Tesla är inte din genomsnittliga kanariefågel i kolgruvan: Morgan Stanley ägnar stor uppmärksamhet åt Elon Musks ”nedgradering” av den amerikanska ekonomin

Teslas VD, Elon Musk, har återigen skakat finansvärlden när hans okaraktäristiskt baisseartade syn på hälsan i USA och den globala ekonomin har blivit ett samtalsämne.

Reuters rapporterade tidigare idag att Musk skrev nyligen intern e-post att han har en ”superdålig känsla” om ekonomin och att Tesla skulle behöva minska minst 10 procent av sin globala arbetsstyrka utanför kärnan. Samtidigt har världens största elbilstillverkare också pausat alla anställningar tills vidare.

Detta baisseartade tema har plockats upp av Tesla-permabullen, Morgan Stanleys Adam Jonas. I en ny investeringsnotis noterade Jonas:

”Tesla är inte din genomsnittliga kanariefågel i kolgruvan. Det är mer som en val i litiumgruvan.”

Morgan Stanley-analytikern utvecklade detta tema och skrev:

”Musk har en unikt informerad insikt i den globala ekonomin. Vi tror att ett meddelande [sic] från honom skulle bära hög trovärdighet.”

Samtidigt som han citerade det faktum att Tesla är världens ”mest vertikalt integrerade bilföretag”, uppmanade Jonas investerare att ompröva sin syn på Teslas marginaler och omsättningstillväxt.

Jonas noterade vidare att Teslas bruttomarginaler sannolikt nådde en topp under första kvartalet 2022 och att företaget nu möter flera motvindar, inklusive störningar på Shanghai Gigafactory på grund av Kinas noll-COVID-policy, stigande insatskostnader och produktionshöjningskostnader relaterade till Austin och Berlin fabriker.

Avgörande, även om Morgan Stanley-analytikern tror att efterfrågan på Tesla elbilar fortfarande överstiger utbudet, kan behovet av att kontrollera kostnaderna förbli den övergripande faktorn i Teslas ekvation på kort sikt.

Tänk på att elbilsjätten fortsätter att insistera på att dess årliga leveranser kommer att växa med 50 procent under överskådlig framtid. Musks senaste drag kan dock vara ett försök att förebygga all besvikelse på denna kritiska front. Du kan läsa en del av denna anteckning här:

Morgan Stanleys anteckning om Tesla

Tesla-aktien är ner nästan 10 procent i skrivande stund. Hittills i år har aktien nu fallit över 40 procent.