Vad är Loke för Gud?

Vad är Loke för Gud?

Loke är en riktigt skum figur, från början av jättesläkt, men närmast en fosterbror till Oden. Han är egentligen ingen gud, men är mycket mäktig och trollkunnig. Han retas, ljuger och trivs med att ställa till det för människor och gudar. Loke är gift med den fridsamma Sigyn och tillsammans har de sonen Narve.

Vad står Loke för?

Namn och identitet. Namnet Loke har ännu, trots många försök, inte tolkats etymologiskt övertygande. En teori går dock ut på att namnet är kopplat till ett fornnordiskt ord med betydelsen ‘stänga’ eller ‘slutföra’, vilket då skulle kunna hänsyfta på hans roll som den som frambringar undergången och slutet i Ragnarök.

Var Loke och Tor bröder?

Den största skillnaden är familjeförhållandena. Tor och Loke spelar bröder i filmen, men i litteraturen är Loke och Oden bröder.

Vilka är Lokes barn?

Loke var släkt med jättarna, men bodde i Asgård bland en nordiska gudarna. Han hade tre barn med jättekvinnan Angerboda: Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel, vilka samtliga blev ohyggliga bestar.

Var Loke god eller ond?

Möjligen var Loke varken god eller ond. Han var en katalysator, som gav vikingarna något att berätta. Utan honom skulle Balder inte ha dödats och den oro som ledde till Ragnarök och en ny och bättre värld hade inte uppstått.

Hur många Loke finns det i Sverige?

4 984 män har Loke som förnamn, varav 3 862 har det som tilltalsnamn. 15 kvinnor har Loke som förnamn, varav färre än 10 har det som tilltalsnamn. 77 % av alla som heter Loke har det som tilltalsnamn vilket är en hög andel.