Hur sköter man smultronplantor?

Hur sköter man smultronplantor?

Vattna rejält efter plantering. Vanliga smultron revar sig snabbt och bildar stora mattor. De klarar sig själv, men bären blir både större och godare med lite gödning och kompost på vårkanten. Månadssmultron revar sig inte, vilket kan vara praktiskt om man har dem som kantväxt i en blomsterrabatt, till exempel.

Var trivs smultron bäst?

Smultron växer vilt på torra, väldränerade platser, ofta med sandig jord. De trivs på ängar, hagar, dikeskanter med mera. För att övervintra får de inte stå för fuktigt. De revande sorterna är utmärkta marktäckare under ex buskar, träd eller som kantväxt.

Vad är smultron bra för?

Smultron har också använts för att ta bort liktornar och vid lindring av brännskador. Vita smultron är ett bra alternativ för de som är allergiska mot röda bär. De får också vara ifred för fåglar eftersom de saknar den röda färg som indikerar att bäret är moget.

Vad kan jag göra med smultron?

Användning. Blad och blomma kan torkas till te, men tar man blomman blir det följaktligen inget bär. Bären passar bäst att äta färska men det går också bra att frysa in dem. Smultron passar inte att koka till saft eller sylt då den fina smaken och aromen förloras.

Hur övervintrar man smultron?

du kan övervintra smultronen som de är på balkongen. Man ska inte övervintra smultron inomhus. Lägg lite granris över och snö så ska du se att de klarar sig.

När ska man klippa ner smultronplantor?

Nu efter blomningen så kan du göra så kallad underhållsbeskärning. Då klipper du ur ca en fjärdedel av de äldsta och torraste grenarna. Om du behöver göra en mer radikal beskärning (föryngringsbeskärning) och klippa ner hela busken så gör du det bäst under vårvintern.

Hur lång tid tar det att odla smultron?

Det enda som krävs är att du trycker fast den lätt i toppen av jordytan och täcker över dem för att fukten ska hållas kvar. Med en temperatur på 16-24 grader så kommer fröna att gro på omkring två veckor.

Varför går det inte att köpa smultron?

Att de dessutom har så pass mjukt fruktkött gör att de är svåra att hantera, packa och transportera eftersom de så lätt mosas sönder. Den kombinationen av just kort hållbarhet och knepig transport gör att det är svårt att lyckas med smultron rent kommersielllt, och därför finns de tyvärr inte att köpa i matbutikerna.

Kan man övervintra smultron i kruka?

Ska du ha smultronen i kruka är det viktigt att du skyddar rotsystemet när det börjar bli kallt. Du kan vira bubbelplast eller juteväv runt själva krukan men det allra bästa för smultronen är att leva och övervintra i marken om du har möjlighet till det.

Är smultron vilda jordgubbar?

Smultron, Fragaria vesca, är ett av våra läckraste vilda bär och dessutom den art som jordgubben härstammar från.

Hur länge håller smultron i kylen?

Smultronsäsongen sträcker sig mellan juli-augusti och de bör förvaras kallt i kylskåp. Kort hållbarhet men gå bra att frysa.

Kan man äta vita smultron?

Har vackert bladverk och används även som tät marktäckare. Ett spännande smultron som får vita, runda smultron med röda frön. Smaken är mild med en tydlig ton av persika. Bären är godast att äta direkt från plantan men kan även användas till gelé, saft och bakverk.

När kan man skörda smultron?

Det är en vacker och kavat växt med vita blommor som passar utmärkt i rabatter, bäddar, som kantväxt eller i krukor och urnor. Oftast ger smultronplantan skörd från högsommaren ända fram till frosten redan första året. I synnerhet om den sås tidigt och planteras ut. SÅDD: Så mycket grunt inomhus i mars-april.

När är smultron mogna?

Smultron blommar från maj till juli, och själva smultronen, som är så kallade skenfrukter, mognar vanligen i slutet av juni-augusti. Smultron växer vanligt i hela landet, utom i fjälltrakterna där den är mer sällsynt. Den växer i vägkanter, skogar och ängar, på torrbackar och på hyggen.

Finns det smultron i USA?

Smultron växer naturligt över hela norra halvklotet. I Sverige är arten allmän, utom i norra Norrlands inland.

Hur många smultronplantor i en pallkrage?

ca 6 säckar 40 liters jord (det går åt mindre jord om du fyller upp med kvistar, gräsklipp och annat från trädgården i botten) Minst 5 st smultronplantor som sprider sig.

Hur förökar sig smultron?

Plantera ut när frostrisken är över, helst på en plats med full soll i mullhaltig jord med god genomsläpplighet. Det går också att direktså smultron på friland när jorden blivit uppvärmd. Revbildande sorter förökas enklast genom avskiljning och plantering av revplantor.

Måste man pollinera smultron?

Ekologi: Klövvilt kan få smak för både blad och bär, och fåglar för bären. Insekter är sällan ett problem. Blommorna pollineras av humlor, bin och andra flygande insekter. Skötsel: Smultron kan behöva föryngras med revor eller delning med några års mellanrum för att fortsätta ger en bra skörd.

Hur många frön i varje kruka smultron?

Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka. Täck med såjord 0,5-1 cm. (Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.)

Kan man flytta smultron?

Det går att flytta dem både på våren eller hösten, vilket som. Om du flyttar dem på hösten så gör det i så god tid att de hinner rota sig innan kylan kommer.

Hur många smultronplantor i en kruka?

Smultronplantor Rugen, månadssmultron, EKO Plantor (Ø 6 cm)

ArtikelnummerD-621
Antal frö/kruka5 (odelbar)
Krukstorlek6 cm
KravodladJa
EkologiskJa

Hur gödsla smultron?

Näring/jord: Klarar de flesta jordar, men trivs bäst i genomsläpplig, mullrik jord. Grönsaksjord fungerar utmärkt också till smultron. Undvik för mycket kväve, som ger frodiga blad på bekostnad av blomning och skörd. Gödsla varje vår med mullrik kogödsel som gynnar blomning, skörd och övervintring.

Hur odlar man smultron i kruka?

Om du vill plantera en smultronodling så se till att du gör detta på en sorlig plats. Smultronet mår som bäst när plantan får mycket sol och den trivs väldigt bra i mullrik jord. Du kan plantera smultron direkt i jorden på marken eller också kan du sätta de i en kruka.

Var köpa smultron?

Smultron | Köp hos Menigo.se | Menigo.se.

Var köper man smultron?

Härliga bär! Jordgubb- och smultronplantor med god smak. Planteras i trädgård eller blomkruka. Välj mellan 6-pack jordgubbar eller 6-oack smultron.

Vad kostar smultron?

Kiviks Musteri. 1.5 L. Jfr-pris 10.33 kr/lit.

Är citronmeliss flerårig?

En flerårig växt som trivs i sol till halvskugga i väldränerad men fuktig jord. Använd till fisk och tomater eller i drinkar och till desserter. Plantera gärna i kruka då den lätt sprider sig över hela kryddlandet.

När är det dags att Vinterbona växter?

Det är bäst att hålla medelhavsplantor på ett ljust ställe vid temperaturer mellan 10 och 12 °C över vintern och att vattna dem försiktigt så att de inte torkar ut. Förvara tropiska växter på en ljus plats vid en temperatur på 20/22 °C och vattna så att de inte är för blöta men står i fuktig jord.

Vilka växter kan man ha ute på vintern?

De sju mest populära växterna som tål frost och syns på många balkonger, altaner och farstukvistar är bland annat:

  • Murgröna. Trivs i ljust läge och är mycket fin i samplanterinar. …
  • Pensé En tuff växt i många färger som tål minusgrader och vill ha näring. …
  • Gyllenlack. …
  • Vinterbär. …
  • Buxbom. …
  • Alunrot. …
  • Bambu.

Är smultron svenskt?

Smultron är därför ett typiskt svenskt bär (utanför den botaniska världen). Eftersom de gamla smulterbären var både ätliga och nyttiga – i folkmedicinen användes de mot gikt – fick de också ett on-namn, som sedan trängde ut det gamla bär-namnet.

Är jordgubbar och smultron samma sak?

Smultronet växer vilt i hela Sverige och har ofta ätits färskt direkt från busken. Den odlade jordgubben är en hybrid av två smultronarter och har trots sin ringa ålder blivit landets populäraste bär.

Hur gör man med smultronplantor på våren?

Både smultron och jordgubbar grönskar tidigt på våren. Om det har varit en mild vinter hos mig vissnar de inte ner alls. Både smultron och jordgubbar får utlöpare med små mini plantor på. När dessa har rotat sig kan man klippa av utlöparen och plantera om plantan någon annan stans.

Måste man skölja blåbär innan man fryser dom?

Frysa in bär – tänk på det här: Rensa bort skräp och dåliga bär innan du fryser in. Skölj försiktigt om det behövs och låt bären rinna av ordentligt. Mjukare bär bör styckfrysas för att inte klumpa ihop sig. Det gör du genom att lägga dem ett och ett på ett fat eller på en plåt som du ställer in i frysen.

Finns det vilda jordgubbar?

Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. I Europa finns vilda smultron, som är den form av jordgubbe som romarna kände till. Plockning av vilda smultron var intill 1300-talet det sätt man fick jordgubbar på, men därefter började odling på insamlade plantor.

Hur länge kan man ha blåbär i frysen?

Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning. Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak. Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem.

Hur nyttigt är röda vinbär?

Röda vinbär innehåller massor med pektin. Just pektin är en höjdare för att hålla blodsockret i schack. Dessutom så är vinbären fullproppade med värdefulla antioxidanter och mineralen kalium. Kalium är bra för hjärtat och hjälper till att stabilisera blodtrycket.

Vad kallas själva jordgubben?

Ordet “jordgubbe” är belagt i svenska språket sedan 1638 och användes tidigare för parksmultron, men allteftersom den moderna jordgubben ersatte parksmultronet i odlingar så övertog den parksmultronets gamla namn. “Gubbe” är från början dialektalt och betyder liten klump.

Vad ska man gödsla jordgubbar med?

Traditionell odling på friland Jordgubbar ska gödslas med granulerad NPK-gödning kompletterat med kalksalpeter. Yara rekommenderar klorfri YaraMila ProMagna 11-5-18 eller YaraMila ProMagna 8-5-19 samt YaraLiva kalksalpeter eller YaraLiva Nitrabor (kalksalpeter med bor).

Vad kallas de ettåriga smultronen?

Smultronplantor som köps i butik ger ofta bär redan första året eftersom de kyllagrats och lurats tro att det varit vinter, därför ger de bär redan första året (sk FRIGO plantor).

Hur hitta smultron?

Smultron går att hitta över i stort sett hela landet från söder till norr, dock är den mer sällsynt i fjälltrakterna. Den vilda sorten av smultron har fått det enkla namnet skogssmultron. Oftast växer den i hagar eller på ängar. Men det går även att hitta smultron i skogsbryn, i vägrenar och på hyggen.

Varför växer inte jordgubbar vilt?

Stamformerna för jordgubben är okända. Vilda jordgubbar finns över stora delar av Amerika, Europa och Asien. På 1700-talet började man använda en av de vilda formerna från Nordamerika och först i slutet av 1800-talet uppstod den art av jordgubbar vi känner i dag.

Är Månadssmultron perenna?

Fragaria vesca semperflorens ‘Rügen’ Smultron är en älskad och lättodlad perenn och köksväxt. Smultron trivs bäst i en väldränerad, näringsrik trädgårdsjord helst i sol eller ljusa halvskuggiga lägen. Månadssmultron bildar inte revor utan breder ut sig med sidoskott och genom att fröså sig.

Kan man övervintra smultron i kruka?

Ska du ha smultronen i kruka är det viktigt att du skyddar rotsystemet när det börjar bli kallt. Du kan vira bubbelplast eller juteväv runt själva krukan men det allra bästa för smultronen är att leva och övervintra i marken om du har möjlighet till det.

Hur många smultronplantor i en kruka?

Smultronplantor Rugen, månadssmultron, EKO Plantor (Ø 6 cm)

ArtikelnummerD-621
Antal frö/kruka5 (odelbar)
Krukstorlek6 cm
KravodladJa
EkologiskJa

Måste man pollinera smultron?

Ekologi: Klövvilt kan få smak för både blad och bär, och fåglar för bären. Insekter är sällan ett problem. Blommorna pollineras av humlor, bin och andra flygande insekter. Skötsel: Smultron kan behöva föryngras med revor eller delning med några års mellanrum för att fortsätta ger en bra skörd.

Hur många frön i varje kruka smultron?

Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka. Täck med såjord 0,5-1 cm. (Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.)