Vad är EPA förkortning för?

Vad är EPA förkortning för?

EPA (förkortning av Enhetsprisaktiebolaget, alternativt Enhetspris AB) var en varuhuskedja med affärer i hela Sverige men även Norge och Danmark. EPA stod för låga priser och ofta lite enklare kvalitet.

Finns det EPA i USA?

Environmental Protection Agency. 22 oktober 2019 USA:s miljöskyddsmyndighet Environmental Protection Agency (US EPA eller i regel EPA) är en oberoende myndighet i USA med ansvar för hälso- och miljöskydd. Och det omfattar naturligtvis många olika aspekter.

Är EPA ett ord?

Ordet EPA används oftast mitt i en mening och uttalas precis som det låter. Det kan även användas i mer formella sammanhang.

Måste man ha körkort för EPA?

För att köra traktor eller motorredskap klass II krävs ett körkort (oavsett behörighet) eller ett särskilt traktorkort. För att få traktorkort ska du göra ett godkänt teoriprov.

Var kommer EPA ifrån?

EPA kommer från början från en forskare i USA där det kallas listen-think-pair-share. Genom EPA får alla chans att fundera kring vad de tycker, säga sin tanke och få sin röst hörd i frågan. I paret vågar fler uttrycka sig och de får chans att pröva sina tankar med en kompis innan de delar dem i helgrupp.

Får man åka EPA i Tyskland?

Precis som i Sverige är det 40 km/h som gäller för traktorer i Tyskland, och de får ha en “konstruktionsmaximal” hastighet på högst 60 km/h.

Får man köra EPA i Danmark?

I Danmark finns det inte epatraktor. Vilket göra att om du blir stoppat av polisen kommer då att ser bilen som en bil.

Får man köra EPA utanför Sverige?

Traktorer får efter EU-inträdet, år 1995, köra 40 kilometer per timme. EU-mopeder får framföras i 45 kilometer per timme. Däremot får epa- och A-traktorer enbart framföras i en hastighet av 30 km per timme.

Får man köra traktor på 100 väg?

Traktorer får köras på väg och ska då följa trafikreglerna. De får inte köras på motorväg eller motortrafikled. Traktor a ska köras i vägrenen eller så långt till höger på körbanan som möjligt, medan traktor b ska köras på körbanan (vägen).

Hur många personer får man vara i en EPA?

Får det vara fler än två personer i EPA- eller A-traktor? Ja, om det inte utgör fara. Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap. 79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå.

Får man dra släp med EPA?

Ja, det går bra. En 15-åring med AM-körkort eller en 16 åring med traktorkort får köra en A-traktor (eller EPA-traktor) med tillkopplad husvagn.

Får en EPA gå snabbare än 30?

A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg. EPA-traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1). En EPA får dessutom inte köras fortare än 30 km/h.

Kan en 15 åring stå på en traktor?

Låter du din ungdom äga och/eller köra en A-traktor är du ansvarig för att den framförs på ett lagligt och ansvarsfullt sätt. A-traktorer är en ombyggd bil som man spärrat växlarna på. För att få framföra en A-traktor måste du ha antingen bilkörkort, traktorkort eller ha fyllt 15 år och ha AM-körkortsbehörighet.

Får en EPA gå i 33?

En A-traktor eller en Epa-traktor är en serietillverkad bil eller en tung lastbil som är ombyggd så att den har samma egenskaper som en traktor. Epa-traktorn har ingen konstruktiv maxhastighet men den får inte framföras med en högre hastighet än 30 km/tim.

Hur vet man att det är en äkta epa?

Så får den gå hur snabbt som helst på de två växlarna. Men får jag köra i den farten som den går om det är en äkta epa. Svar: En äkta epa får gå hur fort som helst på, vanligtvis två växlar (får ha fler, det är utväxlingen som bestämmer det). Men bara framföras i 30 km/h.

När får epa gå i 45?

Vilken hastighet siktar du på? – I så fall är det väl rimligt att titta på den hastighet som mopedbilarna har, som ligger på 45km/h. Men återigen, då måste det vara säkra fordon. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2022.

Finns det bara epa i Sverige?

Enligt Transportstyrelsens statistik över registrerade fordon finns närmare 20 000 stycken A-traktorer och Epa-traktorer registrerade i Sverige. Bara i Halmstad, Varberg, Hylte, Laholm, Falkenberg och Kungsbacka är det över 1 000 registreringar.

Får man sitta 3 i en a-traktor?

Enklare beskrivet får en A-traktor till exempel inte ha ett bagageutrymme och det ska inte vara möjligt att sitta i baksätet. Däremot får säte för en eller två passagerare bredvid förarsätet behållas vid ombyggnaden.

Vilken är världens mest sålda traktor?

Men det var Massey Ferguson 5609 som knep den åtråvärda titeln; årets mest sålda modell. Annat är det i grannlandet Danmark. Där blev i stället New Holland det mest inregistrerade märket och New Holland T7. 270 med upp till 270 den mest sålda modellen.

Vad är säkrast EPA eller mopedbil?

Det har länge diskuterats säkerheten med mopedbilar då många menar att de inte är lika säkra som bilar och mindre säkra än epatraktorer. Vi tycker att mopedbil är ett mycket bättre alternativ än epatraktor. Vanligtvis är de nyare än en epatraktor samt att de också har bättre säkerhet!

Får man ha bagagelucka på EPA?

De blindutrymmen som då uppstår runt barlastflaket kan normalt accepteras men begränsningen ska vara varaktigt utförd. Barlastflak ska vara öppet. Det får alltså inte befinna sig under en bagagelucka, då är det inget flak längre. Då är det ett bagage (beroende på vad som står i papperna).

Får man åka EPA i Finland?

En finsk A-traktor får enligt den nya lagen inte vara äldre än tio år och den kräver samma körkort som för mopedbil. I Sverige har A-traktorer varit en i lagen godkänd fordonskategori sedan 1940-talet.

Finns det Epor i Norge?

Dokumentären Epa prisas på Tromsø international film festival och plockade hem Tromsøpalmen och 5000 euro rapporterar Västerbottens-Kuriren. Epa följer tonårstjejer från Vilhelmina under Midnight Light Festival. Dokumentären är skapad av Umeåborna Jakob Arevärn och Fredrik Oskarsson.

Hur mycket kostar försäkring på Epa-traktor?

Självrisk 10% av basbeloppet. För 2022 innebär det 4.830 kr. Skador vid brand, åsknedslag eller explosion. Självrisk 10% av basbeloppet.

Hur mycket kostar det att ta EPA kort?

För epatraktor behövs först ett körkortstillstånd, kostnaden för detta är 220 kr. Därefter kostar kunskapsprovet 220 kr att skriva och slutligen kostar körkortet 230 kr att tillverka varav 80 kr för fotografering. Summan för körkortet om kunskapsprovet godkäns, blir 670 kr.

Vilket land har flest A-traktorer?

Antalet A-traktorer ökar kraftigt Sedan oktober 2021 har antalet A-traktorer, även kallade epatraktorer, i Sverige ökat med 66 procent, till cirka 51 100 i oktober 2022. Lättade regler har gjort det smidigare att bygga om bilarna, vilket har öppnat för nya typer av traktorer.

Vad kostar en A-traktor i skatt?

Veckoskatten utgör 30 kronor, om traktorns tjänstevikt ej överstiger 1600 kilogram, 50 kronor, om tjänstevikten överstiger 1 600 men ej 3 000 kilogram, samt 80 kronor, om tjänstevikten överstiger 3 000 kilogram.

Är det krav på vinterdäck på A-traktor?

“Hej, a-traktorn är en trafiktraktor. Trafiktraktorer med en totalvikt under 3 500kg skall ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, detta är samma regler som för personbilar. Trafiktraktorer med en totalvikt över 3 500kg är det inte krav på vinterdäck.

Måste man spärra växlar på en A-traktor?

Idag finns det ingen lag om hur man ska spärra eller inte spärra växlarna när man bygger en atraktor. Tidigare har de funnits ett utväxlings krav. Detta försvann 15 juli 2020.

Kan man göra om en EPA till bil?

Ska gå, men ska intygas av biltillverkaren/märkesverkstad att bilen är i exakt det utförande som den var som personbil. Detta intyg kan bli problematiskt/dyrt att få fixat.

Hur gammal ska man vara för att köra EPA traktor?

Du har ett körkortstillstånd. Du har fyllt 16 år. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov.

Kan man göra om en vanlig bil till EPA?

Funderar du på att bygga om bil till epa så kan vi på Cartune hjälpa till att programmera om styrenheten för att spärra hastigheten till max 30 km/h. I princip alla nyare bilar kan spärras via ECU:n för att inte gå snabbare än 30 km/h och registreringsbesiktas sedan som A-traktor.

Är det skatt på EPA?

Traktorer som är ombyggda bilar (s.k. epa- eller A-traktorer) tillhör skatteklass I (2 kap. 16 § 4 VSL).

Hur fort får en traktor B gå?

Högsta tillåtna hastighet för traktor b är 50 km i timmen.

Måste man ha bälte i en A-traktor?

Nej, det måste du inte. Det finns inget krav på att bära bälte i traktorer .

Får man Frirulla med A-traktor?

A-traktor är ett fordon där maxhastigheten ska vara 30kilometer i timmen, den hastigheten får inte överstigas, vilket gör att man inte får frikoppla och rulla fortare. Isåfall måste du bromsa så att du inte rullar för fort.

Får man köra trimmad A-traktor med B-körkort?

Om A-traktorn är ombyggd för att föras med hastighet över 30 km/h finns krav på B-körkort eftersom den då istället är att betraktas som en bil, (2 kap. 1 § körkortslagen). Har du B-körkort är du alltså berättigad till att köra A-traktorn i högre hastighet än 30 km/h utan att bli straffad för något.

Vad händer om man kör olaglig A-traktor?

1 § körkortslagen). Om man kör A-traktor utan behörighet kan man dömas för brottet olovlig körning (3 § lag om straff för vissa trafikbrott). Påföljden är vanligtvis böter. Det är även möjligt att man får sitt traktorkort återkallat och sitt körkortstillstånd indraget.

Hur mycket böter för trimmad EPA?

Mamman döms nu för tillåtande av olovlig körning och får betala 30 dagsböter, motsvarande 6 600 kronor. A-traktorer måste från och med den 20 maj i år besiktigas. Fordonet får inte kunna framföras i högre hastighet än 30 kilometer i timmen.

Får man köra barn i EPA?

Som förälder är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt! Har ditt barn en moped eller A-traktor som sitt intresse måste du som förälder vara lika intresserad av deras fordon som du är av ditt eget.

Hur man trimmar en EPA?

Just det, ta bort den bakre lådan om det sitter någon där. Om du inte vill ta bort den så lägg i 4:an på bakre lådan. Då går den mycket fortare.

Vad är bäst ECU eller H Can?

Det är även mycket enklare att manipulera hastigheten på en H-reg jämfört med en ecu spärrning. En ecu spärrning sker direkt i bilens orginal ecu och lirar i perfekt harmoni med bilens övriga system utan att ge varken felkoder, dålig motorgång osv. Ecu spärrning bryter oftast helt mjukt utan ryckningar, felkoder osv.

Vilken bil är lättast att bygga A-traktor av?

Nya regler gör det mycket enklare att bygga en A-traktor. Nu räcker det med en växellåda – och det går att få igenom vanliga bilar utan total ombyggnad. Bilar som Porsche Cayenne, Audi TT och Mercedes C-klass blir allt populärare – och får mopedbilar att se ut som simpla leksaker.

Hur mycket drar en EPA med H reg?

En A-traktor med H-varvtalsregulator kan glida fram i 30 på ca 2000varv på 2:ans växel!

Måste man ha airbag i EPA?

A-traktorn måste vara försedd med en kopplingsanordning. Släpvagnsvikten för grundfordonet (personbilen eller lastbilen) måste vara minst 1000 kg. De fordon som har sidokrockgardiner i tak och airbags i sidostolpar måste ha plats för dessa att kunna lösas ut vid en ev.

Hur många hästkrafter har en EPA?

Motorn är god för, och bänkad till, runt 500 hästar. I tävlingstrim körs den däremot med konservativa 350 hästkrafter.

Får man köra traktor utan körkort?

För att köra traktor eller motorredskap klass II krävs ett körkort (oavsett behörighet) eller ett särskilt traktorkort. För att få traktorkort ska du göra ett godkänt teoriprov.

Varför vikta A-traktor?

Ett fordon som väger mindre än 2 000 kilo (tjänstevikt) ska ha minst 60 procent av vikten vilande på drivhjulen. Detta krav kan lösas antingen genom att man monterar vikter i karossen eller genom ett barlastflak över drivaxeln. –När man planerar den delen av ombyggnaden finns det fallgropar.

Varför heter det EPA?

EPA-traktor är en personbil som blivit ombyggd enligt reglerna för jordbruksmaskin. Ibland användes också en lastbil eller buss som grund. Namnet syftade på låga priser och enklare kvalitet, efter lågprisvaruhuset EPA.

Vilket parti vill förbjuda EPA?

Socialdemokraterna i Eskilstuna vill se över var och när ungdomar som kör EPA-traktorer får köra i kommunen. På en pressträff i Kvicksund presenterade partiet flera punkter som de vill införa i Eskilstuna.

Får en A-traktor gå i 45?

Vägens hastighetsbegränsning gäller för alla fordon men för traktor gäller även: Traktor a ska vara konstruerad för att kunna köra i högst 40 km/timmen. Traktor b får köras i högst 50 km/timmen. Äldre traktorer och A-traktorer ska vara konstruerade för att kunna köra i högst 30 km/timmen.

Vad drar en EPA per mil?

Den drar ca 3 liter/milen. Om man byter till en enkel förgasare kommer min epa att dra mindre bensin? Svar: Alla ombyggda fordon med nerväxlade motorer drar lite mer bensin eftersom motorn får snurra fler varv per mil än den gör i en vanlig personbil, men tre liter per mil låter väldigt mycket – även på en Epa.

Får man åka till Danmark med A-traktor?

Traktorer får efter EU-inträdet, år 1995, köra 40 kilometer per timme. EU-mopeder får framföras i 45 kilometer per timme. Däremot får epa- och A-traktorer enbart framföras i en hastighet av 30 km per timme.

Vad är det för skillnad på A traktor och EPA?

Vad är det för skillnad på en epatraktor och en atraktor? Den principiella skillnaden mellan EPA- och A-traktorn är att A-traktorn måste vara konstruerad för en maxhastighet av 30 km/h +/- 10% ,medan EPA-traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1).

Hur mycket kostar det att ha en EPA?

För epatraktor behövs först ett körkortstillstånd, kostnaden för detta är 220 kr. Därefter kostar kunskapsprovet 220 kr att skriva och slutligen kostar körkortet 230 kr att tillverka varav 80 kr för fotografering. Summan för körkortet om kunskapsprovet godkäns, blir 670 kr.

Vem ägde EPA?

1976: Åhlén & Holm slås ihop med NK Turitz (som ägde EPA-varuhusen) och NK Åhléns AB blir därmed Skandinaviens största enskilda handelsföretag. Det totala antalet varuhus överstiger 200 och man beslutar avveckla flera av dessa eftersom Tempo och EPA ofta finns på samma ort.

Hur snabbt får man köra med en EPA?

Traktor a ska vara konstruerad för att kunna köra i högst 40 km/timmen. Traktor b får köras i högst 50 km/timmen. Äldre traktorer och A-traktorer ska vara konstruerade för att kunna köra i högst 30 km/timmen. EPA-traktor har dessutom en högsta tillåten hastighet av 30 km/timmen.