Vad är jod bra för?

Vad är jod bra för?

Vilken uppgift har jod i kroppen? Jod är nödvändigt för bildandet av tyreoideahormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Dessa hormoner bildas i sköldkörteln (tyreoid) och reglerar ämnesomsättning och reproduktion, samt tillväxt och utveckling hos barn.

Varför ska man inte äta salt med jod?

Det finns naturligtvis också salter utan tillsatt jod. Varför? Jo, det brukar sägas att man ska undvika att använda salt med jod när man picklar grönsaker, gör inläggningar eller gravar lax. Bakgrunden är teorier om att jod i salt kan missfärga råvaran under inläggningsprocessen.

Vilka livsmedel är rika på jod?

Livsmedel som innehåller jod är saltvattensfisk, skaldjur och jodberikat salt. Mjölk, ägg och ost innehåller också jod, men är mer måttliga källor. Algprodukter som säljs som näringstillskott, kan i vissa fall innehålla höga jodhalter.

Hur vet man om man har brist på jod?

Den som inte får i sig tillräckligt av ämnet kan drabbas av svår jodbrist. Symtom på detta är bland annat att man blir trött och lättare går upp i vikt. Bristen kan i sin tur leda till en sjukdom som kallas struma. Struma innebär att sköldkörteln inte får tillräckligt med jod och därmed växer.

När ska man inte äta jod?

Den största risken för överkonsumtion av jod är om man konsumerar olika algpreparat. Alger är nämligen mycket rika på jod. För mycket jod när man är gravid behöver inte nödvändigtvis påverka mamman men kan påverka fostrets sköldkörtel. Som gravid och ammande bör man därför vara extra försiktig med algpreparat.

Vem ska inte äta jod?

Personer över 40 år behöver inte ta jodtabletter eftersom strålning inte ökar risken för sköldkörtelcancer i denna åldersgrupp. Vid en olycka med utsläpp av radioaktiv jod ger Strålsäkerhetsmyndigheten råd till länsstyrel- sen om intag av jodtabletter, utrymning och in- omhusvistelse.

Hur mycket jod finns i ett ägg?

Näringsinformationen på Valios mjölkförpackningar anger mängden jod som finns naturligt i mjölken. Även ägg och fisk innehåller naturligt jod och är också bra källor till jod….Vilken mat innehåller jod?

Exempel på jodnivåer i livsmedelPortionsstorlekJod mg
Ägg1 st23
Bordssalt med jod1/2 tesked60

Är det bra att äta jodtabletter?

Detta är extra viktigt för barn och gravida eftersom sköldkörteln hos barn och foster är känsligare än hos vuxna. Däremot visar forskning att personer över 40 år inte löper någon risk att få sköldkörtelcancer av radioaktivt jod. För vuxna över 40 år gör därför jodtabletter ingen nytta.

Vilket jod ska man köpa?

Jodtillskottet från Healthwell är en svensk produkt som är baserad på algen kelp. Algen har ett naturligt högt innehåll av jod, vilket ger en ren och naturlig produkt. Den här produkten finns att köpa i förpackningar om 200 tabletter.

Varför bunkra jod?

Jodtabletter är en effektiv skyddsåtgärd i samband med kärnkraftsolyckor men inte i samband med nedfall från en kärnvapenexplosion. Vid nedfall av radioaktiva ämnen från en kärnvapenexplosion kommer istället det största bidraget till stråldoserna från radioaktiva ämnen på marken, även på kort sikt.

Hur mycket jod behövs vid strålning?

Skyddet från en jodtablett räcker 1-2 dygn. Jodtabletter är speciellt viktiga för barn och gravida eftersom sköldkörteln är mera känslig för strålning hos barn och foster än hos vuxna.