Tesla skjuter tillbaka sitt AI Day 2022-evenemang till den 30 september när Musk lovar att avslöja en verklig Optimus-robotprototyp på scen

Tesla hade kryddat den första upprepningen av sitt AI Day-evenemang förra året när det hade klätt en person i en robotdräkt på scenen, och lovade att så småningom avslöja en verklig prototyp av Tesla Bot, en humanoid robot.

Tja, enligt den senaste utvecklingen har Tesla Bot fått sitt namn ändrat till Optimus, med AI Day 2022-evenemanget nu flyttat tillbaka till 30th september.

Under det sista AI Day-evenemanget den 19th i augusti 2021 hade Tesla detaljerat sina AI-fokuserade ambitioner. Stjärnan i showen var D1-chippet, byggt helt internt med en 7nm-arkitektur, som förväntas driva företagets Dojo-superdator – motorn bakom Teslas enorma ambitioner att träna i neurala nätverk. Avgörande, enligt Elon Musk, skulle chipet så småningom ge Dojo möjlighet att bearbeta bilder runt fyra gånger snabbare än andra datorsystem.

Under förra årets evenemang hade Tesla också visat upp de förbättrade egenskaperna hos sin Autopilot, ett semi-autonomt körsystem, samtidigt som man medgav att FSD-kapaciteten hämmades av två faktorer: tillfällig blockering av kamerans synfält och felaktigt minne av vägen tecken. För att motverka dessa brister hade Tesla meddelat att dess ingenjörer använde en spatial återkommande nätverksvideomodul för att träna AI:n bakom autopilotsystemet för att hålla reda på såväl rumsliga som kroniska köer.

Den här gången kommer fokus sannolikt återigen att landa på Teslas mjukvarufunktioner för Full Self-Driving (FSD). Tänk på att Teslas autopilot nu har övergett radarn till förmån för åtta högupplösta kameror. Tesla säljer FSD-funktionaliteten i autopilotsystemet som ett separat tillägg som kan köpas via ett engångsbelopp på 10 000 $ eller 199 $ per månad.

Naturligtvis kommer dagens utveckling när Tesla-aktier fortsätter att blöda mitt i det pågående blodbadet på den bredare marknaden. Aktien har fallit över 35 procent hittills i år. Mot denna bakgrund kan AI Day-evenemanget bara ge tillräckligt med stimulans för det misshandlade beståndet att göra en hållbar återhämtning.