Är backtimjan ätlig?

Är backtimjan ätlig?

Backtimjan eller gråtimjan odlas oftast som prydnadsväxt, även om det går bra att även använda deras blad i matlagningen.

Vad är backtimjan bra för?

Den eteriska oljan thymol anses ha desinficerande verkan och utvärtes har backtimjan använts vid infekterade sår men också mot reumatism. Invärtes kommer den till nytta i gurgelvatten vid irriterade luftrör och i hostmedicin.

Är backtimjan vintergrön?

Backtimjan är en vacker, vintergrön marktäckare som bara blir ca 3-5 centimeter hög. Den präglas av en riklig, rosa till lila blomning i juni och juli, och blommar ofta en andra gång i september. Dessa blommor kommer att locka till sig stora mängder bin.

Hur planterar man backtimjan?

Förkultiveras inomhus i såjord februari-april. Transparent täckning försedd med lufthål, alternativt lufta regelbundet. Placera i 20-22 grader, efter groning ljust och 15-18 grader. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över.

Kan man gå på backtimjan?

Backtimjan, Thymus serpyllum, växer vild på öppna, torra platser gärna där jorden är sandig. Där backtimjan trivs breder den ut sig till täta mattor som tål att man går på dem.

Hur smakar backtimjan?

T. x citriodorus, citrontimjan, låga timjansorter, de flesta med marktäckande egenskaper, bladverk doftar och smakar citron.

Är timjan slemlösande?

Timjan: Lindrar hosta, halsont, nästäppa och uppsvälld mage.

Vad är naturligt slemlösande?

Men honung kan även hjälpa vid hosta. Skär en kålrot på mitten och gröp ut en liten skål i ena halvan och smörj med honung. Honungen drar åt sig kålsaften och skapar en hostmedicin som är antiseptisk, slemlösande och innehåller antioxidanter. Ät med sked bit för bit.

Hur nyttigt är timjan?

Timjansirap såldes ända in på 1900-talet som hostmedicin på våra apotek och ny forskning har visat att timjan vidgar bronkerna och kan användas vid halskatarr. Kryddnejlika har sedan gamla tider varit till hjälp vid tandvärk och rekommenderades av kloka gummor tillsammans med varm honung.

Hur tätt ska man plantera backtimjan?

Den är vintergrön och täcker snabbt in större ytor. Plantavstånd 25 cm.

Hur snabbt sprider sig backtimjan?

Den sprider sig raskt med ovanjordiska utlöpare, som gör plantan lätt att föröka, och därigenom blir marktäckningen billigare än med de båda förstnämnda.