegårdsgatan i Eksjö. 10:18 Flera polispatruller är på plats. Poliserna har spärrat av delar av närområdet.

Vad är det som har hänt i Nässjö?

Nässjö

 • Kvinna i 90-årsåldern allvarligt skadad efter brand. …
 • Bil hamnade i diket – kvinna till sjukhus. …
 • Misstänkt mordbrand – en gripen. …
 • Man häktas för sexbrott mot flera barn. …
 • Oklart om vildsvin attackerade jägare. …
 • Brand på äldreboende. …
 • Två döda efter trafikolycka. …
 • Sex lägenheter skadade i brand – tre till sjukhus.

Vad har hänt i Forserum?

Bil tappade däck på vägen – bärgades från platsen Ett tappat däck ställde till det i trafiken på riksväg 40 på torsdagseftermiddagen.

Är Jönköping säkert?

Här får du information om hur vi arbetar för att Jönköpings kommun ska vara trygg och säker att bo, vistas och driva verksamhet i. En trygg och säker kommun kan beskrivas som en kommun där det sker få olyckor, där få brott begås, där kriser hanteras på ett bra sätt för att minska störningar.

Vad har hänt i natt polisen?

Ambulans och Polis larmas till en trafikolycka på Inre ringvägen i höjd med Trafikplats Hindby. Enligt initiala uppgifter rör det sig om en personbil och en lastbil som kolliderat. Polis är på plats. Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör.

Vad hände i Huskvarna idag?

Krock mellan bil och två mopeder En bil har krockat med två mopeder i Huskvarna.

Vem äger Badhotellet i Tranås?

Sedan 1 januari 2000 är Badhotellet åter i privat ägo.

I vilken kommun ligger ska dom?

Skadom är en by i Boteå socken, Sollefteå kommun, Västernorrlands län. Byn genomkorsas av Ådalsbanan och ligger på Ångermanälvens sydvästra strand ungefär mitt emot Boteå kyrka.

Vad ligger Eksjö?

Eksjö kommun har cirka 17 800 invånare och ligger i den nordvästra delen av Småland, mitt på Småländska Höglandet. Kommunens sex tätorter ligger på rad längs riksväg 40, från Eksjö via Hult, Bruzaholm, Hjältevad och Ingatorp – ända till Mariannelund.

När börjar läsåret 2022?

Höstterminen 2022 börjar tisdag 16 augusti och slutar onsdag 21 december.

När börjar sommarlov 2022?

2022. När börjar Sommarlov? Sommarlov visas från den 13 juni till 19 augusti. Observera att första publika inspelningsdagen är torsdagen den 16 juni och den sista är 11 augusti.

När skolan slutar 2022?

Läsårstider 2022-2023

LäsårstiderStartAvslutning
Höstlov31 oktober 2022 (måndag)4 november 2022 (fredag)
Jullov23 december 2022 (fredag)6 januari 2023 (fredag)
Sportlov27 februari 2023 (måndag)3 mars 2023 (fredag)
Påsklov11 april 2023 (tisdag)14 april 2023 (fredag)

Finns det fisk i sjön?

Två tredjedelar av de undersökta sjöarna har en fiskfauna som stämmer bra överens med sjöarnas naturliga förutsättningar. Under de 25 år som provfisken har genomförts i sjöarna kan man inte visa på några generella förändringar av sjöarnas fiskfauna.

I vilket län ligger Sommen?

Sommen är en tätort i Tranås kommun i Jönköpings län. Ursprungligen ett stationssamhälle.

Vad bor jag i för zon?

Hitta din växtzon på kartan Skriv in ditt postnummer så får du fram vilken zon du hör till och kan enkelt se hur gränserna är dragna. Zon 1 finns i landets mildaste delar och zon 8 i de kärvaste regionerna. Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den alltså vara.

Var är zon 5?

Höjden över havet påverkar också och vegetationsperioden förkortas ju högre upp man kommer. På kartan ser du till exempel att området strax söder om Vättern har zon 5, vilket det också är bland annat längs norrlandskusten. Allra närmast Vättern är det zon 2, vilket syns på de mer detaljerade länskartorna.

Var är zon 3?

Zon 3-4. Vanliga zoner i trädgårdar längs Norrlandskusten från Sundsvall och ner till Uppsalatrakten. Även en stor del av Svealand och Götaland, från södra Dalarna och ner till nordspetsen på Skåne. Det här trädgårdszonerna vållar sällan några problem.

Vad gör man i Boxholm?

Turism

 • Tag en båttur med Ångbåten Boxholm II på sjön Sommen.
 • Besök Boxholms Bruksmuseum.
 • Besök Flemminge Golfklubb.
 • Besök Naturum.
 • Besök Sommens Riviera Malexander.
 • Tag en vandringstur på Östgötaleden.

Vad finns det att göra i Gränna?

Här är våra bästa tips.

 • Strosa i charmiga kvarter. …
 • Äta polkagrisar och kolla in polkagristillverkning. …
 • Besöka Grenna museum – med Polarcenter och Andréexpeditionen. …
 • Hänga i hamnen. …
 • Sola och bada. …
 • Ta färjan till Visingsö …
 • Göra en utflykt till Västanå naturreservat och Röttle by. …
 • Spela golf (eller luncha) på Gränna golfklubb.