Hur giftig är järnek?

Hur giftig är järnek?

Om någon smakat på växten Ge lite dryck. Om mer än 10 bär förtärts, ring Giftinformation och kontrollera risken.

Vad kallas järnek?

Järnek kallas även kristorn vilket också är det norska och danska namnet på järnek. Växten har mörkt gröna glänsande blad, oftast med taggar. Järneken blommar i maj till juni med vita svagt doftande blommor.

Hur blir man av med järnek?

Vill man undvika att järneken producerar bär, och är mer ute efter den där täta och intensiva grönskan så kan man med fördel välja den blå järneken av hankön och klippa till dem till häck allt eftersom växten växer till sig.

Var trivs järnek?

Vanlig järnek är kalkkrävande men blå järnek trivs utmärkt i vanlig, svagt sur trädgårdsjord och kan därför kombineras med de flesta trädgårdsväxter.

Kan man ta skott av järnek?

De stickiga sticklingarna skärs av för hand i augusti-september, varpå de sätts ner i minikrukor i växthusen. Rotbildningen tar lång tid, upp till åtta veckor, och de små plantorna är ömtåliga och tappar lätt bladen. I början lyckades de bara med hälften av plantorna, men numera blir alla säljbara.

Vad använder man järnek till?

Järnek var en helig växt för druiderna. I de områden där trädet växer vilt är det även ett mycket populärt prydnadsträd. Det finns många framodlade varieteter, bland annat med brokiga, gula, tornfria eller mycket torniga blad. Skott med bär används i många länder som juldekoration.

Vad är järnek på engelska?

A few holly trees remain of the many which gave this house its name. They are often further decorated with snow scenes, holly leaves, and berries (real or artificial), or tiny decorative robins or snowmen.

Varför blir järnek med gula blad?

De får mindre ljus, åldras och brukar också falla av. Er järnek kanske också far illa av iskalla vindar på vintern och i synnerhet på våren? Vinterskador kan nämligen också orsaka gula blad och bladavfall. Men visst kan det också röra sig om en svampsjukdom som svartfläcksjuka.

Kan man plantera järnek i kruka?

Vacker vintergrön växt både inomhus och utomhus Blommorna slår ut i juni och är små och vita. Längre fram utvecklar honväxterna röda bär och dessa kvistar är populära dekorationer under framförallt julen. Just nu kan du köpa järnek i kruka.

Kan man klippa ner järnek?

Beskär järnek på våren eller under sommaren. Järnek tål beskärning ganska bra. Klipp helst ovanför en grenvinkel på varje gren och forma busken snyggt. Man kan klippa järneken ganska rejält, men det ska finnas grönt kvar på grenen innanför snittet.

Kan man klippa ner en järnek?

En rekommendation är att du beskär järnek när ny tillväxt börjar hårdna. Beskär inte de nedre grenarna längre in än de övre, eftersom detta kan leda till att plantan dör. Se till att ha en jämn form och ta bort skadade eller sjuka grenar.

Är japansk järnek vintergrön?

Japansk järnek är ett ypperligt val av häckväxt, även om du inte vill ersätta en skadad buxbomshäck. Med en relativt liten insats får du mycket i gengäld: en vintergrön häck som med sina glänsande, mörkgröna blad och sitt täta växtsätt pryder din trädgård i många år framöver.

När planterar man järnek?

Plantering: Järnek planteras på våren innan den börjat växa. Gräv en grop dubbelt så bred som jordklumpen. Förbättra jorden med en rejäl mängd kompost. Lucka upp klumpens utsida och sätt ned den så att överdelen hamnar i nivå med markytan.

Vilka buskar är gröna året runt?

Vintergröna buskar ger mer liv i trädgården även under vintern. De ger också skydd för våra småfåglar och insynsskydd till trädgården. I denna grupp finner du vintergröna buskar som Bambu, Lagerhägg, Krypoxbär, brokbladiga benved mm. Buskarna är städsegröna, vilket innebär att de behåller sina blad året om.

Hur hög blir japansk järnek?

Blir 1-2 meter hög. Vintergrön, med utbrett växtsätt. Bladen är mörkgröna och buxbomliknande. Bildar svarta dekorativa bär på hösten.

Kan man sätta sticklingar direkt i jorden?

Sätt dina sticklingar direkt i jorden Sätt sticklingen i en kruka med mager och porös jord, t. ex. Naturgödslad såjord eller Såjord när du kommer hem. Du kan även använda dig av vår Blomjord i samarbete med Hanna Wendelbo, då den är en utmärkt näringskälla till nyplanterade sticklingar.

När ska man ta sticklingar?

Vissa sticklingar växer istället upp vid sidan av moderplantan. Då knipsar du helt enkelt av det nya skottet och planterar det direkt i en kruka, eller rotar det i en vas. Våren är bästa tiden att ta sticklingar, när ljuset har kommit tillbaka och många växter skjuter nya, färska skott.

Hur gör man en stickling?

Att föröka med sticklingar

 1. På stjälkarna ser du förtjockningar, små bulor. …
 2. Putsa till sticklingen så att den består av 2-4 välutvecklade blad förutom själva toppen.
 3. Fyll småkrukor med såjord, perlite, sand eller en blandning av torv och sand. …
 4. Stick ner sticklingen i krukan och tryck till lätt, så att den står stadigt.

Finns det Giftek i Sverige?

Dock är det först när man får i sig giftet som det verkar – själva vidröringen ger ingen effekt då giftet inte går genom huden. I norra och mellersta Sverige växer stormhatten vilt och hittas framför allt längs fjällbackar och på stränder längst norrlands skogsland.

Är mahonia giftig?

Bären är ofarliga. Mahonia har blåa bär och kallas ofta felaktigt för järnek, som dock har röd-, orange- eller gulfärgade bär.

Vilken buske skyddar sina små röda bär med vassa taggar?

Berberisfamiljen odlas främst för sina sirliga blad, gula blommor och röda eller mörkblåa bär. Dessutom har berberis – med sina talrika, vassa taggar – visat sig vara ett effektivt medel för att förebygga inbrott. Den kan även hjälpa mot skadedjur i trädgården.

När ska man klippa mahonia?

Mahonia kan beskäras under tidig vår, men blir oftast finast om den får växa fritt. Förvuxna och fula plantor kommer tillbaka fint om de skärs ner till ett par decimeters höjd. Plantering: Plantera mahonia på våren, så djupt som den står i krukan.

Vilka häckar är vintergröna?

5 vintergröna häckar

 1. Thuja. På 70-talet kändes thujahäcken som det nya, men dessa träd har faktiskt funnits på jordens yta mycket länge, thuja har bland annat hittats i Östersjöbärnsten som bildades för 30-50 miljoner år sedan. …
 2. Gran och idegran. …
 3. Vinterliguster. …
 4. Lagerhägg. …
 5. Eldtorn.

Hur hög blir mahonia?

Mahonia är en städsegrön buske med strödda parbladiga blad som är ca 15-30 cm långa. Småbladen har vassa taggar och är mellan 5-11 stycken. Busken blir upp till en meter hög och förökas med underjordiska utlöpare. Blommorna är skarpt gula och sitter i täta klasar, blomningen inträffar i april till maj.

När ska man klippa ner Rhododendron?

Svar: Rhododendron tål ganska hård beskärning. Den beskärningen gör man på vårvintern innan tillväxten kommer igång. Då kan man ta av grenar ganska långt in i busken. Klipp om möjligt in grenarna till en sidogren för att behålla en naturlig form på busken.

Hur ska man beskära Syren?

SVAR: Du kan låta syrenerna börja om och beskära ner dem till ca 20–30 cm. Denna föryngring görs bäst på vårvintern innan bladknopparna bryter. Gör man alla snitten på en meters höjd får man ett buskage med många nya skott på samma nivå, men en glesare nedre bas.

När ska man klippa ner buxbom?

För att buxbomen ska hålla sin form bör den beskäras minst två gånger om året. Du kan beskära en första gång mellan maj och början på juli. Den andra beskärningen bör göras senast i början av september.

Vilka växter ska klippas ner på hösten?

Ta hand om blommorna Tycker du att det ser skräpigt ut med perennernas vissnade stjälkar, klipp ner dem. Men tänk på att blommor med ihåliga stjälkar kan få frostskador om vatten och snö tränger ner i dem. Du kan också klippa perennerna till våren. Dela och flytta med fördel perennerna på hösten.

När ska man klippa buskar och häckar?

När ska du klippa häcken? – Lövhäckar går bra att beskära både under våren och under JAS-perioden, alltså juli till september. Behöver du beskära lite kraftigare är vårvintern bästa tidpunkten. Ett undantag är ”blödarna” bok och avenbok som savar för mycket vid vårbeskärning och därför bara bör beskäras under JAS.

När ska man klippa ner forsythia?

Beskärning av forsythia Klipp direkt efter blomningen för att också få bra blomning nästa år. Vid höstbeskärning får man mindre riklig blomning följande år då de bäst blommnade grenarna inte hinner växa till. Buskar som blivit glesa och vildvuxna kan beskäras rejält genom att klippa ner den till ca 20 cm över marken.

Kan man torka järnek?

Denna japanska järnek är mycket populär. Och det är inte för inte. Det fina med denna häckväxt är att du också kan njuta av den under vintern. Den torkar aldrig ut, utan förblir fräscht grön.

Vad kan man ha istället för buxbom?

Japansk järnek är en häckväxt som besitter alla de nödvändiga egenskaperna för att kunna ersätta en buxbom, och inte angrips av dessa sjukdomar. Därför är japansk järnek ett bra alternativ, särskilt om du vill ersätta en sjuk buxbomshäck.

Hur sköter man en Lagerhägg?

Det första steget är att hitta ett bra läge för din lagerhäggshäck, lyckligtvis är lagerhäggen inte en särskilt krävande häckväxt när det gäller jorden den står i. Den föredrar dock humusrik jord och trivs bäst i halvskugga eller full sol.

Är vassa vid bär?

Slån eller slånbärsbuske (Prunus spinosa L.) är en buske i familjen rosväxter, mer sällsynt ett litet träd. Den får blå eller blåsvarta stenfrukter som kallas slånbär. Busken, som har vassa tornar, växer vilt i större delen av Europa.

Vilken buske blommar hela sommaren?

Ölandstok, Potentilla fruticosa Lättodlad och torktålig buske som blommar nästan hela sommaren med vita, rosa, röda eller gula blommor. Passar bra som en lättskött friväxande häck. Kallas också för trädgårdstok.

Är ginst och forsythia samma växt?

Knappast någon buske kan bidra med samma färgkaskad som forsythian – ginsten möjligen undantagen men den har ett betydligt blygsammare format – och det faktum att forsythian är en vårens budbärare med en osedvanligt tidig och riklig blomning har naturligtvis bäddat för dess grundmurade popularitet.

Vilka buskar växer snabbast?

Snabbväxande buskar – 8 sorter som ger utmärkt insynsskydd

 • Prakthäggmispel. Snabbväxande buske som är lämplig som solitär, i grupp eller som friväxande häck. …
 • Doftschersmin. …
 • Körsbärskornell. …
 • Fläder. …
 • Blodfläder. …
 • Bukettspirea. …
 • Blodhägg. …
 • Havtorn Lotta E Honplanta.

När blommar japansk lönn?

På våren när bladen springer ut är den japanska lönnen näpen och skir, under sommaren ett dekorativt inslag med sina vackra blad, ofta flikiga och avvikande i färg, och på hösten strålar många av dem med sprakande höstfärg. Så trots att det är en växt utan iögonfallande blomning, är lönnar oerhört dekorativa.

Varför ruttnar mina sticklingar?

Undvika att sticklingarna ruttnar När det gäller pelargoner och då även doftpelargonen Dr Westerlund får du se upp med att inte ha för mycket vatten i vasen om du vattenrotar. Stjälkarna har en tendens att ruttna om det är för mycket vatten, så ha lite vatten i botten och fyll på efter hand istället.

Hur länge kan sticklingar stå i vatten?

Enligt min erfarenhet i princip hur länge som helst, bara det är ljust. Jag har haft sticklingar i vas i månader och de har trivts hur bra som helst. Några sticklingar, som jag redan har massor av plantor av, får stå i vatten hela tiden tills jag tröttnar på den och ger bort den eller slänger den.

Kan man sätta två pelargoner i samma kruka?

Odla svarar: Det räcker om du börjar gödsla om ca. 1 månad efter jordbyte. Visst kan du ha 3 plantor i samma kruka, men det kan bli trängsel frampå sensommaren!

Kan man ha flera palettblad i samma kruka?

Då ditt palettblad rotat sig och börjat växa sig stor i krukan kan du plantera om den i en större kruka med blomjord. Om du toppar ditt palettblad får du en buskigare och kraftigare planta. Klipper du av grenarna efter tredje bladparet kommer plantan istället lägga kraften på att bilda flera grenar.

Kan man ta sticklingar året om?

Har du tillgång till växtbelysning och den tilltänkta moderplantan (den du tänker ta sticklingen av) är i bra form går det bra att ta sticklingar året om.

Kan man ta en gren och plantera?

Är det en växt som man gärna vill få flera plantor av, går det fint att ta två eller flera sticklingar av samma årsskott. Sticklingarna ska skäras eller klippas av alldeles under ett bladfäste, det syns tydligt var bladen har suttit. Då har de mycket lättare att bilda rötter.

Finns det Giftek i Sverige?

Dock är det först när man får i sig giftet som det verkar – själva vidröringen ger ingen effekt då giftet inte går genom huden. I norra och mellersta Sverige växer stormhatten vilt och hittas framför allt längs fjällbackar och på stränder längst norrlands skogsland.

Kan man plantera järnek i kruka?

Vacker vintergrön växt både inomhus och utomhus Blommorna slår ut i juni och är små och vita. Längre fram utvecklar honväxterna röda bär och dessa kvistar är populära dekorationer under framförallt julen. Just nu kan du köpa järnek i kruka.

Vad är järnek på engelska?

A few holly trees remain of the many which gave this house its name. They are often further decorated with snow scenes, holly leaves, and berries (real or artificial), or tiny decorative robins or snowmen.

Är Mahonias bär giftiga?

Bären är ofarliga. Mahonia har blåa bär och kallas ofta felaktigt för järnek, som dock har röd-, orange- eller gulfärgade bär.