Hur länge satt Dragomir Mrsic?

Hur länge satt Dragomir Mrsic?

Det är verkligheten för skådespelaren Dragomir Mrsic, 52, känd som bland annat torpeden Mrado i filmerna ”Snabba cash” men på senare år även i tv-serien ”Bonusfamiljen”. 1990 dömdes skådespelaren till tre år och sex månaders fängelse för ett väpnat rån mot Gotabanken i Stockholm.

När kom Dragomir Mrsic till Sverige?

Från Wikipedia Han blev uppmärksammad som skådespelare genom filmen Snabba Cash (2010). Mrsic är utövare av kampsporten taekwondo och driver sedan 2004 gymmet ”Extreme training” i Stockholm. År 1990 genomförde han tillsammans med bland annat Liam Norberg rånet mot Gotabanken i Stockholm.

Vad gör Helikopterrånarna idag?

Stockholm En av de dömda från det berömda helikopterrånet tvingas flytta från lägenheten. Detta sedan polisen tipsat värden Micasa om att att ett byte sannolikt inte gått rätt till. Tio män mellan 23 och 38 år åtalades för helikopterrånet mot G 4 S värdedepå i Västberga.

Vilka var med i militärligan?

Militärligan eller AK-ligan som de själv valde att kalla sig, var en sammanslutning av kriminella, specialiserade på grova rån, verksamma i början av 1990-talet som leddes av Carl Sumonja, numera Carl Thunberg. En del av Militärligan bestod av Sumonjas släktingar.

Vad är Sveriges största rån?

Rånet mot Gotabanken 1990 eller 930-miljonerskuppen som den också kallas, är det bankrån som genomfördes mot Gotabanken på Oxtorgsgatan i Stockholm den 5 november 1990 där rånarna kom över ett rekordstort byte på ca 890 miljoner svenska kronor i statsobligationer. Det är det största rånbytet i svensk kriminalhistoria.

Hur mycket pengar stals i helikopterrånet?

Pengarna ännu försvunna Sju personer dömdes den 7 oktober 2010 för inblandning i helikopterrånet. Trots det är det fortfarande ingen – förutom rånarna – som vet vad som hände med bytet på 39 miljoner kronor. – Det här är personer som vi har haft att göra med många gånger tidigare.

Vilka är dömda för helikopterrånet?

Två av de fyra (Charbel Charro och Mikael Södergran) dömdes till fem års fängelse vardera, medan Goran Bojovic dömdes till tre års och Marcus Axelsson till två års fängelse. Åtalet mot den femte personen för medhjälp vid grovt rån ogillades, men han dömdes för skyddande av brottsling.

Hur länge satt Dragomir inne?

Tillsammans med den tidigare skådespelaren Liam Norberg deltog han år 1990 i ett väpnat rån. Dragomir Mrsic som körde flyktbilen dömdes till tre och ett halvt års fängelse för medhjälp till grovt rån. I dag sitter han återigen i rätten.

Vad gör Maskeradligan idag?

Maskeradigans tidigare ledare Mats Rimdahl, 64, har gripits misstänkt för förberedelse till rån och grovt vapenbrott. Under 80- och 90-talet genomförde han och ligan en rad rån utklädda till poliser. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han nu gripits med en förfalskad polislegitimation.

Vilket är det största rånet i världen?

Central Bank of Iraq (2003): US$ 920 Million Senare hittas 650 miljoner US dollar i en av Saddam´s väggar. Detta rån betraktas som det hittills största rånet i världen.

Vem är Axel i Maskeradligan?

Medverkande: ”Axel” – en av de dåvarande medlemmarna i Maskeradligan. Ingvar Hofstedt – dåvarande kriminalinspektör. Lars Göran – ett av ligans rånoffer.

Var sker flest rån i Stockholm?

Flest personrån mot unga har skett i Liljeholmen och i Johanneshov. På drygt två och en halv månad har elva polisanmälningar om personrån upprättats i vardera område. I Liljeholmen var åtta av rånoffren 15 år eller yngre.

Hur många är får man sitta i fängelse för rån?

Straffskalan för grovt rån är fängelse i lägst fyra och högst tio år. Straffet för såväl försök till grovt rån som förberedelse till grovt rån kan bestämmas till fängelse i upp till tio år. Straffskalan för grovt rån liksom för försök och förberedelse till sådant brott är således mycket vid.

När VA helikopterrånet?

Helikopterrånet i Västberga var ett rån som genomfördes på morgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga industriområde i södra Stockholm. Rånarna hade tillgripit en helikopter av modell Bell 206 Jet Ranger som de använde för att hämta bytet från värdedepån.

Var sker flest rån?

Livsmedelsbutiker är de som rapporterar flest rån, men ökningen är störst för bensinstationer. Förmodligen beror det på att bensinstationerna blev mer öde när biltrafiken minskade. För livsmedelsbutiker är det motvärnsrånen som ökar mest, det är stölder som övergår i rån när tjuven använder våld mot personalen.

Hur många rån gjorde Militärligan?

Militärligan bestod av tre bröder, deras pappa och ett par vänner. Ingen av dem var kända för polisen sedan tidigare, vilket gjorde det svårt för dem att åka fast. Trots att de ställdes till svars för hela 14 rån och rånförsök mot postkontor, banker och värdetransporter – lever många av männen i dag ganska vanliga liv.

Vem blev rånad på Gärdet?

Martin Björk och hans familj har pistolrånats i sitt hem på Gärdet i Stockholm. Det berättar han själv i ett Instagraminlägg. ”Fyra män med pistol tränger sig in i vår lägenhet i jakten på en klocka som dom visste att jag hade”, skriver han.

Vad krävs för att bli dömd för rån?

Vad krävs för att du ska dömas för rån?

 • du som misstänkt gärningsperson uppfyller samtliga brottsrekvisit i brottsbeskrivningen.
 • det inte föreligger några rättfärdigande omständigheter.
 • du som misstänkt gärningsperson har haft uppsåt till brottet.
 • det inte föreligger några ursäktande omständigheter.

Varför begår man rån?

9 Detta tycks gälla inte bara våldsbrott utan även andra brottstyper, som stöld. 10 Man har även funnit att brottsoffer och gärningspersoner tenderar att uppvisa likheter i sociodemografiskt hänseende. En självklar förutsättning för att brott som rån ska inträffa är att det finns personer som är villiga att begå dem.

Hur ska man agera vid rån?

Gör så här om det händer

 • När det händer. – Sätt den egna säkerheten främst – gör inget som kan utlösa våld. Följ rånarens instruktioner. …
 • Efter rånet. – Ring polisen via larmnummer 112. – Be vittnen stanna kvar tills polisen anländer. …
 • Ta hand om drabbade. – Ta omedelbart hand om den/de drabbade.

Vilka kändisar har suttit i fängelse?

Svenska kändisarna som har suttit i fängelse

 • Sanna Bråding dömdes för narkotikabrott. Karin Törnblom/TT.
 • Dragomir Mrsic vaktade bilen. Karin Törnblom/TT.
 • Liam Norberg blev känd i Stockholmsnatt. Mikael Gustavsen/Aftonbladet/TT.
 • Claes Malmberg försökte rymma. Johan Nilsson/TT.
 • Tommy Körberg ångrade sin brott.

Vem rånade gotabanken?

Skådespelaren Dragomir Mrsic, 52, dömdes till fängelse för rånet mot Gotabanken i Stockholm 1990. Rånbytet på 930 miljoner räknas som det största i svensk historia.

Vad hände med Liam Norberg?

Efter avtjänat fängelsestraff, släpptes Norberg 1999. Under fängelsevistelsen blev Liam Norberg bekännande kristen. Norberg har under senare år rest i Sverige med sin livsberättelse; han har också fortsatt som skådespelare.

När Gills det som rån?

Ofta sker rån under vapenhot (väpnat rån). Om brottet är allvarligare rubriceras det som grovt rån. Även det fallet där stölden begås först och våld eller hot om våld förekommer senare, när den bestulne i anslutning till stölden vill ta tillbaks det stulna, kan bedömas som rån.

När greps maskeradligan?

Bilder från när Maskeradligan greps i Gävle 1988. Bilder från när Maskeradligan greps i Gävle 1988.

Vilket rån var Sebbe Staxx med i?

Kartellen var en Svensk gangstarap-grupp som grundades 2008 av Leo “Kinesen” Carmona. Centralfigur var även Sebbe Staxx som frontade gruppen. Musiken handlade om svensk segregation och klassklyftor, och har kritiserats för att glorifiera det kriminella livet.

Vilka var med på Arlanda rånet?

2005 döms Janne Raninen, Raimo Andersson och Jani Leinonen för mordet medan Leo Carmona döms för anstiftan. Men nu, år 2018, finns fler misstänkta. I den här lägenheten dödas Volkan Ünsal natten mellan den 15 och 16 oktober 2003.

Var kan man se helikopterrånet?

Se Helikopterrånet i SVT Play.

Är Södermalm farligt?

Anmälningarna för alla våldsbrott, inomhus och utomhus, låg i fjol på 2 476 på Södermalm, en minskning med en fjärdedel sett från hur det såg ut för fem år sedan. Och enligt Stockholms stads medborgarundersökning känner sig södermalmarna mer trygga än genomsnittet i staden.

Vilket land har mest skjutningar i Europa?

Sverige har flest dödskjutningar per invånare i EU och är det enda landet inom unionen där skjutningarna ökar. Det säger Manne Gerell, docent i kriminologi, till SVT Nyheter.

Hur länge kan män sitta för grovt rån?

För grovt rån är straffet mellan fyra år och tio år. För stöld är straffet fängelse upp till två år.

Får man ha sina egna kläder i fängelse?

I fängelset får man inte ha egna kläder utan måste ha Kriminalvårdens kläder. Det finns flera olika sorters kläder att välja på, till exempel mjukisbyxor, collegetröjor, byxor, kjol och skjorta. Det finns också inomhustofflor och gympaskor.

Vad ger 1 månads fängelse?

Du måste alltid avtjäna minst 30 dagar av ditt straff. Det betyder att på ett fängelsestraff som är en månad sker ingen villkorlig frigivning. Efter villkorlig frigivning löper en prövotid på ett år. Den kan vara längre vid mycket långa fängelsestraff.

Får man ha halsband i fängelse?

I Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd, FARK häkte, finns alla tillåtna föremål listade. Tillåtna föremål kan vara glasögon, fotografier, smycken av mindre värde, CD-spelare och skivor eller telefonkort. De tillhörigheter som du behöver men inte kan ha bostadsrummet förvarar häktet åt dig.

Vem gjorde arlandarånet?

Kartellen-medlem talar ut om beställningsmordet: ”Ångrar vad jag gjort varje dag” Den förre Kartellen-medlemmen Leo ”Kinesen” Carmona, 44, har nyligen erkänt att han utförde det spektakulära Arlandarånet 2002.

Vart var helikopter rånet?

Det var tidigt på morgonen den 23 september 2009 som en stulen vit helikopter landade på G4S värdedepå i Västberga. Fyra män klev av, slog sönder ett atriumfönster och sprängde sedan flera dörrar. Polisen kunde inte ingripa med sin helikopter.

Hur många var inblandade i helikopterrånet?

Sju personer dömdes för helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga. Men upp till ett tjugotal personer misstänks ha varit inblandade.

Vad är skillnaden mellan rån och grovt rån?

Rån innebär att en gärningsperson med våld, eller hot i någon form, genomför en stöld. Om våldet är grovt definieras brottet som grovt rån. Kontakta polisen så snart som möjligt på 112 eller 114 14 om du har blivit utsatt för rån.

Hur mycket räknas som rån?

Det finns två gränser mellan stöld och ringa stöld, om tillgreppet sker i butik går gränsen vid 1000 kr, se NJA 2009 s. 586. om tillgreppet sker utanför en butik sänks gränsen beroende på hur stort integritetsintrång gärningsmannen gör.

Vad är straffet för personrån?

Straffvärdet för de flesta personrån ligger uppskattningsvis mellan 12 och 18 månaders fängelse. Straffet kan dock bli betydligt hårdare om det exempelvis riktats mot någon som på grund av sin ålder anses vara särskilt utsatt och skyddslös, eller om allvarligt våld använts.

Vad är rån gjort av?

VETEMJÖL, fullhärdat kokosfett, emulgeringsmedel (SOJALECITIN), VETEGRODDAR, salt, bakpulver (natriumbikarbonat), surhetsreglerande medel (citronsyra), KORNMALT.

Vad består rån av?

Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet. Beskyddarverksamhet räknas som en form av utpressning. Utpressning skiljer sig från rån genom att hotet vid rån sker vid trängande fara och de facto inte lämnar offret något val.

Hur många rån sker i Sverige?

Anmälda rån Under 2021 anmäldes 7 301 rån, vilket var en minskning med 1 511 brott (−17 %) jämfört med 2020. Den vanligaste typen av rån, personrån (mot privatpersoner) minskade med 1 139 brott (−15 %), till 6 230 anmälda brott.