AMD Mendocino APU:er kan ha bara två RDNA 2-beräkningsenheter

Den välkända läckaren KOMACHI_ENSAKA på Twitter grävde fram information om den nya AMD Mendocino APU som bara erbjuder två RDNA 2 Compute Units. Den ursprungliga läckan postades av Weibo-läckaren Golden Pig Upgrade Pack och upptäcktes av ITHome. Denna läcka följer tillkännagivandet av AYANEO Air Plus-konsolen som inrymmer den nya APU:n.

AMD Mendocino APU:er ryktas ha bara två RDNA 2-beräkningsenheter

Företaget levererade tillkännagivandet om AMD Mendocino APU:er under Computex 2022, både digitalt och personligen. Den nya APU:n från AMD är ett lågeffektschip baserat på Zen 2 CPU-kärnan med RDNA 2-grafik. Likheten mellan AYANEO Air Plus-konsolen och Valve Steam Deck är nästan omöjlig att skilja eftersom den förstnämnda använder samma unika konfiguration.

Med mer information som publiceras dagligen, kan arkitekturen mellan den nya fyrkärniga Mendocino APU och Van Gogh-serien från samma företag använda samma arkitektur och möjligen mer. Läsare kommer att notera att AMD redan bekräftar att Mendocino och Van Gough använder två olika kisel för varje processor. AMD har dock ännu inte tillhandahållit fullständiga specifikationer för Mendocino-grafikundersystemet baserat på RDNA 2-arkitekturen även om de båda erbjuder samma 4-kärniga och 8-trådiga Zen 2 CPU-konfiguration.

Golden Pig Upgrade Pack på Weibo, fortfarande ett av de bästa användarnamnen enligt denna författares åsikt, hittade information som antydde att Mendocino bara har två beräkningsenheter på chipet. Som referens erbjuder Van Gogh lika många RDNA 2 Compute Units som det ryktade kärnantalet för Mendocino APU:er.

AMD Raphael förväntas erbjuda fyra RDNA 2 Compute Units, vilket skulle få en att tro att konfigurationen på Mendocino inte skulle vara spelklar. AMD har också deklarerat samma slutsats. AYANEO Air Plus kommer dock att erbjuda en 1080p-upplösning för konsolens skärm, vilket är mer acceptabelt för integrerad grafik på lägre nivåer.

Varken AYANEO eller AMD har öppet specificerat Compute Unit-konfigurationen för Mendocino APU, så mycket av det vi ser är spekulationer. Golden Pig Upgrade Pack har tillhandahållit obestridlig information tidigare innan företagen har erbjudit full bekräftelse, så spekulationsnivån är lägre.

AMD Mendocino tillkännagavs för primär användning i lätta bärbara datorer, så ryktet om två Compute Units för APU är inte chockerande.

Nyhetskällor: Golden Pig Upgrade Pack via Weibo, ITHom, @KOMACHI_ENSAKA via Twitter , Videokortz