Elon Musk tror att Jeff Bezos festar för mycket för sitt eget bästa

Space Exploration Technologies Corporations (SpaceX) verkställande direktör, Elon Musk, har sagt att Blue Origin LLC:s ägare Jeff Bezos måste ta sina försök till rymdutforskning på större allvar. Paret står vid rodret för två av tre företag som utvecklar nästa generations tunga amerikanska raketer för mån- och marsuppdrag, samtidigt som de konkurrerar om kontrakt från National Aeronautics and Space Administration (NASA). Men medan Blue Origin siktar på att ha sin första raket i orbitalklass klar snart, har SpaceX redan genomfört hundratals flygningar med sin Falcon 9-raket. Ändå kommer de att möta varandra om ett par år när NASA:s månutforskningsuppdrag startar, där SpaceX redan har vunnit ett kontrakt från rymdbyrån medan Blue Origin förbereder sig för att säkra en framtida utmärkelse.

Elon Musk vill att Jeff Bezos ska komma ut ur badtunnan och ut i rymden

Musks kommentarer gjordes i en tweet förra veckan, där han fortsatte att interagera med sina följare i en undersökning som han delade och frågade dem vem de litade mest på när det kom till miljardärer och politiker. Den här undersökningen var en del av en nyligen genomförd kontrovers som miljardären hamnade i när han och kongresskvinnan Alexandra Ocasio-Cortez (D-NY) hade en kort rygg mot rygg på den sociala medieplattformen som Musk hoppas kunna förvärva.

I undersökningen, i motsats till en annan där Musk segrade över Ocasio-Cortez, såg politikerna vinna mer än en miljon röster och överträffa miljardärerna. Under sina interaktioner delade Musk också sina åsikter om sina miljardärskollegor, Bill Gates och Jeff Bezos. Han beskrev att på grund av Mr. Gates stora korta position mot Musks elfordonsföretag Tesla, var han mindre benägen att lita på Microsoft-miljardären.

Men när det kom till Mr. Bezos, delade miljardären att han inte har någon illvilja mot Amazon-miljardären, men han trodde att Bezos kunde börja arbeta hårdare.

Blue Origins BE-4 syrerika, flytande-naturgas-drivna, stegvis förbränningsraketmotor som en del av ett test vid 100 % effektnivåer tidigare i år. Motorn visar också sina ”kardanska” möjligheter. Kardan gör att en raketmotor kan ändra sin vinkel något för att hjälpa raketen att justera sin orientering under flygningen. Bild: Blue Origin

På frågan om han ansåg Bezos vara en bra person, svarade Musk att:

Han mår bra, antar jag. Det verkar som om han tillbringar mycket tid i badtunnan nu för tiden.

Om han vill komma i omloppsbana skulle mindre festande och mer arbete vara att rekommendera.

20:49 · 28 maj 2022 · Twitter för iPhone

Musks SpaceX och Bezos Blue Origin kom i centrum för allmänhetens uppmärksamhet i slutet av förra året när NASA valde att ge den förstnämnda ett kontrakt på flera miljarder dollar för att landa astronauter på månen. Medan rymdorganisationen hade hoppats på att dela ut två utmärkelser, hade den noggrant undvikit att göra detta åtagande i sin uppmaning eftersom den förutsåg en potentiell brist på medel som tilldelats av regeringen.

Båda företagen nominerades till den slutliga utmärkelsen, men NASA valde SpaceX och förklarade sitt beslut i ett långt dokument. Blue Origin vägrade att acceptera nederlag och protesterade först till United States Government Accountability Office (GAO) och stämde sedan NASA. Företaget förlorade dock sin sak båda gångerna, trots att Bezos erbjöd sig att betala en betydande del av NASA-kontraktet om rymdorganisationen ändrade sig.

NASA fortsatte sedan med att besluta att förlänga SpaceX:s kontrakt och öppna en ny uppmaning för en andra månlandare. Risken med rymdutforskning kräver redundans, och medan SpaceX:s förlängning syftar till att utveckla en hållbar månnärvaro, kommer det nya kontraktet som Blue Origin kämpar för att göra det möjligt för NASA att ha två månlandare till sitt förfogande.