Hur är det i Irak idag?

Hur är det i Irak idag?

Säkerhetsläget i Irak är fortfarande dåligt och kan försämras snabbt, också i den i allmänhet lugnare autonoma regionen Kurdistan. De irakiska säkerhetsstyrkorna har befriat landets territorium från terrororganisationen IS, men risken för terrorattacker kvarstår i hela landet.

Vad hette Irak förut?

Irak, formellt Republiken Irak, är en republik i Mellanöstern i sydvästra Asien. Området kallades för Mesopotamien under antiken, och betraktas allmänt som en av de första civilisationerna…

Hur mår Irak idag?

I vår tid har Irak härjats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein, sedan genom invasion och inbördeskrig. Saddam störtades 2003 efter en USA-ledd invasion, som följts av konflikter främst mellan sunni- och shiamuslimska grupper.

Vad är bra med Irak?

Irak har världens femte största oljetillgångar. Landet har även gott om mineraler och bördig mark. Under 1970- och 1980-talen gjordes stora satsningar på utbildning och framtiden såg ganska ljus ut, rent ekonomiskt.

Hur lever kvinnor i Irak?

Intisar Al-Amyal kämpar för kvinnors rättigheter i Irak – ett land där patriarkat, traditioner och sekterism gör att kvinnor och flickor diskrimineras och utsätts för våld. Trots hot har hon i 20 år dokumenterat brott mot mänskliga rättigheter. Hon uppmärksammar våld i nära relationer, barnäktenskap och hedersmord.

Måste man bära slöja i Irak?

I Irak är det inte förbjudet för en man och en kvinna att skaka hand, men i konservativa kretsar ser man inte på det med blida ögon. Detta gäller inte enbart kvinnor som bär slöja, utan kvinnor överlag.

Har Kurdistan blivit ett land?

Konflikten om Kurdistan Kurderna är den fjärde största folkgruppen i mellanöstern, men de har aldrig haft sin egen stat. Det geografiska området som kallas Kurdistan är delat mellan Iran, Irak och Turkiet…

Vem vann kriget mellan Irak och Iran?

Irak började använda nervgas i stor skala då kriget började gå dåligt. Trots att Iran hade en mycket större befolkning (och därför fler soldater) än Irak kunde de inte nå en avgörande seger då landet var under ett officiellt vapenembargo från flera länder i väst.

Vad kallas kristna i Irak?

En halv miljon av dessa flyktingar utgörs av kristna irakiska syrianer, kaldéer och assyrier. Det är nästan hälften av Iraks kristna befolkning. Även i flyktinglägren drabbas de kristna flyktingarna av olika slags diskriminering på grund av sin religiösa tillhörighet.

Vad är irakier kända för?

Irak är på många sätt ett unikt land och har en mycket händelserik historia. Idag förknippar man Irak med Saddam Hussein, krig och självmordsbombare, men landet är så mycket mer än det. Inom Iraks gränser ryms en mängd kulturer, religioner och folkslag, vilket också gör landet intressant och rikt.

Hur mycket pengar får man ta med sig till Irak?

För att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet samt bekämpa terrorism har du en anmälningsplikt när du reser in eller ut från EU med kontanta medel som är värda 10 000 euro eller mer.

Hur mycket kostar visum till Irak?

Du som gör en visumansökan, behöver betala en ansökningsavgift om 250 kr till representationens konto i Handelsbanken, till bankgiro 5058-6411. Ange ditt namn under meddelande.

Hur är sjukvården i Irak?

Säkerhetsläget i kombination med avsaknad av engelsktalande medicinsk personal samt svårigheter att lokalisera vårdinrättningar, gör det svårt att få tillgång till vård i landet.

Är Sverige större än Irak?

Irak, som är ungefär lika stort som Sverige, ligger i västra Asien i det forna tvåflodslandet Mesopotamien. Genom landet rinner floderna Eufrat och Tigris som i nedre delen av sitt lopp flyter samman till Shatt al-Arab. Iraks enda kust är en kort remsa mot Persiska viken, mindre än två mil lång fågelvägen.

Vilka länder krigade i Irak?

I april 2003 inledde USA och Storbritannien ett krig mot Irak eftersom Saddam Husseins regim anklagades för att ha massförstörelsevapen och kontakter med terroristerna i al-Qaida. Diktatorn Saddam Hussein föll, men visionen att ”sprida demokrati” till Mellanöstern visade sig inte hålla.

Får man slå barn i Irak?

Vi var med och drev igenom ett tillägg till Barnkonventionen så att det år 2002 blev förbjudet att rekrytera barn under 18 år till väpnade konflikter. Men det finns fortfarande länder som tillåter barnsoldater. Vi fortsätter kämpa tills inget barn i hela världen utnyttjas som soldat.

Vilket språk talar man i Irak?

De officiella språken i Irak är arabiska och kurdiska, medan andra erkända regionala språk är engelska, nyarameiska, turkiska och armeniska.

Hur många irakier bor det i Sverige?

Svenskar med irakisk bakgrund Den 31 december 2015 fanns utöver de 131 888 personerna födda i Irak 64 003 personer som var födda i Sverige men hade irakisk bakgrund eller ursprung, enligt Statistiska centralbyråns definition: Personer födda i Sverige med båda föräldrarna födda i Irak: 46 880.

Hur lång tid tar det att åka till Irak?

Hur lång är flygningen till Irak? Generellt för ett direktflyg från Sverige till Irak tar det 9t 47m att flyga en sträcka på 3304 km. Den mest populära rutten är Stockholm – Erbil med en genomsnittlig flygtid på 7t 25m.

Finns det en svensk ambassad i Irak?

Sveriges ambassad i Bagdad återöppnades sommaren 2009. Sedan 2011 finns även ett sektionskansli under Sveriges ambassad i Bagdad placerat i Erbil, i den irakiska regionen Kurdistan.

Vad tror kurder på?

Religion. De flesta kurder bekänner sig till den sunnitiska grenen av islam, men ungefär en femtedel även till shiitisk islam.

Har Sverige erkänt Kurdistan?

Kurdistan är ingen nationalstat, är inte erkänt och har inga landgränser, förutom i den södra delen.

Vilka länder stöttar Kurdistan?

Kurderna är den fjärde största folkgruppen i Mellanöstern och lever i ett område som är delat mellan Turkiet, Irak, Iran och Syrien. Detta område kallas Kurdistan. Kurderna har varit och är utsatta för olika former av förtryck, och många kurder kämpar för ett självständigt Kurdistan.

Hur är det i Iran idag?

Iran idag. Iran är en islamisk republik, i praktiken en religiös diktatur. Det finns ett folkvalt parlament och en folkvald president, men de religiöst lärda har den yttersta makten, i synnerhet de mest konservativa kretsarna. Opposition tystas med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

Hur många civila dog under Irak kriget?

Antalet döda på grund av kriget Enligt Iraq Body Count 2008 har 86 453–94 325 civila dödsfall på grund av våldet rapporterats i medierna. Av koalitionens soldater har enligt koalitionen över 4 100 amerikanska, 170 brittiska och 120 av övriga i koalitionen stupat sedan krigsutbrottet.

Vem styr i Irak idag?

Mustafa al-Kadhimi tog över som ny premiärminister efter Adel Abdel Mahdi. Parlamentsvalet i oktober 2021 var det femte sedan landets diktator Saddam Hussein störtades år 2003, och ända sedan det första valet år 2005 hade valdeltagandet successivt minskat.

Hur många Mandeer finns det?

Mandéerna är en etnisk och religiös minoritet som lever i bland annat Irak. Deras religion, mandeismen härstammar från kristendomen. Mandéerna har ett eget språk, nymediska och de använder ett eget litteraturspråk. I dag beräknas det finnas runt 15 000 mandéer i Irak och deras situation förvärras alltmer.

Hur är irakier?

Iraks befolkning ökar snabbt och fyra av tio irakier är under 15 år. Invånarna är ojämnt fördelade över landet, som till stor del består av öken. En majoritet av befolkningen lever i det bördiga slättlandet längs floderna Eufrat och Tigris. Drygt tre fjärdedelar av Iraks invånare är araber.

Är det farligt att åka till Irak?

Irak – avrådan Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 7 januari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Irak. Följande avrådan gäller: Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Irak förutom till provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyah i den kurdiska regionen i Irak.

Hur mycket kostar en flygbiljett till Irak?

Om flyg till Irak Det bästa priset för enkelflyg till Irak från Sverige under de senaste 72 timmarna är 1 092 kr (Stockholm Arlanda till Bagdad Al Muthana). Det bästa priset för tur- och returflyg till Irak från Sverige under de senaste 72 timmarna är 3 156 kr (Stockholm Arlanda till Erbil Intl).

Vad finns det för djur i Irak?

Mellan floderna finns bland annat djungelkatt, och uppe i bergen finns djur som besoarget och mufflonfår, och mycket sällsynta brunbjörnar, vargar, lodjur och eventuellt ännu leoparder.

Vad får man inte ta med sig till Sverige?

Det gäller mat och drycker av både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Livsmedel av animaliskt ursprung kan sprida smittor som till exempel mul- och klövsjuka och svinpest. Det är därför förbjudet att ta in många livsmedel av animaliskt ursprung från länder utanför EU.

Kan man resa till Irak utan pass?

Pass. Pass krävs för alla utlänningar som vill resa till Irak. Dessa måste vara giltiga i minst 6 månader bortom datum för utfärdande av visum.

Är det dyrt i Kurdistan?

Du måste betala 1.84 gånger mindre för shopping i Erbil än i Sverige. Den genomsnittliga boendekostnaden i Erbil varierar från: 248 SEK (33,000 IQD) i Hostel till 496 SEK (66,000 IQD) i 3-stjärnigt hotell. Pris per natt i ett lyxhotell i Erbil handlar om 1,300 SEK (175,000 IQD).

Finns det direktflyg till Irak?

Just nu finns det inga flygbolag som flyger direkt till Irak.

Är det säkert att resa till Syrien?

Syrien – avrådan Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan tidigare från alla resor till Syrien. Utländska beskickningars rörelsefrihet i Syrien är kringskuren och begränsningar gäller för svenska ambassadens möjlighet att bistå svenskar vid en krissituation.

Hur lång tid tar det att få ett visum?

Gör din ansökan i så god tid som möjligt, särskilt under högsäsong. Vanligtvis får du ett beslut inom två veckor. Information om eventuella avgifter hittar du här. Ett visum kan ges från 1 dag till högst 90 dagar.

Har Irak mänskliga rättigheter?

FN pekar på att läs- och skrivkunnigheten minskat stadigt sedan år 2000. Kvinnor, minoriteter, funktionshindrade och hbtq-personer vittnar om systematisk och strukturell diskriminering, i vissa fall med lagstöd. Det saknas adekvat skydd mot sexuellt och könsbaserat våld, liksom hedersrelaterade- och hatbrott.

Vad odlar man i Irak?

Men det enda som egentligen odlas i Irak är tomater, mycket importeras från Iran och tidigare från Syrien. På 70-talet låg det ett garage på den här platsen och under 80-talet byggde regimen en scen där man offentliggjorde beslut och firade viktiga datum.

Vad står på den irakiska flaggan?

Iraks flagga är en trikolor i de panarabiska färgerna svart, vitt och rött. Det mellersta vita fältet innehåller inskriptionen allāhu akbar (“Gud är större”) i grönt. Dagens flagga antogs den 22 januari 2008 och har proportionerna 2:3.

Hur många länder finns det i världen?

Idag finns det 195 självständiga stater i världen. En självständig stat har en egen regering och ett eget territorium. Utöver FN:s 193 medlemsländer räknas även Vatikanstaten och Taiwan som självständiga stater. Andra säger att det finns 246 länder i världen.

Hur många amerikanska soldater dör varje är?

Kriget har kostat USA över 2 000 miljarder dollar och över 2 400 stupade amerikanska soldater. Enligt FN har över 100 000 civila dödats eller skadats i striderna i landet.

När gick USA in i Afghanistan?

Introduktion. Konflikten i Afghanistan har länge varit centrerad kring å ena sidan den väststödda regimen i huvudstaden Kabul och å andra sidan talibanernas upprorsgrupp. Konflikten började när USA invaderade Afghanistan som svar på al-Qaidas terrorattacker mot USA den 11 september 2001.

Vad händer i Mellanöstern idag?

Förhållandet mellan Israel och palestinierna anses vara en av världens svåraste konflikter. Under våren 2021 blossade konflikten upp igen – med våldsamma sammanstötningar i Jerusalem mellan polis och palestinska demonstranter, missilangrepp från Hamas och flygbombning av Gazaremsan.

Hur är det att vara kvinna i Irak?

I Irak kämpar kvinnor för att skapa trygghet och jämställdhet i en verklighet som är fylld av våld och kaos. Kvinnors ställning i Irak har stadigt försämrats under de senaste åren och många kvinnor lever med ständiga hot.

Hur rikt är Irak?

Irak – Ekonomisk översikt. Irak har världens femte största oljetillgångar. Landet har även gott om mineraler och bördig mark. Under 1970- och 1980-talen gjordes stora satsningar på utbildning och framtiden såg ganska ljus ut, rent ekonomiskt.

Vilket land skulle du födas i?

Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta. Enligt statistiken har du bara 0,08 procents chans att födas i Sverige och du hamnar sannolikt i ett land med fler problem än där du vuxit upp.

Hur hälsar man i Irak?

Helle = Hej! Helle walla (hej med tillägg). Helleb’nour wa helleb’sour ~ hej med ännu mer tillägg ”hej med ditt ljus och din bild”.

Har Kurdistan blivit ett land?

Konflikten om Kurdistan Kurderna är den fjärde största folkgruppen i mellanöstern, men de har aldrig haft sin egen stat. Det geografiska området som kallas Kurdistan är delat mellan Iran, Irak och Turkiet…

Vad betyder Abu på arabiska?

Abu=far. Vanligt som förled, oftast självständigt. Kan också ange andra egenskaper.

Vad är irakier kända för?

Irak är på många sätt ett unikt land och har en mycket händelserik historia. Idag förknippar man Irak med Saddam Hussein, krig och självmordsbombare, men landet är så mycket mer än det. Inom Iraks gränser ryms en mängd kulturer, religioner och folkslag, vilket också gör landet intressant och rikt.

Vilka länder krigade i Irak?

I april 2003 inledde USA och Storbritannien ett krig mot Irak eftersom Saddam Husseins regim anklagades för att ha massförstörelsevapen och kontakter med terroristerna i al-Qaida. Diktatorn Saddam Hussein föll, men visionen att ”sprida demokrati” till Mellanöstern visade sig inte hålla.

Hur uppstod Irak?

Som kung över riket tillsatte britterna en prins från den hashemitiska kungaätten, emir Feisal bin Hussein, som 1920 hade utropats till kung i Syrien men samma år avsatts av Frankrike. Irak blev självständigt 1932, men det brittiska inflytandet förblev starkt.