När öppnar centralstationen Uppsala?

När öppnar centralstationen Uppsala?

Vi öppnar klockan 6 på vardagar och klockan 8 på helger och har öppet till klockan 22 varje kväll. Hör av dig till oss om du har frågor om resor, biljetter eller har andra frågor om vår trafik.

Var ligger spår 1 Uppsala?

Spår 1 närmast stationshuset och spår 8 längst från stationshuset omsluter normalspårsbangården och har sidoplattformar. Övriga spår, 2–7, nås via en gemensam uppgång med rulltrappor, trappa och hiss från Centralpassagen.

Hur många spår har Uppsala?

UppsalaFyra spår Uppsala. Ostkustbanan ska byggas ut mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm.

När byggdes Resecentrum i Uppsala?

Uppsala resecentrum är ett av Uppsalas största byggprojekt genom tiderna. Projektet drivs gemensamt av Trafikverket, Jernhusen AB och Uppsala kommun. Projektet startade 2005 och nya Uppsala resecentrum invigs 12 december 2011. Bygget innebär stora förändringar av stationsområdet.

Är Cityterminalen och Centralstationen samma sak?

Sveriges största järnvägsstation byggdes 1871. Tidigare gick tågen söderut från Södra station och norrut från Norra station. Idag kan resenärerna byta till tunnelbana, pendeltåg och bussar från Centralstationen, eftersom den är ihopbyggd med T-Centralen, Station Stockholm City och Cityterminalen.

Hur kommer jag till Centralstationen?

Stockholms Central ligger på marknivå och trafikeras av fjärrtåg, regionaltåg, snabbtåg och nattåg….Bolagen som kör här är:

 1. Arlanda Express.
 2. Flixtrain.
 3. MTRX.
 4. SJ AB.
 5. Snälltåget.
 6. Tågab.
 7. Vy.

Hur många spår har Uppsala Centralstation?

Uppsala centralstation

Stationsinformation
Antal spår10 4 genomgående 4 säckspår 2 smalspår
Passagerare per år24 miljoner
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar

Varför finns inte spår 9?

Det fanns faktiskt inte ett spår 9 före ombyggnaden heller så saknaden efter det kanske inte blev så stor bland allmänheten. När det försvann eller om det ens funnits är oklart, men på ritningar så långt tillbaka som 1907 fanns det inget plattformsspår med nummer 9.

Vilket spår går pendeltåget från?

Du kan se vilket spår som tåget går från via Trafikinfo på sj.se och i SJs app. Välj om du vill söka på Sträcka, Station eller Tåg och fyll i datum. Då kan du se vilket spår som tåget planeras att avgå från och ankomma till.

Hur långa bor i Uppsala?

Uppsala kommun ligger i Uppsala län och har 237 596 invånare.

Hur många bor i Uppsala tätort?

Största statistiska tätorterna 2020

TätortBefolkning
Uppsala166 698
Upplands Väsby och Sollentuna149 701
Västerås128 660
Örebro126 604

Var går ersättningsbussar Uppsala?

Se tidtabellen här. Hållplatser för ersättningsbuss: I Uppsala går bussen från hållplats E3. I Knivsta går bussen från hållplats BX.

Vem bor i Uppsala?

Folkmängd i Uppsala kommun Uppsala är befolkningsmässigt Sveriges fjärde största kommun. Den sista december 2021 var den officiella folkmängden i Uppsala kommun 237 596 personer, vilket innebär en befolkningsökning med 3 757 personer jämfört med sista december 2020.

Vad hette Uppsala förut?

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer. Den kallades för Östra Aros fram till 1200-talet då namnet Uppsala tog över. Idag är Uppsala en av Sveriges fyra storstäder och är världskänd bland annat för sina universitet, sin magnifika domkyrka och arvet efter Carl von Linné.

Vem äger t Centralen?

Stationen togs i bruk den 18 juli 1871 och efter bolagiseringen av Statens Järnvägar 2001 ägs och förvaltas byggnaden av Jernhusen AB medan perronger och spår förvaltas av Trafikverket. Centralens stationssignatur är Cst, vilket skall utläsas som Centralbangården STockholm.

Hur går man från tunnelbanan till Centralstationen?

Det finns en förbindelsegång mellan den blå och de röda/gröna. Alla tre plattformar börjar vid Sergels torg, men de två rödgröna har en sydligare sträckning än den blå och går mot Stockholms Central, medan den blå går till Vasagatan vid Arlanda Express. Den övre rödgröna plattformen ligger 9 meter under marknivå.

Vad står t central för?

Den första tiden bar stationen namnet Centralen, men redan den 27 januari 1958 kompletterades namnet med ett “T” (för Tunnelbana) för att undvika sammanblandning med centralstationen. T-Centralen är den enda av Stockholms tunnelbanestationer där alla tunnelbanelinjer möts.

Hur hittar man sitt tåg?

I appen SJ Labs, där man prövar nya idéer har man nu introducerat en ny funktion. För de som ska byta tåg på Stockholms Central, förmodligen den enda någorlunda svåröverskådliga tågstationen i Sverige, har man nu en funktion som vägleder dig så att du hittar mellan tågen.

Vilka spårvagnar går till centralstationen?

Vägbeskrivning till Hållplats Centralstationen (S) Göteborg med kollektivtrafik

 • Buss: 16, 25, 50, 58, 60, X1, X3.
 • Tåg: KUNGSBACKA STATION – GÖTEBORG CENTRALSTATION.
 • Spårväg: 1, 5, 6.

Vad är skillnaden mellan Stockholm City och Stockholm Central?

Stockholm City är en järnvägsstation för Stockholms pendeltåg som byggdes inom ramen för Citybanan under T-Centralen i centrala Stockholm. Arbetet med stationen, som är en del av pendeltågstunneln Citybanan, påbörjades 2009 med trafikstart 10 juli 2017.

När öppnar Cityterminalen?

08:00-17:00. Endast möjligt att betala med kort. Du köper din biljett billigast online på vår webbplats eller i appen. Du kan även köpa din biljett i våra automater vid gaterna eller från återförsäljare som t.

Hur många spår har Malmö?

Malmö centralstation

Stationsinformation
Antal spår10 (6 ovan mark)
Nivåer2
Spår under jord4
Passagerare per år33 000 per vardag (2011, inkl endast Påga+Ö-tåg)

Är det olagligt att gå på spår?

Det är olagligt att vistas där enligt 9 kap. 1§ Järnvägslagen: “Utan infrastrukturförvaltarens eller ett järnvägsföretags tillstånd får inte någon beträda spårområdet för järnväg utom på platser där det klart framgår att allmänheten har tillträde.” Detta förbud är belagt med penningböter, dvs.

Vilka spår är bäst i trav?

Att spår 5 och 4 är de bästa startspåren bakom startbilen, är ett statistiskt säkerställt faktum. Det gäller för alla normala tävlingsdistanser – utom för 1 609 meter. På bilden ser du vilken segerprocent hästarna har haft från de olika autospåren i svenska sprinterlopp under åren 2005 – 2018*.

Hur långt är ett spår?

Avståndet mellan de två parallella rälerna kallas spårvidd. Den vanligaste spårvidden i Sverige är 1435 mm. Eftersom detta är standardspårvidden i stora delar av världen kallas detta normalspår. Exempel på smalspåriga spårvidder är 891 mm och 1067 mm.

Varför står det j vid pendeltåg?

Ordet “pendeltåg” användes förresten överhuvudtaget inte av SL förrän en bit in på 80-talet. det var s a s “tabu”. Det hette först “förortståg” och sedan “lokaltåg”. Men “alla” sa ju ändå “pendeltåg”, så till slut blev det officiellt.

Hur många invandrare finns det i Uppsala?

Uppsala kommun hade 210 126 invånare år 2015, av dem var 37 833 personer utrikesfödda.

Är Uppsala äldre än Stockholm?

Uppsala blev stad officiellt 1296, och under hela medeltiden hade Uppsala en viktig position som kyrkans huvudstad. Storleksmässigt var staden störst i Mälardalen i början av 1300-talet, sedan växte Stockholm om. Och på påvens uppmaning grundades Uppsala universitet 1477.

Är Malmö större än Uppsala?

De 3 största städerna i Sverige är Stockholm, Göteborg och Malmö. Därefter kommer Uppsala, Linköping och Örebro, följt av Västerås, Helsingborg och Norrköping. Folkmängden i Stockholm som toppar listar ligger kring en miljon invånare medan Södertälje som har plats 18 i listan har knappt 100.000 invånare (2019).

Vilka områden ska man undvika i Uppsala?

Det senaste åren har en viss geografisk förflyttning av våldet skett i Uppsala, från det så kallat utsatta området Gottsunda mot stadsdelar som Gränby och det intilliggande Kvarngärdet. Jale Poljarevius vid Uppsalapolisen bekräftar att skjutningarna inte längre bara är koncentrerade till utsatta områden.

Vilka områden är bäst i Uppsala?

Mest eftertraktade: Luthagen, Svartbäcken, Tuna Backar, Fålhagen, Kåbo och Nyby/Gamla Uppsala. Gemensamt för alla dessa områden är att de är relativt lugna, ligger nära stan på cykelavstånd och bebos av framförallt medelklass-svenskar. Sunnersta och Nåntuna är populärt för bl.

Är Uppsala en bra stad att bo i?

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer, med rik historia. Det är en modern stad som lyckats behålla småstadskänslan. Här finns ett rikt kulturliv och utbud av shopping, restauranger och evenemang. Fyrisån och många vackra grönområden bidrar till en trivsam stadsmiljö.

När kommer Ersättningsbussen?

Ersättningstrafik – när tåget inte går. När tåget inte går hänvisar vi dig som reser till ersättningsbussar eller till ordinarie trafik. Här hittar du svar på dina frågor om ersättningstrafiken.

Är det halt i Uppsala?

Det har kommit mycket snö och det är därför stor risk för halka, snörök och dålig sikt efter vägarna. Behöver du ut i trafiken ta god tid på dig, anpassa hastigheten och håll avstånd till framförvarande fordon. Det är bättre komma fram lite senare än inte alls… Ni som passerar olyckor.

Vad kostar det att pendla mellan Uppsala och Stockholm?

I dag kostar ett UL/SL-kort 1 450 kronor per månad och ett SJ-kort för Uppsala–Stockholm 2 070 kronor. För Uppsalapendlarna kommer det nya pendlarkortet att kosta 2 200 kronor per månad.

Är Uppsala farligt?

Gottsunda och Valsätra tillhör den tredje kategorin för utsatta områden, längst ner på den tregradiga skalan. “Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Är Uppsala tryggt?

Det vanligaste upplevda lokala problemet är felparkering av bilar och nedskräpning. Respondenterna upplever en minskning av bränder. Oron för cykelstöld har ökat. Över 90% av de svarande uppger att de trivs ganska eller mycket bra i sitt bostadsområde.

Finns det björn i Uppsala?

Under april och maj har länsstyrelsen i Uppsala län säkrat en hel rad björnobservationer i länet. De flesta observationerna har gjorts i Östhammar, men om det rör sig om en eller flera björnar är svårt att svara på. – Det är oftast hanbjörnar som kommer hit till Uppland.

Vad hette Uppsala på vikingatiden?

Uppsalas 1000-åriga historia har mycket att berätta. Här finns bland annat ett av Nordens mest värdefulla fornlämningsområden. Staden kallades för Östra Aros fram till 1200-talet då namnet Uppsala tog över.

Vad ska man titta på i Uppsala?

9 sevärdheter i Uppsala för både stora och små besökare

 • Njut av omgivningarna i Botaniska trädgården. …
 • Spännande historia i Gamla Uppsala. …
 • Ta med barnen för bus och vattenlek på Fyrishovs äventyrsbad. …
 • Besök vackra Uppsala Domkyrka. …
 • Locka fram din kreativa sida på Uppsala konstmuseum.

Hur många studenter i Uppsala 2022?

Här finns omkring 50 000 studenter och nära 5 000 forskare. Det yttersta målet för universitetet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Varför tar det så lång tid mellan t Centralen och Östermalmstorg?

Sedan ett par månader tillbaka kryper tunnelbanetågen mellan T-centralen och Östermalmstorg. Anledningen till det är för att det har upptäckts skador på ESB-stolarna, de elastiska spårfästen som bär upp rälsen som tågen åker på genom Brunkebergsåsen.

Hur mycket kostar en tunnelbanan?

Enkelbiljetten höjs från 56 till 57 kronor för den kortaste sträckan, och kostar som mest 173 kronor, en höjning med fyra kronor.

Vad är Centralen?

Centralen är regionens ledande samarbetspartner för transport- och maskintjänster genom att vara det mest pålitliga och kundnära alternativet på marknaden. Centralens arbete ska alltid präglas av att leverera kvalitets- och miljösäkra lösningar som når eller överträffar kundens förväntningar.

Är Cityterminalen och Centralstationen samma sak?

Sveriges största järnvägsstation byggdes 1871. Tidigare gick tågen söderut från Södra station och norrut från Norra station. Idag kan resenärerna byta till tunnelbana, pendeltåg och bussar från Centralstationen, eftersom den är ihopbyggd med T-Centralen, Station Stockholm City och Cityterminalen.

Varför får man inte sova på tunnelbanan?

Så länge man har giltigt färdbevis och följer de regler som stadgas i järnvägslagen (eller liknande annan lag), uppfyller villkoren för personbefordran (normalvillkoren) samt inte på något sätt stör eller trakasserar andra medpassagerare torde man mycket väl kunna få lov att sova på pendeltågen.

Vilken tunnelbanelinje är bäst?

Seoul Subway i Sydkorea toppar listan. De fem bästa finner man hela världen: Shanghai Metro i Kina, Tokyo Metro i Japan, Mexico City Metro och London Underground. Den lägsta poängen får Paris Metro, Beijing Subway och Moskva Metro.

Är t Centralen samma som Stockholm central?

T-Centralen är den största och mest trafikerade stationen inom Stockholms tunnelbana. Den ligger i stadsdelen Norrmalm i Stockholms innerstad, i direkt anslutning till Stockholms centralstation och pendeltågsstationen Stockholm City. T-Centralen är även namnet på ändhållplatsen för Spårväg City.

Hur hittar man på Cityterminalen?

I anslutning till centralstationen vid foodcourten finns rulltrappor upp till Cityterminalen. Cityterminalen är en stor vänthall där bussar från hela Sverige stannar för av- och påstigning. Åker man till Stockholm med annat än tåg är det troligt att det är här du stannar till.

Hur långt går pendeln?

Pendeltågen körs med motorvagnar av typen X60. Som längst är ett pendeltåg 214 meter och kan ta cirka 1 800 passagerare, varav 750 sittande. Topphastigheten är 160 km/h. Genomsnittshastigheten inklusive stationsuppehåll är ca 60 km/h.

Vem äger Centralstationen?

Stockholms centralstation

Stationsinformation
Trafikeras avArlanda Express, Flixtrain, MTRX, Mälartåg, SJ, Snälltåget, Tågab, Vy Tåg
ÄgareJernhusen
ArkitektAdolf W. Edelsvärd och Folke Zettervall
TrafiktypPassagerartrafik

Vad är öppet i Uppsala?

Öppettider

 • ICA. Vardagar: 08.00 – 20.00.
 • Apotek. Vardagar: 08.00 – 19.00.
 • Clas Ohlson. Vardagar: 09:00 – 19:00.

Var går ersättningsbussar Uppsala?

Se tidtabellen här. Hållplatser för ersättningsbuss: I Uppsala går bussen från hållplats E3. I Knivsta går bussen från hållplats BX.

När går tåget från Uppsala?

Tåg som inväntar ny tid

AvgångTillInformation
09:31Gävle C via Arlanda C, Uppsala C, TierpSJ InterCity Movingo gäller ej.
09:37Uppsala C via Märsta, KnivstaSJ Regional Movingo gäller.
09:43Norrköping C via Södertälje Syd, Vagnhärad, Nyköping C, KolmårdenMälartåg Movingo gäller. Hela tåget är obokat.